Blog > Komentarze do wpisu

Piersi z kurczaka po cypryjsku (z suszonymi pomidorami i fetą)

piers_z_kurczaka_po_cypryjsku_z_suszonymi_pomidorami_i_feta_11_of_1

piers_z_kurczaka_po_cypryjsku_z_suszonymi_pomidorami_i_feta_9_of_1

Będąc ostatnio u Teściów, kątem oka oglądałam na którymś kanale program Jamiego Olivera. W sumie był to chyba drugi odcinek, który widziałam w życiu, gdyż rzadko oglądam programy kulinarne (może poza naszym Top Chef i Master Chef, które włączam z sentymentu). Jamie przygotowywał piersi z kurczaka po cypryjsku z suszonymi pomidorami i fetą, które wyglądały tak apetycznie, że postanowiłam je przyrządzić przy najbliższej okazji.

Do ich przygotowania potrzebne są piersi ze skórą, które niestety bardzo ciężko jest kupić (przecież wiadomo, że 95 % Polaków nieustannie jest na diecie, więc co im będziemy jeszcze skórę serwować :P). Można oczywiście użyć piersi bez skóry, ale cały sekret tkwi właśnie w niej i dokładnym wytopieniu tłuszczu. Jeśli więc nie uda Wam się kupić piersi ze skórą, pójdźcie w moje ślady i poporcjujcie sami kurczaka. Ja kupiłam jeden ładny okaz, wycięłam piersi ze skórą, nóżki wykorzystałam na drugi obiad, a na korpusie i skrzydełkach ugotowałam wywar na zupę. 

Oczywiście poniższy przepis nie stanowi wiernego odtworzenia receptury Jamiego, bo nie przywiązywałam większej wagi do zastosowanych przez Niego proporcji.

 

Piersi z kurczaka po cypryjsku (z suszonymi pomidorami i fetą)

 

Składniki:

2 duże piersi z kurczaka z polędwiczkami i skórą

6 połówek suszonych pomidorów

100 g fety (prawdziwej greckiej, a nie sera typu feta)

garść listków świeżej bazylii

4 gałązki natki pietruszki

1 ząbek czosnku

olej do smażenia

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Piersi oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy najpierw pionowo przy polędwiczce (ale nie do końca), a następnie w głąb poziomo przez pierś, aby otrzymać głęboką kieszeń.

Suszone pomidory bardzo drobno siekamy z natką pietruszki i bazylią. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokruszoną fetę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem. 

Piersi z kurczaka oprószamy odrobiną soli. 

Farsz dzielimy na dwie równe porcje i nadziewamy piersi. Przykrywamy dokładnie polędwiczką. 

piers_z_kurczaka_po_cypryjsku_z_suszonymi_pomidorami_i_feta_1_of_1

piers_z_kurczaka_po_cypryjsku_z_suszonymi_pomidorami_i_feta_2_of_1

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Układamy piersi (skórą do dołu) i smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut. 

Po tym czasie piersi ponownie układamy na skórze, a patelnię przykrywamy papierem, zwilżonym odrobiną wody (opcjonalnie możecie po prostu użyć pokrywki, ale dzięki nawilżeniu papieru wodą, piersi są bardziej soczyste). 

Dusimy na niewielkim ogniu jeszcze około 8-10 minut (w zależności od wielkości piersi).

Gorące mięso kroimy w około 1,5 cm plastry. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ryżem i sałatką z pomidorów.

 piers_z_kurczaka_po_cypryjsku_z_suszonymi_pomidorami_i_feta_13_of_1piers_z_kurczaka_po_cypryjsku_z_suszonymi_pomidorami_i_feta_4_of_1

 piers_z_kurczaka_po_cypryjsku_z_suszonymi_pomidorami_i_feta_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

piątek, 21 sierpnia 2015, bernadettap
Tagi: obiad drób
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi