Blog > Komentarze do wpisu

Naleśniki zapiekane z sosem waniliowym


nalesniki_zapiekane_z_sosem_waniliowym_9_of_1

nalesniki_zapiekane_z_sosem_waniliowym_2_of_1

Chyba nie znam nikogo, kto by nie lubił naleśników. My je wprost uwielbiamy i to zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Co prawda najczęściej przygotowuję je na weekendowe śniadanie, ale czasem też serwuję na obiad. 

Jak wiadomo obiad przecież nie musi być wytrawny, a że każdemu czasem coś od życia się należy, to dzić proponuję naleśniki zapiekane z sosem waniliowym. 

Po upieczeniu sos śmietanowy lekko się warzy i nadaje bardzo ciekawy akcent tradycyjnym naleśnikom z serem. A, że ciasto dodatkowo lekko się przypieka, to naleśniki są i miękkie i chrupiące jednocześnie. Oczywiście takie danie możecie także zaserwować na kolację czy po prostu na deser.

 

Naleśniki zapiekane z sosem waniliowym

 

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej typ 650

2 szklanki mleka 2 %

1 szklanka gazowanej wody mineralnej

3 jajka

olej rzepakowy

 

Farsz:

800 g twarogu

100 ml gęstej śmietany

2-3 łyżki cukru

ziarenka 1/2 laski wanilii

 

Sos waniliowy:

250 ml śmietany 30 % + 100 ml mleka 2 % lub 350 ml śmietany 18 %

2 łyżki cukru

ziarenka z 1/2 laski wanilii

 

Przygotowanie- naleśniki:

Do mleka dodajemy wodę gazowaną, jajka, 2 łyżki oleju oraz mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30-60 minut.

Po tym czasie nagrzewamy patelnię do naleśników i smarujemy ją odrobiną oleju. Smażymy cienkie naleśniki.

 

Farsz:

Twaróg mielimy na dribnych oczkach. Dodajemy śmietanę, ziarenka z połowy laski wanilii oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Zamiast twarogu możecie użyć mielonego sera z wiaderka, ale pod warunkiem, że nie zawiera on żadnych dodatków. Zbyt rzadki ser wypłynie z naleśników i w smaku będzie przypominał budyń.

 

Na każdy naleśnik nakładamy czubatą łyżkę farszu, rozsmarowujemy i zwijamy w rulon. 

Naleśniki układamy w formie do pieczenia. Składniki na sos dokładnie mieszamy i zalewamy naleśniki. 

Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut, tj. do czasu aż sos zgęstnieje, a naleśniki lekko zbrązowieją.

Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

 nalesniki_zapiekane_z_sosem_waniliowym_7_of_1

nalesniki_zapiekane_z_sosem_waniliowym_4_of_1

nalesniki_zapiekane_z_sosem_waniliowym_5_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

środa, 19 sierpnia 2015, bernadettap
Komentarze
2015/08/19 21:59:58
Oj, aż mi zapachniało z ekranu...
:)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi