Blog > Komentarze do wpisu

Grillowana karkówka w piwie

grillowana_karkwka_w_piwie_2_of_1

 grillowana_karkwka_w_piwie_5_of_11

W weekend słupki rtęci mają pokazywać jakieś niebotyczne temperatury. Wielu z nas z pewnością rozpali grilla i wrzuci na ruszt jakieś warzywka, mięso, kiełbasę. Ja dziś proponuję grillowaną karkówkę w piwie, która gości u nas na zmianę z karkówką grillowaną w coli i ketchupie. Zarówno jeden, jak i drugi sposób marynowania mięsa, sprawia że jest ono bardzo soczyste i aromatyczne. 

Taką grillowaną karkówkę możecie podać z przeróżnymi dodatkami, np. z sałatką na grilla, albo po prostu z ziemniaczkami, cukinią, grillowanym bakłażanem, albo sałatką na grilla z młodymi ziemniakami

 

Grillowana karkówka w piwie

 

Składniki:

ok. 0,8-1,0 kg karkówki

500 ml jasnego piwa

łyżeczka rozmarynu

1 płaska łyżeczka chili

łyżeczka miodu

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. 

Mięso płuczemy, kroimy na mniej więcej 1 cm plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy solą z obu stron.

Do około 100 ml piwa dodajemy miód, chili oraz czosnek, dokładnie mieszamy. Wlewamy resztę piwa i łączymy wszystkie składniki. Na dnie płaskiego naczynia kładziemy 2-3 plastry mięsa. Zalewamy piwem, aby przykryć mięso. Kładziemy kolejne plastry karkówki i wlewamy następną porcję marynaty. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

Mięso wstawiamy do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny.

Wyciągamy na 2 godziny przed przygotowaniem. Odsączamy z zalewy i grillujemy na rumiano z obydwu stron (czas smażenia zależy od temperatury oraz tego czy używamy grila tradycyjnego czy elektrycznego).

 grillowana_karkwka_w_piwie_3_of_1

grillowana_karkwka_w_piwie_7_of_1

grillowana_karkwka_w_piwie_11_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

sobota, 04 lipca 2015, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi