Blog > Komentarze do wpisu
Grillowana karkówka w piwie W weekend słupki rtęci mają pokazywać jakieś niebotyczne temperatury. Wielu z nas z pewnością rozpali grilla i wrzuci na ruszt jakieś warzywka, mięso, kiełbasę. Ja dziś proponuję grillowaną karkówkę w piwie, która gości u nas na zmianę z karkówką grillowaną w coli i ketchupie. Zarówno jeden, jak i drugi sposób marynowania mięsa, sprawia że jest ono bardzo soczyste i aromatyczne. Taką grillowaną karkówkę możecie podać z przeróżnymi dodatkami, np. z sałatką na grilla, albo po prostu z ziemniaczkami, cukinią, grillowanym bakłażanem, albo sałatką na grilla z młodymi ziemniakami.
Grillowana karkówka w piwie
Składniki: ok. 0,8-1,0 kg karkówki 500 ml jasnego piwa łyżeczka rozmarynu 1 płaska łyżeczka chili łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku sól pieprz
Przygotowanie: Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Mięso płuczemy, kroimy na mniej więcej 1 cm plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy solą z obu stron. Do około 100 ml piwa dodajemy miód, chili oraz czosnek, dokładnie mieszamy. Wlewamy resztę piwa i łączymy wszystkie składniki. Na dnie płaskiego naczynia kładziemy 2-3 plastry mięsa. Zalewamy piwem, aby przykryć mięso. Kładziemy kolejne plastry karkówki i wlewamy następną porcję marynaty. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Mięso wstawiamy do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Wyciągamy na 2 godziny przed przygotowaniem. Odsączamy z zalewy i grillujemy na rumiano z obydwu stron (czas smażenia zależy od temperatury oraz tego czy używamy grila tradycyjnego czy elektrycznego). Pozdrawiam i życzę smacznego, Bernadetta sobota, 04 lipca 2015, bernadettap
|
Ostatnie wpisy
Kategorie |