Blog > Komentarze do wpisu

Colomba di Pasqua czyli włoska gołębica (wielkanocna babka drożdżowa)

Colomba_di_Pasqua_11_of_11

Colomba_di_Pasqua_16_of_1

Colomba_di_Pasqua_3_of_1

Colomba di Pasqua to tradycyjna włoska babka drożdżowa z puszystym środkiem i chrupiącą skórką. Pełna aromatów cytrusów z migdałami oraz opcjonalnie innymi bakaliami. Nazwę swoją zawdzięcza charakterystycznej formie, w której jest pieczona,  a która swym kształtem przypomina gołębicę. 

Jej przygotowanie jest bardzo czasochłonne. Niektórzy mówią, że też pracochłonne, ale to tylko pod warunkiem, że ciasto wyrabiamy ręcznie, a nie przy pomocy robota. Ja choć lubię ciasto drożdżowe wyrabiać ręcznie i czuć, jak ono pracuje, tym razem tylko bigę, a więc zwarty zaczyn na ciasto zagniatałam ręcznie, a w pozostałych etapach posłużyłam się robotem. Małej zaczynają iść zęby, a przez to jest dosyć marudna, więc nie miałam fizycznej możliwości, by ciasto na Colomba di Pasqua zagnieść ręcznie.

Ta babka "chodziła za mną" od kilku ładnych lat, gdy spróbowałam jej we Włoszech. Nigdy nie było jednak okazji by zabrać się za jej przygotowanie, a gdy postanowiłam w końcu się z nią zmierzyć, nigdzie nie mogłam znaleźć odpowiednich foremek. 

W końcu dostałam je w sklepie internetowym poleconym przez Anię, u której znalazłam też przepis na Colombę. Zmodyfikowałam go nieznacznie, tzn. zrezygnowałam z ekstraktu waniliowego i skórki z pomarańczy, a zamiast nich dałam ekstrakt cytrynowy i pomarańczowy. Ponadto zwykły cukier do posypania ciasta zastąpiłam cukrem brązowym.

Babka wyszła fantastyczna, Zniknęła w ekspresowym tempie, a Julcia stwierdziła, że to prawdziwa pyszota. I nie sposób się z Nią nie zgodzić. 

Jedyny minus tego, że wyszła pyszna, był taki, iż w obawie o to, że zniknie do rana, musiałam robić zdjęcia niemal po ciemku...

Oczywiście, jeśli nie będziecie mieć takich foremek, możecie babkę upiec też np. w w zwykłej protokątnej formie lub tortownicy. Takiej typowej na babkę z kominkiem raczej nie polecam, gdyż Colomba di Pasqua musi mieć duuuuużo chrupiącej skorupki.

 

Colomba di Pasqua czyli włoska gołębica (wielkanocna babka drożdżowa)

 

Składniki:

500 g mąki pszennej typ 450

200 g masła 82 %

150 g cukru

100 ml wody

50 g suszonych wiśni (opcjonalnie żurawiny lub rodzynek)

25 g drożdży

5 żółtek

3 łyżki mleka

skórka starta z 1 dużej ekologinczej niewoskowanej cytryny

po 2 łyżki ekstraktu cytrynowego i pomarańczowego

 

Składniki na lukier:

2 białka

100 g migdałów

50 g cukru pudru

50 g brązowego cukru

 

 

Przygotowanie- biga:

Wszystkie składniki ogrzewamy do temperatury pokojowej.

Wodę podgrzewamy do temperatury 36 stopni (max. 36,6, gdyż w wyższej "zabijemy" drożdże). Dodajemy pokruszone drożdże, dokładnie rozrabiamy. Wsypujemy 150 g mąki, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy energicznie do powstania gładkiego ciasta. Formujemy z niego owalny chlebek i nacinamy delikatnie na krzyż. Od razu umieszczamy w misce napełnionej do połowy wodą podgrzaną do 36 stopni. Gdy ciasto uniesie się z dna miski, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Colomba_di_Pasqua_17_of_1

Colomba_di_Pasqua_18_of_1 

Przygotowanie- ciasto:

Do misy robota przesiewamy pozostałą mąkę, sól oraz cukier. Dodajemy oba ekstrakty, żółtka, mleko, skórkę startą z cytryny oraz pokrojone w drobną kostkę 100 g masła. Zagniatamy przy pomocy haka. Gdy składniki się połączą, dodajemy odsączoną z wody bigę i ponownie zagniatamy na niewielkich obrotach około 4-5 minut, tj. do chwili aż otrzymamy gładkie i puszyste ciasto. Ręcznie zagniatamy ciasto energicznie mniej więcej 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.

Colomba_di_Pasqua_19_of_1

Colomba_di_Pasqua_20_of_1

Colomba_di_Pasqua_21_of_1

Dodajemy kolejne 50 g masła pokrojonego w drobną kostkę. Zagniatamy ponownie przy pomocy haka przez 5 minut lub ręcznie około 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 2,5- 3 godziny. 

Po tym czasie dodajemy ostatnie 50 g pokrojonego w kostkę masła oraz drobno posiekane suszone wiśnie i zagniatamy robotem przez 5-6 minut lub ręcznie około 10-15 minut. Ciasto dzielimy na dwie równe części i przekładamy do foremek na Colombę (ja otrzymałam dokładnie 1200 g ciasta, więc w jednej foremce miałam po 600 g). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce mniej więcej na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. 

Białka miksujemy z cukrem pudrem. Powstałym lukrem smarujemy ciasto. W ciasto lekko wciskamy migdały i posypujemy brązowym cukrem.

Colomba_di_Pasqua_22_of_1

Wstawiamy do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 35-40 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Możemy oprószyć ciasto odrobiną cukru pudru.

Colomba_di_Pasqua_8_of_1 Colomba_di_Pasqua_10_of_1

Colomba_di_Pasqua_11_of_1

Colomba_di_Pasqua_4_of_1

 

Colomba_di_Pasqua_4_of_11

Colomba_di_Pasqua_5_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

czwartek, 02 kwietnia 2015, bernadettap
Komentarze
2015/04/02 18:26:41
jest mega pyszna :) raz mam już ją za sobą :D czekam do soboty i robię takową na święta :)
-
2015/04/02 21:02:00
Będzie dobre na nadchodzące święta ;)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi