Blog > Komentarze do wpisu

Chleb na zakwasie z orzechami i rodzynkami

chleb na zakwasie z orzechami i rodzynkami

Dziś zapraszam Was na jeden z moich ulubionych wypieków. Chleb na zakwasie z orzechami i rodzynkami schodzi u nas zawsze w tempie ekspresowym. Gdy ostatnim razem go piekłam, okazało się, że nasz piekarnik odmówił posłuszeństwa i postanowił, że od tej pory nie będzie osiągał temperatury wyższej niż 210 stopni. 

Początkowo myślałam, że pora się będzie na jakiś czas pożegnać z domowym pieczywem, ale po chwili doszłam do wniosku, że już nie takie przeciwności losu zwalczaliśmy. Piekę więc wszystkie chlebki w tej temperaturze i okazuje się, że są jeszcze lepsze. Co prawda czas pieczenia nieco się wydłuża, ale to nie jest wielki problem.

Taki chleb z orzechami i rodzynkami mogę jeść z samym masłem. I szczerze, właśnie w tej formie najczęściej go pochłaniam :D 

Może nie należy do najtańszych, ale naprawdę wart jest swojej ceny ! A sklepowe specyfiki nawet się do niego nie umywają.

Przechowywany w folii zachowuje świeżość co najmniej przez tydzień. 

 

Chleb na zakwasie z orzechami i rodzynkami 

 

Składniki- zaczyn:

120 g zakwasu na chleb

200 g mąki żytniej typ 750

180 ml wody

 

Składniki- ciasto na chleb:

600 g mąki pszennej typ 750

100 g mąki pszennej typ 1850

350 g zaczynu

400 ml wody

150 g orzechów włoskich

100 g rodzynek sułtanek

15 g soli

 

Przygotowanie- zaczyn:

Zakwas na chleb wyciągamy z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem zaczynu.

Ogrzany zakwas mieszamy w dużej misce w mąką żytnią i wodą (najlepiej o temperaturze 40 stopni). Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej. 

 

Przygotowanie- ciasto właściwe:

350 zaczynu odważamy, a resztę przekładamy do wyparzonego słoika. Przykrywamy podziurawioną pokrywką lub folią spożywczą, w której wykałaczką robimy kilka dziurek i wkładamy do lodówki do następnego pieczenia.

Do 350 zaczynu dodajemy oba rodzaje mąki, sól i wodę. Mieszamy początkowo łyżką, a następnie wyrabiamy dokładnie ciasto na lekko obsypanej mąką stolnicy. Gdy ciasto przestanie się kleić do rąk, dodajemy orzechy i rodzynki. Ponownie dokładnie zagniatamy, aby rozprowadzić składniki równomiernie w cieście.

Przekładamy do dużej miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin. Gdy ciasto ładnie wyrośnie, przekładamy je na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze chwilę zagniatamy. 

Formujemy okrągły bochenek i przekładamy do koszyka rozrostowego. Przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 3 godziny. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni. 

Na górnej półce ustawiamy 2 kokilki napełnione wodą, a na dno wlewamy około 50 ml wody i od razu zamykamy piekarnik, aby dobrze się zaparował. 

Chleb przekładamy na oprószoną mąką blachę (najlepiej tę z piekarnika). Nacinamy u góry. Pieczemy około 80 minut. Mniej więcej po 60 minutach możemy odwrócić bochenek na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekł. 

Po tym czasie stukamy w spód chleba i jeśli usłyszymy "głuchy dźwięk" wyciągamy na kratkę do studzenia. W razie potrzeby wydłużamy nieco czas pieczenia.

 chleb na zakwasie z orzechami i rodzynkami

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

sobota, 23 maja 2015, bernadettap
Komentarze
2015/05/24 14:28:47
nic tylko piec w domu :)
skorzystam z przepisu z pewnością
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi