Blog > Komentarze do wpisu

Mintaj zapiekany pod ziemniaczanym puree

mintaj_zapiekany_pod_ziemniaczanym_puree_8_of_1

Kolejna propozycja na szybki i prosty obiad. Mintaj zapiekany pod ziemniaczanym puree nie jest ani szczególnie wymyślny, ani trudny do przygotowania, a zaspokoi podniebienia wszystkich miłośników ryb. To również świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru ziemniaczanego puree.

Do mintaja zapiekanego pod ziemniaczanym puree wystarczy podać lekką surówkę i obiad mamy gotowy. Rybka jest soczysta, a ziemniaki kremowe z chrupiącą skórką. 

Polecam Wam także moje zestawienie 25 przepisów z rybą na obiad, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. 

 

Mintaj zapiekany pod ziemniaczanym puree

 

Składniki:

4 duże filety z mintaja (może być również dorsz lub morszczuk)

800- 900 g ziemniaków

200 ml mleka 2 %

2 łyżki masła 82 %

1 łyżka oleju rzepakowego

sól

pieprz

koperek

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, miksujemy dokładnie blenderem. Dodajemy masło oraz mleko i ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą.

Filety rybne opłukujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. 

Formę żaroodporną smarujemy olejem. Układamy filety pokrojone na pół. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Na rybę nakładamy puree, wyrównujemy powierzchnię. Odciskamy wzorki widelca.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra- dół, środkowa półka). Po 12 minutach wyłączamy dolną grzałkę, zwiększamy temperaturę do 220 stopni, a naczynie ustawiamy na najwyższej półce. Pieczemy do chwili ładnego zarumienienia się ziemniaków.

Rybę posypujemy drobno posiekanym koperkiem i podajemy od razu po przygotowaniu.

mintaj_zapiekany_pod_ziemniaczanym_puree_5_of_1

 mintaj_zapiekany_pod_ziemniaczanym_puree_9_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

piątek, 10 kwietnia 2015, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi