Blog > Komentarze do wpisu

Domowa wędlina drobiowo-wieprzowa z szynkowaru

domowa_wdlina_wieprzowo_drobiowa_z_szynkowaru_6_of_1

Domowa wędlina drobiowo- wieprzowa z szynkowaru to mój ostatni wynalazek, który powstał, jak większość dań w mojej kuchni, z potrzeby chwili i konieczności wykorzystania karkówki, która kupiłam niby z myślą o obiedzie. A ten miałam już gotowy na dwa dni ;) 

Taka domowa wędlina jest o niebo lepsza i zdrowsza od produktów sprzedawanych w sklepach. Od wielu z nich jest też droższa, ale nie oszukujmy się- jakość kosztuje. A więle kupnych wędlin zawiera np. więcej wody, niż mięsa, a ilość "wspomagaczy" może przyprawiać o zawrót głowy. No bo jak z 1 kg mięsa można zrobić 3 kg wędliny ? Lepiej się nad tym nie zastanawiać i zrobić swoją wędlinę. Nie jest to ani trudne, ani czasochłonne, a kanapka z nią i np. świeżym polskim pomidorkiem gwarantuje najlepszą ucztę na świecie.

Polecam Wam również wędlinę z kurczaka z szynkowaru oraz domową mielonkę z szynkowaru. A już niedługo na blogu pojawi się również przepis na wędlinę z ćwiartek/udek kurczaka. 

 

Domowa wędlina drobiowo-wieprzowa z szynkowaru 

 

Składniki:

400 g piersi z kurczaka

400 g karkówki

150 ml wody

1 płaska łyżka czerwonej czubricy

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżka żelatyny

1 płaska łyżka soli peklującej bez glutaminianu sodu

 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oraz karkówkę płuczemy i siekamy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy sól peklującą, słodką paprykę, czubricę oraz roztarte w dłoni zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Po tym czasie dodajemy żelatynę oraz wodę i ponownie dokładnie mieszamy. 

Do szynkowaru wkładamy worek, który napełniamy mięsem. Zamykamy szynkowar. Wstawiamy do wysokiego garnka i wlewamy tyle wody, aby sięgała ona nieco ponad poziom mięsa. 

Gotujemy w temperaturze 80 stopni (max. 85) przez 80 minut. Szynkowar wyciągamy z garnka i odstawiamy do przestudzenia, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki.

Rozcinamy worek, a wędlinę kroimy w cienkie plastry.

domowa_wdlina_wieprzowo_drobiowa_z_szynkowaru_7_of_1 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

sobota, 18 kwietnia 2015, bernadettap
Komentarze
2015/04/19 18:20:56
Smakowicie wygląda taka wędlina. Ja z racji tego, że mam dość daleko sklep to często robię zakupy raz na tydzień i część wędlin zamrażam. No i po wyciągnięciu okazuje się potem jaką "super" szynusię nam serwują... W wodzie to się dosłownie kąpie... Aż się jeść odechciewa, nie mówiąc już o tym, że to nie jest za zdrowe...
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi