Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki marchewkowe bez mąki pszennej i cukru

Babeczki_marchewkowe_bez_maki_pszennej_i_cukru_1_of_1

 Babeczki_marchewkowe_bez_maki_pszennej_i_cukru_7_of_1

Babeczki_marchewkowe_bez_maki_pszennej_i_cukru_13_of_1

Niedawno podrzuciłam Wam przepis na ciasto z burakami bez cukru i mąki pszennej. Teraz pora na równie zdrowe babeczki marchewkowe z kremem kokosowym, które w zasadzie powstały pierwsze. Babeczki również nie zawierają cukru i mąki pszennej. Zamiast nich użyłam ksylitolu, banana oraz mąki ryżowej zmieszanej z nasionami chia.

Całość zdobi pyszny krem kokosowy przygotowany z zaledwie dwóch składników oraz drobno posiekane orzechy włoskie.  

 Babeczki marchewkowe bez mąki pszennej i cukru

Składniki:

200 g surowej marchewki

120 g mąki ryżowej

120 ml oleju rzepakowego

100 g bardzo dojrzałego banana

40 g ksylitolu

2 duże jajka 

1 czubata łyżka ciemnego kakao

1 czubata łyżka mielonego cynamonu

1 czubata łyżka zmielonych nasion chia

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Winiary

orzechy włoskie do dekoracji

 

Krem kokosowy:

1 puszka mleka kokosowego

1 łyżka ksylitolu

 

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wstawiamy do lodówki co najmniej dzień przed przygotowaniem babeczek.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Banana obieramy ze skórki, miksujemy dokładnie z olejem. Całe jaja wbijamy do misy robota i ubijamy dokładnie z ksylitolem. 

Mąkę ryżową mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem oraz zmielonymi nasionami chia (Nasiona najlepiej zmielić bezpośrednio przed przygotowaniem babeczek). 

Do masy jajecznej dodajemy na przemian po łyżce mąki z proszkiem oraz po łyżce oleju zmiksowanego z bananem (cały czas miksując na niewielkich obrotach).

Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach i dodajem do ciasta. Chwilę miksujemy do dobrego połączenia składników.

Masę przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. 

Gdy muffinki będą zimne, przygotowujemy krem kokosowy.

Samą gęstą śmietankę kokosową (bez wody !) przekładamy do misy robota. Ubijamy dokładnie, dodając pod koniec ksylitol zmielony na puder.

Kremem dekorujemy muffinki. Posypujemy drobno podiekanymi orzechami.

Babeczki_marchewkowe_bez_maki_pszennej_i_cukru_2_of_1

 Babeczki_marchewkowe_bez_maki_pszennej_i_cukru_5_of_1

Babeczki_marchewkowe_bez_maki_pszennej_i_cukru_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Wpis dodaję w ramach wspólnego wypiekania ciasta na niedzielę, w którym udział wzięli także: Bożena, Dorotka z blogu Moje Małe Czarowanie, Marzena, Joasia, Danuta, Kasia a więc Słodka Babeczka, Iwona, Danuta z blogu Moje wypieki i nie tylko, Krystyna, Asia, oraz Agnieszka z blogu Kuchnia co dnia oraz Justyna czyli Usmażona.

 

 Przepis powstał we współpracy z marką Winiary.

Zakręcony Muffin - edycja jesienna

 

poniedziałek, 28 września 2015, bernadettap
Komentarze
2015/09/28 15:31:52
przeurocze ;)
-
2015/09/28 15:35:21
Piękne, pyszne i w dodatku zdrowe ;)
-
2015/09/28 16:41:22
Świetny przepis na babeczki, muszę koniecznie spróbować, bo składniki zachęcają :)
-
2015/09/28 16:59:20
Pięknie, pysznie i zdrowo. :) Dziękuję za wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę. :)
-
2015/09/28 17:20:46
Daj jedną, pyszne są :-) Dziękuję za wspólne pieczenie :-)
-
Gość: iziona, *.tktelekom.pl
2015/09/28 19:46:15
Zawsze jak zaglądam do Ciebie to robię się głodna, same zdjęcia już tak na mnie działają :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam, Iwona :)
-
2015/09/28 20:14:04
Wspaniałe są te twoje babeczki :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
-
2015/09/29 10:53:09
Babeczki wyglądają obłędnie! Porwę Ci jedną ;-).
-
2015/10/09 20:08:18
Ależ apetyczne :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi