Blog > Komentarze do wpisu

Podpłomyki z pomidorami i cukinią

podpomyki_z_pomidorami_i_cukini_2_of_1

Bardzo lubię podpłomyki, a i wyjątkowo cały weekend spędziłam w domu na czterech literach, więc postanowiłam w końcu dołączyć do wypiekania na śniadanie. W tym tygodniu na tapetę został wzięty przepis Gosi ze Smaków Alzacji na podpłomyki z pomidorami. Można je przygotować w dwóch wersjach- z pomidorami pieczonymi oraz ze świeżymi, dodanymi już na gorące placki. Ja wypróbowałam obie wersje i mimo wszystko- co samą mnie zaskoczyło- bardziej smakują mi te z pomidorami na ciepło. 

Dodatek dużej ilości mięty jest tutaj bardzo wskazany, gdyż fajnie komponuje się ze smakiem pomidorów.

Jak już kilka razy Wam wspominałam od pewnego czasu mój piekarnik się buntuje i nagrzewa maksymalnie do 200-210 stopni, co przy mojej mani do domowych chlebów na zakwasie oraz wielu innych wypieków bywa naprawdę męczące. Obecnie szukam czegoś nowego. Z uwagi na fakt, że to mieszkanie służbowe, skazana jestem na wąską kuchnię elektryczną z palnikiem, co maksymalnie ogranicza pole manewru, ale jakoś dam radę. Przez kilka tygodni, dopóki Krzysiek nie wróci ze szkolenia, sobie poradzę, a jak już przyjedzie, będziemy działać w tym temacie, bo póki co nie wyobrażam sobie, że sama bym tą kuchenkę miała wymienić :D

Siłą rzeczy piekłam więc swoje podpłomyki zdecydowanie dłużej niż w oryginalnym przepisie, ale też w o wiele niższej temperaturze. Również wyszły i to bardzo smaczne. 

 

Składniki:

200 g mąki pszennej typ 750 (ja dałam nieco więcej)

2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek (w oryginale jest stopione masło)

120 ml wody

duża szczypta soli

 

Dodatkowo:

1 duży pomidor

1 mała cukinia

pół średniej cebuli (z braku czerwonej użyłam białej)

4 łyżki greckiego jogurtu (można zastąpić śmietaną)

1 duży ząbek polskiego czosnku

łyżka oleju lub oliwy z oliwek

świeża mięta

 

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy sól, olej i wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy dodatki:

Cukinię i pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Obraną cebulę tniemy w piórka, a czosnek siekamy w bardzo drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę.

Do cukinii dodajemy cebulę, olej lub oliwę oraz czosnek, a także pomidora, jeśli wybieramy opcję całkowicie na ciepło. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 10-15 minut.

Ciasto na podpłomyki dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy. Smarujemy jogurtem greckim, nakładamy przygotowane uprzednio dodatki (z pomidorem lub bez).

podpomyki_z_pomidorami_i_cukini_1_of_1

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni około 10-15 minut, tj. do chwili aż podpłomyki ładnie się zrumienią. Ja z braku możliwości piekarnika piekłam w temperaturze około 200 stopni przez blisko 40 minut. Wystarczyłoby im pół godziny, ale wolę takie mocno przypieczone, więc trzymałam nieco dłużej.

Po upieczeniu placki z pomidorem posypujemy tylko świeżą miętą i podajemy. Na placki z samą cukinią i cebulą, uprzednio nakładamy pokrojone pomidory i doprawiamy z wierzchu odrobiną soli, a następnie posypujemy miętą.

Podpłomyki można też zjeść na zimno, ale najlepsze są na ciepło.

podpomyki_z_pomidorami_i_cukini_5_of_11 podpomyki_z_pomidorami_i_cukini_9_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Ps. W tym tygodniu do wspólnego wypiekania przyłączyli się: Gosia z bloga Amku-Amku, Danuta, a więc kocurkowakuchniababuni, Marta z Magiczne życie Marty, Urszula z Moja Kuchnia, Renata z Każdy ma jakiegoś Bzika, Małgosia ze Smaków Alzacji, Nina czyli Gotuj sam oraz Joanna.

niedziela, 31 maja 2015, bernadettap
Komentarze
Gość: piegusek1976, *.adsl.inetia.pl
2015/05/31 21:36:14
pomimo perypetii podpłomyki wyszły idealnie! dzięki za wspólne wypiekanie:)
-
2015/05/31 21:37:26
Ogromne dzięki za wspólne pieczenie :-)
-
Gość: , *.protonet.pl
2015/05/31 22:47:18
Dzięki za wspólne pieczenie podpłomyków :)
-
2015/06/01 10:19:43
wspaniałe i pyszne podpłomyki!
-
2015/06/01 23:10:15
Pyszności,przepraszam za błąd w linku(dopiero się oswajam na tablecie hi hi),który jest naprawiony,Bardzo znacznie wyglądają.Dziękuję za wspólne pieczenie podpłomyków.Pozdrawiam Danusia.
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi