Blog > Komentarze do wpisu

Warstwowa sałatka wielkanocna z marynowanymi pieczarkami

Warstwowa_saatka_wielkanocna_z_marynowanymi_pieczarkami_4_of_1

Warstwowa sałatka wielkanocna z marynowanymi pieczarkami to moja propozycja na zbliżające się święta. Oczywiście niezmiennie polecam Wam inne przepisy na sałatki, które znajdują się już na blogu, w tym chyba moją ulubioną na tę okazję sałatkę wielkanocną, sałatkę jajeczną czy też dietetyczną sałatkę wielkanocną

Ta sałatka warstwowa to propozcyja, która szczególnie przypadła do gustu mojemu Mężow, gdyż bardzo lubi sałatki z wędlinami, kukurydzą i groszkiem. Mnie również ona bardzo posmakowała, gdyż oprócz kwaskowości marynowanych pieczarek mamy w niej słodycz kukurydzy. Są elementy rozpływające się w ustach, jak jajka czy starte pieczarki, ale i chrupiące ziarenka marynowanej kukurydzy. Nie ma więc monotonii, a ciekawa kompozycja i różnorodność smaków i struktur. Pięknie prezentuje się, gdy jest przygotowana zarówno w przezroczystej misce, jak i na pojedynczych talerzach, przy użyciu pierścieni do przystawek. 

Możecie wykorzystać zarówno foremki kwadratowe, których ja użyłam choćby do przedstawienia Wam przepisu na śledzie pod pierzynką czy też dużych okrągłych pierścieni przy pomocy których serwuję często ciasta i inne desery, ale i właśnie sałatki, w tym choćby sałatkę ziemniaczaną ze śledziem.  

 

Warstwowa sałatka wielkanocna z marynowanymi pieczarkami

 

Składniki:

1 duży słoik marynowanych pieczarek (850 g)

400 g ulubionej szynki (najlepiej delikatnej drobiowej)

1 duża puszka kukurydzy (425 ml)

1 duża puszka groszku konserwowego (400 g)

6 dużych jaj

12-15 jajek przepiórczych

pęczek szczypiorku

majonez Winiary

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka kurze i przepiórcze gotujemy na twardo. Hartujemy zimną wodą, obieramy ze skorupek.

Pieczarki odsączamy z zalewy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Groszek i kukurydzę również odsączamy z zalewy. Do groszku dodajemy 2 łyżki majonezu i szczyptę pieprzu, delikatnie mieszamy. 

Kurze jajka i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jajek dodajemy 2 łyżki majonezu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Szczypiorek płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, drobno siekamy. 

W przezroczystej misce lub w dużych pierścieniach do przystawek układamy kolejno warstwę pieczarek, następnie groszku z majonezem, kukurydzy, jajek z majonezem i szynki. Przed nałożeniem kolejnej wartwy, wyrównujemy powierzchnię poprzedniej i lekko ją dociskamy.

Na szynce nakładamy tyle kleksów majonezu, ile mamy przepiórczych jajek i w każdy lekko wbijamy po jednym jajku. 

Sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Warstwowa_saatka_wielkanocna_z_marynowanymi_pieczarkami_6_of_1

Warstwowa_saatka_wielkanocna_z_marynowanymi_pieczarkami_5_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

poniedziałek, 30 marca 2015, bernadettap
Komentarze
2016/03/15 23:35:15
Pysznie wygląda ta sałatka! :) i bardzo świątecznie :)
-
Gość: , 77.87.3.*
2017/03/08 19:44:34
Wygląda rewelacyjnie! Można ją jeść "oczami. "Zrobię na Wielkanoc.
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi