Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto kostka malinowa

kostka_malinowa_z_galaretk_10_of_1

 

kostka_malinowa_z_galaretk_2_of_1

Upiekłam ciemny biszkopt, który planowałam wykorzystać do Ambasadora. Już po fakcie uświadomiłam sobie jednak, że "kiciuś" pojechał do naprawy, a blenderem nie będę miała szans go przygotować. Ręczne ucieranie masy tym bardziej nie wchodziło w grę. Poszłam więc na żywioł, przeszukałam szafkę i lodówkę i doszłam do wniosku, że przełożę biszkopt masą śmietanową, malinami oraz galaretkę. 

Jak pomyślałam, tak zrobiłam i zaserwowałam ciasto, które ktoś z naszych Gości nazwał kostką malinową. W sumie nazwa pasuje jak ulał, więc niech już zostanie. Malin jest tu masa. Do tego śmietankowa pianka i galaretka. Ciacho jest bardzo efektowne, smaczne i wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne.

 

Ciasto kostka malinowa

 

Składniki na biszkopt:

6 jajek

1/3 szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej

2 czubate łyżki ciemnego kakao

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary

szczypta soli

masło i mąka krupczatka lub bułka tarta do formy

 

Dodatkowo:

500 g malin

500 ml śmietany 30 %

3 galaretki malinowe

5 łyżek cukru trzcinowego

4 łyżki żelatyny Winiary

150-160 ml wrzącej wody

opcjonalnie garść czerwonej porzeczki

1 czubata łyżka kawy rozpuszczona 60 ml gorącej wody

 

 

Przygotowanie:

Dno formy o wymiarach 23x34 cm smarujemy masłem i obsypujemy krupczatką lub bułką tartą. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec wsypujemy cukier.

Do żółtek dodajemy ocet winny oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Mieszaninę wlewamy do  białek, ubijamy do dobrego połączenia składników.

Wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną zmieszaną z kakao. Delikatnie, ale dokładnie, mieszamy (najlepiej w jedną stronę, zagarniając także mąkę, która opadnie na dno miski). Ciasto wlewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do tzw. suchego patyczka (około 35 minut). Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia

Blachę, w której był pieczony tort, myjemy, wycieramy do sucha i wykładamy dno oraz boki folią aluminiową. Biszkopt przecinamy na dwa równe blaty. Jeden układamy w formie i nasączamy całą kawą.

 

Przełożenie:

Maliny delikatnie płuczemy, odsączamy na sicie. Układamy na biszkopcie- jedna obok drugiej (mniej więcej 1/2 szklanki zostawiamy do dekoracji).

200 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 2 łyżki cukru.

2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 70-80 ml wrzącej wody. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany, mieszamy aby wyrównać temperaturę, a następnie od razu dodajemy do bitej śmietany i chwilę razem miksujemy.

Wykładamy na maliny, delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Ciasto wstawiamy do lodówki.

1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i gdy zacznie tężeć, wykładamy ją na śmietanę. Na niemal zastygniętą galaretkę kładziemy drugi kawałek biszkoptu i wstawiamy do lodówki.

Porzeczki (jeśli używamy) płuczemy, odsączamy na sicie. Obrywamy z gałązek.

Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w 70-80 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec pozostały cukier, a następnie przestudzoną żelatynę. Dokładnie miksujemy. 

Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na biszkopt. Układamy pozostałe maliny oraz porzeczki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Ostatnie 2 galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody. Gdy zaczną tężeć, wlewamy ją na piankę śmietanową.

 kostka_malinowa_z_galaretk_8_of_1

kostka_malinowa_z_galaretk_4_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Przepis powstał we współpracy z marką Winiary. To także kolejne ciasto przygotowane przeze mnie w ramach facebookowej akcji ciasta na niedzielę. W tym tygodniu ciasto przygotowała także Asia i Bożena

sobota, 18 lipca 2015, bernadettap
Komentarze
Gość: zizu, *.play-internet.pl
2015/07/18 12:46:25
Ten "ktoś" kto nazwał to ciastko "kostką malinową" to Kasia Guzik... Nie ładnie ściągać przepisy i nawet nie podawać autora.
-
2015/07/18 13:06:08
Zizu, to jest mój przepis, a nie Kasi Guzik i nazwę nadał ciastu jeden z naszych gości. Po Twoim komentarzu wpisałam w google "kostka malinowa gotowaniecieszy" i jedyny przepis Kasi, jaki mi się pokazał to: gotowaniecieszy.blox.pl/2015/07/Malinowa-kostka-z-pianka.html Możesz więc napisać na jakiej podstawie insynuujesz, że "ściągnęłam przepis" od Kasi, skoro są to zupełnie inne ciasta ? Jedno jest podobne- w obu są maliny, ale to CAŁKOWICIE INNE CIASTA. Nie mam problemy z podawaniem źródeł przepisów, jeśli się kimś inspiruję i zawsze to robię. Tak się jednak składa, że to ciasto to w 100 % moja własna inwencja :)
-
Gość: asia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/07/18 13:22:39
Zrobilam biszkopt, wyszedł zupełnie inny jak Twój... A robiłam dokładnie krok po kroku... Za jasny a Twój to jak czarny wygląda. Zupełnie inna struktura.
-
2015/07/18 13:30:12
Asia, szybko. A dałaś kakao ? Pewnie o nim zapomniałaś, albo użyłaś jakiegoś kiepskiego gatunku. Ja zawsze daję to z wiatraczkiem.
-
2015/07/19 21:31:10
Tak bajecznie wygląda to ciasto, że jeden kawałek to za mało :-). Pozdrawiam serdecznie!
-
2015/07/20 10:49:24
Ale śliczne ciasto! Aż szkoda zjeść choć podejrzewam, że smakuje obłędnie.
-
2015/07/20 14:20:42
Madeline82, Rześka, dziękuję. Nieskromnie muszę Wam przyznać rację, bo ciacho jest pyszne :)
-
2015/07/20 21:25:57
Przepięknie ci wyszło to ciacho .Dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
2015/07/20 22:51:16
No ..tylko trza czekać ,aż maliny na mojej działce dojrzeją i trza takie pyszne ciasto zrobić..Dzięki za wspólne pieczenie.
-
2015/07/27 13:08:02
Nie było "przepraszam" od zizu?
-
2015/07/28 12:08:40
Adamala, niestety niektórzy potrafią tylko bezpodstawnie innych oskarżać i zizu się chyba pod ziemię zapadł/zapadła.
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi