Blog > Komentarze do wpisu

Grillowane pieczarki faszerowane kuskusem

grillowane_pieczarki_faszerowane_kuskusem_10_of_1

Jak tam u Was pogoda ? Świeci słonko ? Może postawicie na obiad na świeżym powietrzu i przygotujecie grillowane pieczarki faszerowane kuskusem ? Farsz z dodatkiem suszonych pomidorów i sera z niebieską pleśnią to prawdziwe mistrzostwo.

Jeśli wolicie nieco łagodniejsze smaki, możecie camembertem zastąpić ser z niebieską pleśnią. Weganie mogą zaś w ogóle zrezygnować z dodatku sera i zamiast niego dorzucić nieco więcej pomidorów.

Takie grillowane pieczarki świetnie nadają się na przekąskę lub obiad. Wystarczy podać do nich ulubioną surówkę lub mix sałat. 

Polecam Wam także mój przepis na pieczarki faszerowane kaszą gryczaną.

 

Grillowane pieczarki faszerowane kuskusem

 

Składniki:

6 dużych pieczarek 

1/2 szklanki kuskusu (suchy produkt)

6 połówek suszonych pomidorów

100 g sera z niebieską pleśnią

2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, lekko solimy. Odstawiamy do przestudzenia.

Pieczarki oczyszczamy, odcinamy ogonki. Płuczemy, ogonki drobno siekamy.

Pomidory odsączamy z zalewy, drobno siekamy. Ser kroimy w kostkę. Natkę pietruszki płuczemy, drobno siekamy. 

Kuskus mieszamy z pomidorami, serem, natką oraz nóżkami pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kapelusze pieczarek faszerujemy kaszą. Zawijamy w folię aluminiową. 

Grillujemy około 20-25 minut. Na grillu z pokrywą wystarczy około 12-15 minut. 

Pieczarki można także w folii upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 grillowane_pieczarki_faszerowane_kuskusem_11_of_1

grillowane_pieczarki_faszerowane_kuskusem_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

Warzywa i owoce z grilla

niedziela, 21 czerwca 2015, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi