Blog > Komentarze do wpisu

Galaretka z czerwonej porzeczki na zimę

galaretka_z_czerwonej_porzeczki_na_zim_7_of_1

W tym roku zdradziłam Wam już przepis na domowy sok z czerwonej porzeczki, dziś zapraszam na galaretkę z czerwonej porzeczki, a na dniach pojawią się też m.in. galaretka z czarnej porzeczki oraz druga z agrestu, a także sok z czarnej porzeczki. Tak się bowiem składa, że mam najwspanialszych Teściów pod Słońcem i co roku jestem obdarowywana tonami w 100 % ekologicznych owoców i warzyw. 

Patrząc na charakter swojego pisma na etykietkach na przetwory, dochodzę do wniosku, że powinnam zostać lekarzem- bazgrolę, jak kura pazurem, więc chyba bym się nadawała, no nie :D ?

Jeśli zastanawiacie się do czego można wykorzystać taką galaretkę z czerwonej porzeczki, polecam Wam ją zwłaszcza z naleśnikami oraz goframi, a także jako dodatek do ciast.

Świetnie się komponuje z bitą śmietaną :)

 

Galaretka z czerwonej porzeczki na zimę

 

Składniki:

2 kg czerwonej porzeczki

1,7  kg cukru trzcinowego

200 ml wody

 

Przygotowanie:

Porzeczki płuczemy, odsączamy na sicie, a następnie usuwamy ogonki. Zasypujemy połową cukru, mieszamy, odstawiamy na godzinę. Wlewamy wodę i podgrzewamy na niewielkim ogniu, kilka razy w tym czasie mieszając, aby cukier dobrze się rozpuścił. Gdy sok zacznie się gotować, ściągamy z ognia i odstawiamy na około 2 godziny.

Przecieramy przez drobne sito, aby usunąć skórki i pestki. Dodajemy pozostały cukier i gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc).

Następnego dnia ponownie zagotowujemy galaretkę i trzymamy na ogniu do osiągnięcia pożądanej konsystencji (najlepiej podgrzewać ją przez ok. 10 minut i odstawiać do całkowitego wystudzenia, aby sprawdzić czy wystarczająco zgęstniała. 

Gdy galaretka będzie wystarczająco gęsta (nieco rzadszą możecie zrobić do gofrów czy naleśników, a bardziej sztywną do ciast), ponownie ją zagotowujemy i od razu rozlewamy do wyparzonych słoiczków.

Pasteryzujemy przez 10-15 minut. Po pasteryzacji słoiki typu weck wyciągamy z gorącej wody i odstawiamy do studzenia, a słoiki typu twist dodatkowo odwracamy do góry dnem.

Bez pasteryzacji galaretkę można przechowywać w lodówce kilka dni.

galaretka_z_czerwonej_porzeczki_na_zim_1_of_1

galaretka_z_czerwonej_porzeczki_na_zim_5_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

środa, 08 lipca 2015, bernadettap
Komentarze
2015/07/08 16:44:22
Świetny przepis. Zdjęcia świetne. I zazdroszczę Ci takich wspaniałych Teściów- dostarczycieli najlepszych rzeczy pod słońcem. Przepis godny uwagi i polecenia! :)
-
2015/07/08 17:56:46
Czesc :) Sledze Twojego bloga od dluzszego już czasu, jednak przepraszam, ze dopiero teraz odwazylem się, by do Ciebie napisac w komentarzach :) Chcialbym Ci powiedziec, ze masz prawdziwy i niezaprzeczalnie wielki talent do pisania, naprawdę :) Nie przestawaj nigdy pisac, a uwierz, z cala pewnoscia osiagniesz pod tym wzgledem wielki sukces :p Gwarantuje Ci to :) Czekam na kolejny wpis :) Pozdrawiam
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi