Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z burakami bez cukru i mąki pszennej (zdrowa słodycz)

Ciasto_z_buraczkami_bez_cukru_i_maki_pszennej_6_of_1

 

Ciasto_z_buraczkami_bez_cukru_i_maki_pszennej_8_of_1

 Ciasto_z_buraczkami_bez_cukru_i_maki_pszennej_11_of_11

Naszła mnie ogromna ochota na ciasto z burakami. Nie chciało mi się jednak gotować ani piec buraczków, więc sięgnęłam po prostu po dostępną w sklepach surówkę z buraczków, która idealnie się do tego celu nadawała. Przy okazji postanowiłam nieco zmodyfikować swój stary przepis i stworzyć ciasto, które nie tylko będzie pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Nie myślcie jednak, że byłam taka pewna siebie. Baaardzo się bałam co mi wyjdzie z tych moich eksperymentów i dlatego najpierw zrobiłam ciasto z połowy porcji i upiekłam z niego muffinki. Były tak dobre, że żniknęły w ciągu 10 minut od wyciągnięcia z piekarnika. Ciasto upieczone w dużej formie broniło się więc samo, ale postanowiłam "podkręcić" je "lukrem" z nerkowców i mleka kokosowego. Razem wyszła prawdziwa petarda !

 Ciasto jest puszyste, lekko wilgotne, pełne smaków, a co najważniejsze- buraczki są niewyczuwalne.

 

 Ciasto z burakami bez cukru i mąki pszennej (zdrowa słodycz)

Składniki:

300 g surówki premium z buraczków Marwit

200 g mąki ryżowej

220 ml oleju rzepakowego

100 g dobrej gorzkiej czekolady

140 g ksylitolu

4 średnie jajka 

1 bardzo dojrzały banan

2 czubate łyżki ciemnego kakao

2 czubate łyżki zmielonych nasion chia

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka oleju i 2 łyżki mąki ryżowej do formy

 

"Lukier" z nerkowców:

100 g nerkowców

100 g gęstego mleka kokosowego

sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy łyżką oleju i obsypujemy mąką ryżową.

Banana obieramy ze skórki, miksujemy dokładnie z olejem.

Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia.

W międzyczasie wbijamy całe jajka do misy robota i ubijamy je dokładnie z ksylitolem. Gdy masa będzie niemal biała, ciągle miksując, dodajemy po łyżce rozpuszczonej, ale letniej czekolady.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao oraz zmielonymi nasionami chia (Nasiona najlepiej zmielić bezpośrednio przed przygotowaniem ciasta). 

Do masy jajecznej dodajemy na przemian po łyżce mąki z proszkiem oraz po łyżce oleju zmiksowanego z bananem (cały czas miksując na niewielkich obrotach).

Na koniec partiami dodajemy surówkę z buraczka i chwilę miksujemy do dobrego połączenia składników.

Masę wlewamy do tortownicy. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 60-65 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia. 

Gdy ciasto będzie zimne, przystępujemy do przygotowania "lukru" z nerkowców.

Orzechy zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy dokładnie. Przekładamy do pojemnika blendera wraz z gęstym mlekiem kokosowym (mleko powinno mieć konsystencję gęstego kremu). Dokładnie miksujemy, dodając do smaku sok z cytryny. Ja wlałam sok mniej więcej z połowy cytryny.

"Lukrem" smarujemy ciasto. Przed podanie możemy posypać rozkruszonymi orzechami włoskimi.

 Ciasto_z_buraczkami_bez_cukru_i_maki_pszennej_14_of_1

Ciasto_z_buraczkami_bez_cukru_i_maki_pszennej_10_of_1

Ciasto_z_buraczkami_bez_cukru_i_maki_pszennej_15_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Wpis dodaję do akcji:

 

 

 

 

Twój zdrowy lunchbox z Marwit

piątek, 25 września 2015, bernadettap
Komentarze
Gość: , *.smtsoftware.com
2015/09/25 07:17:10
wygląda obłędnie! a ja już też nie raz się przekonałam, że buraczkowe wypieki sa wspaniałe w smaku! :)
-
2015/09/25 10:22:28
Ja co do buraczkowych wypieków nie mam żadnych zastrzeżeń, ale tak namotałam, robiąc to ciasto, że naprawdę się bałam co mi z tego wyjdzie. A okazało się, że zupełnie niepotrzebnie :)
-
2015/09/25 13:24:53
Takie ciasto chyba można jeść bez wyrzutów sumienia;)
-
2015/09/27 14:10:01
Ależ cudnie się prezentuje :) Są moje ukochane buraki <3 Jadłabym !
-
Gość: Iwona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/10/16 17:05:27
Zrobiłam , trochę zmodyfikowałam, trochę się bałam, zamiast czekolady (nie miałam) dałam czekoladę daktylową własnej roboty, i miód bo nie miałam kstylitolu. Wyszło rewelacyjne :-) :-) :-)
-
2016/10/17 10:13:15
Iwona, bardzo się cieszę, że ciacho smakuje. A z tą czekoladą daktylową musiała być bajka :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi