Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Maxi King

ciasto_Maxi_King_bez_pieczenia_8_of_1

Znacie kanapkę Maxi King ? Milion Kalorii, orzeszki, karmel itp. ? Jeśli ją lubicie, z pewnością posmakuje Wam również ciasto Maxi King. Nie chcę się nawet zastanawiać ile ono ma kalorii, ale na pewno duuużo. Jest jednak pyszne i raz na jakiś czas chyba nie zaszkodzi :P

Nie obiecuję Wam, że po jego zjedzeniu nie będziecie mieć wyrzutów sumienia. Setki kalorii spalone na siłowni, rowerze czy też podczas spaceru z dzieckiem albo samotnego biegu, wrócą do Was (i to pewnie ze zdwojoną siłą), ale pamiętajcie, by czerpać z życia pełnymi garściami i od czasu do czasu skusić na kawałek pysznego ciasta. 

Z mega kalorycznych ciast polecam Wam również ciasto Filadelfia oraz Samoa cheesecake, ale znajdziecie u mnie też mnóstwo nieco lżejszych deserów :)

 

Ciasto Maxi King

 

Składniki na blaszkę 23x 33 cm:

ok. 350 g herbatników

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

400-450 g mleka w proszku (nie granulowanego)

300 g masła 82 %

80 g cukru

320 ml mleka 2 %

200 g łuskanych orzechów laskowych

150 g czekolady gorzkiej

50 g czekolady deserowej

 

 

Przygotowanie:

Mleko skondensowane (w zamkniętj puszce) wkładamy do wysokiego garnka. Wlewamy tyle wody, aby sięgała niemal do górnej krawędzi puszki. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 3 godziny. Studzimy. 

Blachę wykładamy folią aluminiową.

Na spodzie kładziemy warstwę herbatników.

Do garnuszka wlewamy 250 ml mleka 2 %. Dodajemy cukier oraz masło. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, kilka razy w tym czasie mieszając, do chwili aż masło się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. 

Masę mleczno- maślaną przelewamy do misy robota. Dodajemy mleko w proszku i miksujemy na niewielkich obrotach do chwili aż składniki dobrze się połączą. 

Połowę kremu wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię. Układamy kolejną warstwę ciastek, którą smarujemy masą krówkową, przygotowaną przez gotowanie mleka skondensowanego. Nakładamy pozostały krem z mlekiem z proszku. Układamy ostatnią warstwę herbatników.

Orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej patelni. 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy obie czekolady z pozostałymi 70 ml mleka. Dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy powierzchnię. 

Wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Aby ciasto lepiej się kroiło, należy je wyciągnąć z lodówki mniej więcej pół godziny wcześniej.

ciasto_Maxi_King_bez_pieczenia_7_of_1 ciasto_Maxi_King_bez_pieczenia_1_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

czwartek, 23 kwietnia 2015, bernadettap
Tagi: ciasta desery
Komentarze
Gość: , *.bb.online.no
2015/04/23 17:00:19
cudo na talerzyku i zapewne niebo w ustach. Gratuluję tak apetycznego wykonania
-
2015/04/24 16:06:38
Gdy mam zly humor, lub po prostu tak zwany gorszy dzien, jest jedna rzecz, która pomaga mi wyjsc z tego chwilowego dołka :) Co to takiego? Mianowicie jest to czytanie Twoich wpisow, są naprawdę mega, mowiac mlodziezowo ;) Mam nadzieje, ze nie planujesz w najblizszej przyszlosci konczyc swojej kariery blogera? :)
-
2015/04/24 18:53:54
Andrzej, dziękuję :) Mnie humor najbardziej poprawiają komentarze od Was, więc chyba nigdy nie skończę blogować :)
Pozdrawiam serdecznie,
Bernadetta
-
Gość: mar52, *.warszawa.adsl.tpnet.pl
2015/06/28 17:11:50
czy może być mleko w proszku granulowanego czy bardzo będzie przeszkadzało w smaku ciasta.? Z góry Dzięki za odpowiedz.:)
-
2015/06/28 18:21:24
Mar52, mleko granulowane może nieco gorzej zagęścić masę (możliwe więc, że trzeba go będzie więcej dać). Poza tym mogą pozostać małe grudki, które są niewskazane. Generalnie można z nim zrobić, ale ciasto wyjdzie jednak nieco inne.
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi