Blog > Komentarze do wpisu

Stek z kalafiora

stek_z_kalafiora_4_of_1

Zapraszam na stek z kalafiora. Bardzo smaczny i pięknie wyglądający, na pewno zachwyci niejednego z Was. Jego przygotowanie jest bardzo proste, ale niektórzy mogą się zastanawiać po kupować całego kalafiora, skoro można z niego zrobić tylko 2 max. 3 steki ? Otóż resztę można użyć do przyrządzenia zupy krem lub pysznej sałatki z surowego kalafiora

Steki świetnie się sprawdzają na przekąskę, ale równie dobre są jako dodatek do dania głównego. W towarzystwie np. puree selerowo- ziemniaczanego i lekkiej surówki będą stanowić idealny posiłek. 

 

Stek z kalafiora

 

Składniki:

kalafior

papryka wędzona

olej rzepakowy

sól

pieprz

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Kalafiora obieramy z liści, płuczemy. Ze środka kalafiora (przez głąb) wycinamy 2-3 steki. Posypujemy z obu stron wędzoną papryką i odrobiną soli. Nacieramy olejem.

Grillujemy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni do chwili aż na powierzchni kalafiora zaczną się pojawiać charakterystyczne prążki od patelni. Odwracając na drugą stronę, uważamy aby kalafior się nie rozpadł.

Steki przekładamy na blaszkę (najlepiej o nieprzywieralnej powierzchni). 

Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. W tym czasie możemy steki odwrócić na drugą stronę. 

Gorące steki ściągamy na talerz, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Podajemy jako przystawkę lub dodatek do dania głównego, zamiast tradycyjnych steków czy mielonych :D

stek_z_kalafiora_7_of_1

 stek_z_kalafiora_3_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

piątek, 15 maja 2015, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi