Blog > Komentarze do wpisu

Ogórki tarte, kiszone, na zupę

ogorki_tarte_kiszone_na_zime_2_of_1

Zupa ogórkowa zimą gości u nas prawie tak często, jak pomidorowa. Zazwyczaj robię ją ze zwykłych ogórków kiszonych, ale w zanadrzu mam także kilka słoiczków ogórków tartych, kiszonych, które wlewam po prostu do wywaru warzywnego lub takiego na bazie mięsa, w którym uprzednio podgotowuję pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę. Następnie zupę lekko zabielam i w ciągu kilkunastu minut mam gotowy posiłek. 

Przygotowując te ogórki, używam zawsze największych, niekształtnych ogórków, które ciężko jest wsadzić do słoika i zrobić ogórki kiszone lub ogóki w zalewie słodko- kwaśnej. Gdy ogórki mają duże i twarde ziarenka, przez starciem ich na tarce, ziarenka usuwam, gdyż psują one smak potraw.

 

Ogórki tarte, kiszone, na zupę

 

Składniki na 6 słoików o pojemności ok. 400 ml:

2 kg ogórków gruntowych

2 łyżki soli gruboziarnistej bez jodu

6 ząbków czosnku

chrzan

koper do kiszenia

 

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy, a następnie ścieramy ze skórką na tarce o grubych oczkach. Zasypujemy solą, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. 

W tym czasie myjemy, wyparzamy i osuszamy słoiki. Na dno każdego wkładamy po gałązce kopru oraz 2-3 plasterki chrzanu.

Ogórki nakładamy do 3/4- 4/5 wysokości słoików i zalewamy całym sokiem, który pozostał w misce. Zakręcamy słoiki, ustawiamy na blaszce i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 7 dni. W tym czasie ogórki będą się kisić, a ze słoików może wylatywać nieco soku.

Po tygodniu ogórki możemy wynieść bez pasteryzacji do chłodnej i zacienionej piwnicy, ale ja je zawsze pasteryzuję przez 8-10 minut od momentu zagotowania wody, dokręcam pokrywki i odwracam do góry dnem. Następnie zostawiam tak do ostudzenia i dopiero później wynoszę do spiżarni, ustawiając je w normalnej pozycji. Dzięki temu mam pewność, że ogórki się nie zepsują i nie będą zbyt mocno ukiszone.

Takie ogórki możecie wykorzystać do zupy ogórkowej, a po odsączeniu np. do tarty z kiszonymi ogórkami.

ogorki_tarte_kiszone_na_zime_8_of_1

 ogorki_tarte_kiszone_na_zime_5_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta 

niedziela, 30 sierpnia 2015, bernadettap
Komentarze
2015/08/31 13:59:48
Przyznam, że z kiszonymi, tartymi ogórkami się jeszcze nie spotkałam. Na zupę często korzystam z pikli, które robię z większości przerośniętych ogórków. Do zupy wystarczy je tylko pokroić lub zmielić.
-
2015/09/03 08:09:39
Ja jestem bardziej leniwa. Wrzucam ogórki do dużego słoja, jak na małosolne, a gdy się ukiszą, to ścieram na tarce - mechanicznie (w robocie), więc w 3 minuty mam sprawę ogórków załatwioną. Pakuję w słoiki i pasteryzuję. Kocham takie rozwiązania.
-
2015/09/06 22:49:36
Margarytko, Twój sposób też fajny, choć ja od ubiegłego roku nie mam tarki w robocie wielofunkcyjnym (Kenwooda zamieniłam na kotka i jeszcze nie nabyłam), a takie świeże lepiej się ściera na ręcznej, więc takie "awaryjne" tarte robię teraz ze świeżych ogórków. Ale jak najbardziej jestem za ułatwianiem sobie pracy w kuchni :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi