Blog > Komentarze do wpisu

Pesto z czosnku niedźwiedziego

 

pesto_z_czosnku_niedwiedziego_7_of_1

Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa w najlepsze, więc pora przedstawić w końcu przepis na moje ulubione pesto z czosnku niedźwiedziego. Idealne do makaronów, sałatek czy zup. Niezastąpione jako składnik wiosennych kanapek. Czosnek niedźwiedzi ma sporo witaminy C, a nadto działa bakteriobójczo, więc sięgajmy po niego jak najczęściej. Tym bardziej, że obniża on także ciśnienie krwi oraz zapobiega miażdżycy i nowotworom złośliwym. 

Czosnek niedźwiedzi doskonale się przechowuje. Wystarczy go zawinąć w zwilżony wodą ręcznik papierowy i wsadzić do szufladki na dnie lodówki. 

Gotowe pesto można śmiało mrozić w niewielkich pojemniczkach i cieszyć się jego smakiem również zimą. W wersji wegańskiej wystarczy parmezan zastąpić płatkami drożdżowymi. 

Jego nazwa wywodzi się z wiary w to, że niedźwiedzie, budzące się ze snu zimowego, aby się posilić szukają od razu tych zielonych listków.  

 

Pesto z czosnku niedźwiedziego

 

Składniki:

1 duży pęczek czosnku niedźwiedziego

ok. 140-150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub bezwonnej oliwy z oliwek

4 łyżki łuskanych pestek dyni

4 łyżki łuskanego słonecznika

70-80 g parmezanu lub 3 łyżki płatków drożdżowych

szczypta soli

opcjonalnie pieprz

 

Przygotowanie:

Czosnek niedźwiedzi płuczemy. Odrywamy łodyżki, a listki rwiemy na mniejsze kawałki.

Pestki dyni i słonecznika prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Studzimy, a następnie wrzucamy do pojemnika blendera.

Dodajemy czosnek niedźwiedzi, starty na grubych lub drobnych oczkach parmezan (lub płatki drożdżowe) oraz olej. Miksujemy dokładnie do uzyskania kremowej konsystencji, pamiętając, że większość blenderów ma ograniczoną moc i aby uniknąć przegrzania silnika, należy przerywać pracę mniej więcej co 30 sekund, dając urządzeniu czas na jego regenerację. 

Pesto doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz opcjonalnie pieprzem.

Podajemy z makaronem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu bądź używamy jako składnika sosów do sałatek. Pesto z czosnku niedźwiedziego możemy także dodawać do zup oraz smarować nim pieczywo lub ciasto francuskie.

 pesto_z_czosnku_niedwiedziego_4_of_1

pesto_z_czosnku_niedwiedziego_11_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

czwartek, 07 maja 2015, bernadettap
Komentarze
2015/05/07 19:17:13
świetne pesto, idealne do lekkiego makaronu :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi