Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Filadelfia (bez pieczenia)

Ciasto_Filadelfia_4_of_1

Ciasto Filadelfia to prawdziwa bomba kaloryczna, ale jest jednocześnie tak smaczne, że nie sposób sie mu oprzeć. Chrupiący spód z sucharów i masła czekoladowego z kremowym serkiem to słodycz sama w sobie, którą koniecznie trzeba przełamać lekko kwaskowym elementem. Tę rolę doskonale spełnia galaretka z owocami. Tradycyjnie do tego ciasta dodaje się wiśnie z syropu, ale ja postanowiłam wzbogacić ciasto także o maliny i borówki amerykańskie. I to był zdecydowanie dobry pomysł. 

Masa serowa to kombinacja serów, które akurat miałam w lodówce. Nie ograniczałam się do jednego rodzaju, tylko przed świętami wykorzystałam wszystkie, które miałam. Wy możecie użyć tylko jednego sera (mascarpone, Philadelphia lub twarogu), ale polecam jednak je zmieszać. Jeśli wykorzystacie tylko twaróg, 2/3 zmielcie co najmniej dwukrotnie, a 1/3 tylko pokruszcie. Masa nie może być nudna, a trochę granulek sera fajnie przełamie jej kremową konsystencję.

 

 Ciasto Filadelfia (bez pieczenia)

 

Składniki na formę o wymiarach 23 x 33 cm- spód:

350 g sucharów

350 g kremu czekoladowe (typu nutella)

 

Składniki- masa serowa:

400 ml śmietany 30 %

300 g sera białego półtłustego

250 g sera mascarpone

250 g serka naturalnego Philadelphia 

100 g cukru pudru

2 łyżki żelatyny

50 ml wrzącej wody

1 czubata łyżka zwykłego cukru

1 łyżka cukru waniliowego

 

Dekoracja:

2 galaretki malinowe

1 słoik wiśni do ciast i deserów o pojemności 700 ml

200 g malin

150 g borówek amerykańskich

 

Przygotowanie- spód:

Suchary wrzucamy do pojemnika blendera i miksujemy dokładnie. Możemy je także zmielić w maszynce do mielenia lub wrzucić do grubego worka i dobrze rozdrobnić wałkiem do ciasta. 

Dodajemy masło czekoladowe i dokładnie mieszamy. Powstałą masą wykładamy spód formy o wymiarach 23x33 cm. Łyżką wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

 

Przygotowanie- masa serowa:

Do misy robota przekładamy twaróg, ser mascarpone oraz Philadelphia, dodajemy cukier puder. Twarogu wcześniej nie mielimy. Miksujemy dokładnie, do połączenia się składników. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy do masy serowej i dokładnie z nią łączymy na niskich obrotach miksera.

Żelatynę rozpuszamy we wrzącej wodzie. Dodajemy łyżkę masy serowej, mieszamy, a następnie od razu dodajemy do sera i ponownie miksujemy na niewielkich obrotach. 

Masę serową wykładamy na spód z sucharów (robimy to szybko, gdyż masa ekspresowo tężeje). Wyrównujemy powierzchnię.

 

Dekoracja:

Wiśnie odsączamy z syropu. Maliny i borówki płuczemy, osuszamy na sicie z nadmiaru wody. 

Owoce rozsypujemy równomiernie na serze. 

Do syropu z wiśni dodajemy tyle wody, aby otrzymać łącznie 600 ml płynu. Zagotowujemy, ściągamy z ognia i rozpuszczamy dokładnie galaretkę. Gdy zacznie tężeć, wlewamy ją na owoce i odstawiamy do lodówki jeszcze na 2-3 godziny do dobrego schłodzenia.

Ciasto_Filadelfia_8_of_1 

Ciasto_Filadelfia_1_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

czwartek, 16 kwietnia 2015, bernadettap
Komentarze
2015/04/16 07:02:27
Czy może być lepsze połączenie niż mix słodkiej czekolady, kremowego serka i owoców? Chyba nie :)

Twoje "dzieło" wygląda bardzo atrakcyjnie, napewno bym się skusiła na kawałeczek :)
-
2015/04/16 08:02:06
Ciasto na pewno jest pyszne. Uwielbiam serek philadelphia :)
-
2015/04/16 08:06:29
Wspaniale! Juz czytajac Twoj opis nabralam na nie ochoty :) I mysle, ze na jednym kawalku by sie nie skonczylo :)
-
2015/04/16 08:11:35
Wygląda bardzo apetycznie
-
2015/04/16 09:06:04
uwielbiam to ciacho :))))
-
2015/04/16 11:41:37
Słodkie Abstrakcje, Ilovebakepl, Konczi i Szpileczka, dziękuję :)

Majazteca, na jednym kawałeczku nigdy się nie kończy :D

Delicious Titbist, a jaką wersję lubisz ? Mojej na pewno jeszcze nie próbowałaś, a polecam :D
-
2015/04/17 08:59:33
co tam kalorie, po to są desery żeby były słodkie i pyszne :)
-
2015/04/17 11:14:14
Wygląda obłędnie i z pewnością tak też smakuje :)
-
Gość: Lucynka, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/10/16 18:07:47
takie zwykłe suchary?????????
-
2015/10/16 19:47:43
Lucynka, tak, zwykłe suchary. Najlepiej bez cukru, bo masło czekoladowe ma go już sporo.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/11/07 22:02:07
Ciasto wyglada apetycznie :) czy do tego ma bys taka smietanka jak do tortow ze sie ja ubija czy zwykła smietana 30 ? dziekuje za odpowiedz.
-
2015/11/08 16:09:07
Gościu, śmietana 30 %- do ubijania- tak, jak w przepisie.
-
Gość: emma, *.olsztyn.vectranet.pl
2015/12/28 12:01:55
Właśnie konsumuję to ciasto ;) tylko że zamiast twarogu, mascarpone itd dodałam 2 Dania waniliowe ;)
Ciasto jest przepyszne ;)
-
Gość: Zachwycona, *.partnet.com.pl
2016/03/29 14:31:53
Ciasto jest przepyszne! Zrobilam na święta i w mgnieniu oka zniknęło, jest naprawdę przepyszne polecam :)
-
Gość: Paula, 78.10.204.*
2016/12/05 14:57:41
Czy można użyć wiśni mrożonych? :)
-
2016/12/05 17:53:25
Paula, tak. Wiśnie mogą być mrożone.
-
Gość: Milena, *.play-internet.pl
2016/12/07 10:10:33
Prosze podaj nazwę sucharków których Ty używasz jesli możesz.
Pozdrawiam
-
2016/12/07 18:42:53
Milena, najczęściej używam sucharków z Mamuta (tych bez cukru).
Pozdrawiam,
Bernadetta
-
Gość: Gagulina, *.internetia.net.pl
2017/02/06 19:03:22
Czy zamiast nutelli można użyć roztopionej czekolady?
-
2017/02/07 10:27:56
Gagulina,
ja nie używam nutelli, tylko krem czekoladowy "typu nutella". Jest to krem organiczny bez tłuszczu palmowego. Jeśli dodasz samą czekoladę spód będzie zbytnio zbity.
Pozdrawiam,
Bernadetta
-
Gość: Ania, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2017/11/27 13:03:16
Przepis bardzo mi sie podoba i mam zamiar wyprobowac w weekend ;) zastanawiam sie tylko czy maliny i borowki moga byc mrozone? Wtedy chyba po prostu poukladam zamrozone owoce i zalejw galaretka, bo jesli je najpierw rozmroze to bedzie z nich jedna wielka ciapka.
-
Gość: Messalina, *.play-internet.pl
2018/03/08 07:36:20
Witam. Właśnie przymierzam się do zrobienia ciasta, mam pytanie na jaki rozmiar blachy podany jest przepis?
-
2018/05/09 09:33:01
Messalina, tak, jak w przepisie: 23x33 cm. Pozdrawiam
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi