Blog > Komentarze do wpisu

Passata pomidorowa- przepis

passata_pomidorowa_4_of_1

passata_pomidorowa_5_of_1

Passata pomidorowa to taki gęsty przecier pomidorowy, idealny do sosów i innych dań, do których zazwyczaj dajemy pomidory z puszki. Passatę przygotowuję zawsze z podłużnych pomidorów, tzw. lima, które są najbardziej mięsiste i idealnie się do tego celu nadają. Można ją również zrobić z malinówek czy innych odmian, ale to właśnie lima ma najwięcej miąższu, a najmniej soku i dzięki temu mamy mniej opadów, przetwory szybciej się robi, a i cenowo wychodzą one najatrakcyjniej. 

 

Passata pomidorowa- przepis 

Składniki:

4,5-5 kg pomidorów lima

olej

 

Opcjonalnie:

1 łyżka soli

2 łyżki cukru

 

 

Przygotowanie:

Pomidory dokładnie szorujemy. Kroimy na ćwiartki, wrzucamy do garnka z grubym dnem. Wlewamy około 100 ml wody i dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez 30 minut, a następnie bez pokrywki kolejne 2,5-3 godziny. W tym czasie pomidory wielokrotnie dokładnie mieszamy, aby zapobiec ich przypaleniu.

Pomidory studzimy a następnie przecieramy dokładnie przy pomocy przecieraka do warzyw. Ja od ubiegłego roku używam nakładki do robota wielofunkcyjnego, która idealnie się do tego celu nadaje i zaoszczędza mi sporo czasu. Wcześniej najpierw pomidory sparzałam wrzątkiem i obierałam ze skórki, następnie miksowałam blenderem i przecierałam przez gęste sito. Jeśli nie macie robota ze specjalną nakładką, możecie użyć przecieraka ręcznego. Wcześniej proponuję jednak pomidory dokładnie zblendować. W braku i nakładki i ręcznego przecieraka, poradzicie sobie przy użyciu zwykłego sita, ale w takiej sytuacji najpierw obierzcie pomidory ze skórki, a po uduszeniu zmiksujcie je blenderem.

Po przetarciu passata powinna być już stosunkowo gęsta, ale jeszcze nie na tyle, aby można ją było zawekować. Dlatego pomidory ponownie przelewamy do garnka z grubym dnem i dusimy kolejne 45-60 minut, kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Możemy ją doprawić do smaku solą i cukrem.

Gorącą passatę wlewamy do suchych, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 10-15 minut od zagotowania wody.

 passata_pomidorowa_7_of_1

 passata_pomidorowa_8_of_1

Pozdrawiam i życzę udanych przetworów,

Bernadetta

 

środa, 02 września 2015, bernadettap
Komentarze
2015/09/10 16:17:14
Teraz jestem przeziębiona, ale w przyszłym tygodniu zamierzam ruszyć z przetworami pełną parą. Mam nadzieję, że znajdę jeszcze dobre pomidorki.
-
2015/09/10 21:40:45
Ja też muszę sobie kupić taką nakładkę do robota, bo ręcznie już mi się nie chce przecierać :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi