Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto styropian z malinami

ciasto_styropian_z_malinami_10_of_1

 

ciasto_styropian_z_malinami_3_of_1

Ciasto styropian, zwane także sernikiem bez sera, to tzw. sernik na jogurcie greckim. Można go także przygotować na gęstej śmietanie, ale szczerze powiedziawszy mnie o wiele bardziej smakuje wersja z jogurtem. Ciasto jest bardzo delikatne, masa rozpływa się w ustach, a spód i wierzch przyjemnie i leciutko chrupie. Można je przygotować z przeróżnymi owocami, ale ja najbardziej lubię ciasto styropian z malinami.

Po upieczeniu maliny pachną tak obłędnie, że ciężko się powstrzymać przed rozkrojeniem ciasta od razu. Niech Was jednak nie zawiedzie silna wola, gdyż ciasto musi koniecznie odstać swoje i stężeć. W przeciwnym wypadku będzie się rozpływać i wyglądać nieapetycznie. 

 

Ciasto styropian z malinami

 

Składniki- ciasto (na blaszkę o wymiarach 40x40 cm):

550 g mąki pszennej

250 g masła 82 %

60 g drobnego cukru

6 świeżych żółtek

3 czubate łyżki kwaśnej śmietany

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

 

Składniki- masa "serowa":

1200 g jogurtu greckiego

200 g drobnego cukru

białka 6 jaj

2 budynie śmietankowe lub waniliowe (u mnie Winiary)

szczypta soli

 

Dodatkowo:

500 g malin

2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier puder

 

Przygotowanie- ciasto:

Formę do ciasta o wymiarach 40x40 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, cukier, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Mniej więcej 1/3 ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno formy do ciasta i również wkładamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i podpiekamy spód przez 20 minut, przygotowując jednocześnie masę śmietanową.

Jogurt grecki miksujemy dokładnie z cukrem oraz budyniem w proszku. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Połowę dodajemy do jogurtu i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dokładamy resztę białek i ponownie dobrze łączymy składniki.

Masę przekładamy na podpieczony spód. Umyte i osuszone dokładnie maliny obtaczamy w mące ziemniaczanej. Rozsypujemy równomiernie na jogurcie.

Ciasto wstawiamy do piekarnika na 180 stopni. Po 15 minutach ścieramy na dużych oczkach odłożoną uprzednio 1/3 część ciasta. Pieczemy kolejne 45 minut. W razie potrzeby przykrywamy ciasto papierem do pieczenia.

Piekarnik wyłączamy, uchylamy odrobinę drzwiczki i trzymamy w nim sernik jeszcze przez godzinę. Po ostudzeniu do temperatury pokojowej, wkładamy blachę do lodówki na co najmniej 8 godzin. 

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

 ciasto_styropian_z_malinami_6_of_1

ciasto_styropian_z_malinami_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

piątek, 24 lipca 2015, bernadettap
Komentarze
2015/07/24 13:24:49
Nigdy nie jadłam styropianu;)
-
Gość: Asia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/07/24 17:57:21
Cudowny, szukałam coś pysznego i znalazłam. Jutro się zabieram za niego, dziękuję :-)
-
2015/07/26 20:51:26
Asia, polecam !
Cukry Proste, zawsze musi być ten pierwszy raz :D A ten styropian wyjątkowo pyszny :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi