Blog > Komentarze do wpisu

Syrop ze stokrotek (syrop stokrotkowy)

syrop stokrotkowy

Lubicie stokrotki ? Ja bardzo i to nie tylko jako dekorację stołu, ale głównie ciekawe urozmaicenie codziennych potraw. Najczęściej stokrotek używam do dekoracji owsianki, deserów czy sałatek, ale robię też z nich syrop stokrotkowy, który wykorzystuję do słodzenia deserów, a czasem zastępuję nim miód w winegrecie. 

Stokrotki zbieram tylko w miejscach oddalonych od dróg oraz takich, po których nie biegają zwierzęta i ludzie. Najczęściej jest to po prostu ogródek działkowy Teściów. Choć stokrotki można spotkać niemal na każdym kroku, a w pobliskim parku jest ich zatrzęsienie, to jednak perspektywa latających psów i kotów, które załatwiają na nie swoje potrzeby fizjologiczne, skutecznie mnie od tego odstrasza.

Jednorazowo przygotowuję więc około 250 ml syropu. Rzadko go pasteryzuję, gdyż zazwyczaj taką ilość spożywamy na bieżąco.

Polecam Wam także syrop z mniszka lekarskiego oraz syrop z kwiatów czarnego bzu.

 

Syrop ze stokrotek

 

Składniki:

50 g kwiatów stokrotek (mniej więcej 1,5 szklanki)

250 ml wody

120 g cukru

1 cytryna ekologiczna niewoskowana

 

Przygotowanie:

Kwiaty stokrotki (bez łodyżek) układamy na białym papierze. Odstawiamy na 2-3 godziny w ciepł miejsce, aby pozbyć się ewentualnych lokatorów.

Wrzucamy do garnka, dodajemy umytą i pokrojoną w cienkie plastry cytrynę. Zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.

Przecedzamy przez gazę. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut kilka razy w tym czasie mieszając. Gdy syrop zgęstnieje, odstawiamy  go do wystudzenia i przelewamy do wyparzonej buteleczki.

Przechowujemy w lodówce do 3-4 tygodni. Po uprzedniej pasteryzacji syrop może stać kilka miesięcy.

 syrop stokrotkowy

syrop stokrotkowy

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

piątek, 19 czerwca 2015, bernadettap
Komentarze
2015/06/19 15:53:02
Nigdy nie piłam takiego syropu, ciekawe jak smakuje? Muszę kiedyś go wypróbować.
-
2015/06/19 17:02:29
Madeline82, samego się go raczej nie pije :D Ja go używam do słodzenia deserów, kaszy, owsianek i do lemoniady. Ma fajny kwiatowy posmak i pięknie pachnie.
-
2015/06/19 18:54:08
To wiedziałam na pewno :-). Z tymi kwiatowymi syropami to bywa rożnie, ale przeważnie dodaje się tylko odrobinę dla podkreślenia smaku
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi