Blog > Komentarze do wpisu

Chleb zmieniający życie bez mąki i drożdży

 

chleb_zmieniajacy_ycie_7_of_1

Kilka miesięcy temu pojawił się w mej głowie bardzo ambitny plan, aby w końcu regularnie dzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na smaczne i łatwe pieczywo. Kilka przepisów nawet przygotowałam, opisałam i... usunęłam przez przypadek kilkaset zdjęć. W tym te z chlebem. 

Później sprawy potoczyły się jeszcze gorzej i znowu, czyszcząc lodówkę, zapomniałam schować do niej zakwas, który sama wyhodowałam i przy pomocy którego z powodzeniem upiekłam kilka chlebów. Zbierałam się więc i zbierałam, żeby znowu zacząć piec pieczywo inne, niż na drożdżach i zanim w mojej kuchni zakwas ponownie się rozgościł, na opakowaniu babki jajowatej dostrzegłam przepis na chleb bez mąki i drożdży, zwany także zmieniającym życie. Okazało się, że bardzo podobny piekłam już kilka lat wcześniej, ale wtedy jeszcze nie wiedziałam, że posiada on tak hipsterską nazwę :D 

Dziś więc zapraszam Was na chleb zmieniający życie bez mąki i drożdży, przygotowany na podstawie nieco zmienionego przeze mnie przepisu z opakowania babki jajowatej :) W najbliższym czasie postaram się także publikować Wam co najmniej raz w tygodniu jakiś nowy przepis na smaczne pieczywo.

 

Chleb zmieniający życie bez mąki i drożdży

Składniki:

220 g płatków owsianych

80 g łuskanego słoneczniku

80 g łuskanych pestek dyni

80 g nasion lnu

60 g płatków migdałów

30 g babki jajowatej

7-8 g soli himalajskiej lub morskiej (płaska łyżeczka)

4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy

375 ml letniej wody

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. 

Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik, siemię lniane, płatki migdałowe, sól oraz babkę jajowatą. Mieszamy, wlewamy letnią wodę oraz ostudzone masło. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.

Przekładamy do posmarowanej masłem keksówki o długości ok. 20 cm. Odstawiamy na 1,5-2 godziny.

Pieczemy około 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyciągamy chleb z formy, odwracamy go "do góry dnem" i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10-15 minut, aby ładnie się przyrumienił.

Odstawiamy na kratkę do wystudzenia.

 chleb_zmieniajacy_ycie_2_of_1

chleb_zmieniajacy_ycie

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

środa, 29 kwietnia 2015, bernadettap
Komentarze
2015/04/29 06:08:45
Z przepisu pewnie skorzysta moja córa,która w ogóle nie jada rzeczy mącznych:(. Dziękuję za przepis:)
-
2015/04/29 09:26:44
Szszyszka, myślę, że tego chleba każdy powinien spróbować. Jest bardzo syty i pyszny :) Długo też zachowuje świeżość.
-
2015/04/29 21:04:59
na prawdę świetny przepis. z pewnością go wypróbuję :)
-
2015/04/29 21:15:06
idealny! i już jedna kromka potrafi nasycić!
-
Gość: , *.bb.sky.com
2015/06/20 10:56:49
Czy pani mieli te płatki i nasiona?
-
2015/06/20 12:09:23
Drogi Gościu, płatków i nasion nie mielimy. Wszystko wrzucamy całe, stąd chleb po upieczeniu tak pięknie wygląda i dodatkowo zmusza nasz organizm do większego wysiłku, w celu jego strawienia. Dlatego korzyść jest podwójna :)
-
Gość: ana, *.internetia.net.pl
2015/10/15 17:52:34
Co to jest babka jajowata i gdzie ją można kupić? Nigdy czegoś takiego nie widziałam, a przynajmniej nie kojarzę .
-
2015/10/15 18:09:28
Ana, babkę jajowatą dostaniesz w sklepach ze zdrową żywnością oraz w marketach na działach z takimi produktami. Możesz ją zastąpić babką płesznik. Obie "trzymają" pozostałe składniki razem i sprawiają, że chleb się nie kruszy. Mają także mnóstwo pozytywnych właściwości zdrowotnych.
-
Gość: Motonick, *.static.chello.pl
2016/01/16 23:25:59
Witam, właśnie zrobiłem chlebek wg Twojego przepisu, z drobnymi zmianami - tj babkę jajowatą zastąpiłem babką płesznik a masło olejem rzepakowym. Po wyciągnięciu z pieca i z formy całość jest bardzo krucha. Czy to wina podmienionych składników ( wszystkie proporcje zastosowałem zgodnie z przepisem).
-
Gość: Motonick, *.static.chello.pl
2016/01/17 09:21:05
Witam, zrobiłem ten chlebek wg Pani przepisu, z dwoma zmianami składników. Zamiast masła użyłem oleju rzepakowego a babkę jajowatą zastąpiłem babką płesznik. Chlebek wyszedł bardzo smakowity i baaardzo kruchy. Czy dodanie 2x większej porcji babki płesznik poprawi jego lepkość czy to urok tego rodzaju produktu.
Pozdrawiam
Janusz
-
2016/01/17 19:28:32
Motonick, babka płesznik ma troszkę inną strukturę. O ile jeszcze zamiana masła na olej nie wpłynie za bardzo na strukturę chleba, to już zamieniając babkę jajowatą na płesznik warto dodać ze 2 łyżki zmielonych nasion chia. Opcjonalnie zamiast 30 g babki płesznik można dać 40-45 g błonniku witalnego, a więk mieszanki babki jajowatej i płesznik.
-
Gość: amaggie, *.wroclaw.dialog.net.pl
2016/02/21 10:38:59
Upiekłam chleb z babką płesznik, niestety nie mogłam go "dosuszyć", ciągle był mokry i gumowaty w środku. Kilka razy wkładałam go do piekarnika i za każdym razem kromka, dwie były OK, dalej był mokry. Co zrobiłam nie tak?
-
2016/02/21 14:29:17
Amaggie, trudno mi powiedzieć. Może za dużo wody, za mało innych składników ? A może nie wyciągnęła Pani chleba z formy i nie dopiekła go jeszcze bez niej ? Proszę postępować dokładnie wg przepisu.
-
Gość: mgrodas33, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2017/02/02 12:34:34
Witam.Czy ziarno lniane dajemy w całości czy mielimy ?
-
2017/02/07 10:26:09
Mgrodas33, siemię lniane dodajemy w całości.
Pozdrawiam,
Bernadetta
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi