Blog > Komentarze do wpisu

Mangold duszony z fetą

Mangold_duszony_z_fet_7_of_1

Ostatnio podczas "szybkich" zakupów w moim koszyku wylądował ładny mangold, a więc burak liściowy, znany też jako boćwina. Wbrew pozorom o jego kupno we Wrocławiu jest bardzo trudno, więc gdy tylko uda mi się go dostać, cieszę się niemal jak dziecko.

Mangold smakuje podobnie do botwinki, choć jest od niej nieco bardziej gorzki. Ja bardzo lubię mangold duszony z fetą i prażonymi pestkami dyni. W takiej postaci zjadam go samego lub serwuję jako dodatek do obiadu. 

Mangold zawiera sporo błonnika, więc warto po niego sięgać zwłaszcza wtedy, gdy mamy problemy z utrzymaniem wagi. Stanowi on świetny dodatek do sałatek czy zup, ale może być też spożywany na zimno- z koktajlami lub jako główny składnik pesto. Świetnie sprawdza się także do zawijania gołąbków, zamiast liści kapusty. 

 

 Mangold duszony z fetą 

 

Składniki:

1 średni mangold

100 g fety

3-4 łyżki łuskanych pestek dyni

2 ząbki polskiego czosnku

1 łyżka masła klarowanego

50 ml wody

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Mangold dokładnie płuczemy. Liście kroimy na mniej więcej 1 cm kawałki.

Czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę. Pestki dyni prażymy na rumiano na suchej patelni. Fetę kroimy w drobną kostkę. 

Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy czosnek i smażymy przez 30-40 sekund. Dodajemy mangold. Kilka razy mieszamy. Wlewamy około 50 ml wody i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem do chwili aż boćwina zmięknie. Doprawiamy do smaku odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. 

Ściągamy na talerz. Posypujemy serem i prażonymi pestkami dyni. 

Mangold_duszony_z_fet_1_of_1

 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

środa, 22 kwietnia 2015, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi