Blog > Komentarze do wpisu

Dyniowe scones

scones_dyniowe_13_of_1

scones_dyniowe_11_of_1

Po wakacyjnej przerwie wracam do weekendowego wypiekania na śniadanie. W tym tygodniu z innymi blogerami na tapetę wzięliśmy przepis Doroty z Moje Wypieki na dyniowe scones. Przepis jest niezwykle prosty, bułeczki bardzo szybko się robią i są doskonałym ratunkiem, gdy nie chce nam się iść do sklepu po świeże pieczywo. 

Ja wprowadziłam kosmetyczne poprawki do oryginału. Zmniejszyłam ilość puree z dyni z 250 do 200 g (głównie dlatego, że używałam bardzo dużych jajek, a puree z pieczonej dyni i tak było wystarczająco aromatyczne). Dałam także mniej proszku do pieczenia i soli. 3 czubate łyżeczki proszku to jak dla mnie byłoby zdecydowanie za dużo, a z 2 i tak bułeczki świetnie wyrosły. Jeśli chodzi o sól, w zasadzie dałam ją tylko dla lekkiego podkreślenia słodyczy rodzynek. Przy tak dużej ilości słodkich dodatków, naprawdę nie ma potrzeby zabijania ich smaku dużą ilością soli.

Scones świetnie smakują same, ale doskonałe są z odrobiną masła, domowymi powidłami wiśniowymi i odrobiną gęstej śmietany. 

 

 Dyniowe scones

 

Składniki:

350 g mąki pszennej typ 450 + mąka do podsypania stolnicy

200 g puree z pieczonej dyni (w oryginale 250 g)

100 g rodzynek

50 g masła

20 ml mleka

2 duże jajka

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale 3 czubate łyżeczki)

1 łyżka cukru

1 niewielka szczypta soli (w oryginale pół łyżeczki)

 

Przygotowanie:

Puree z dyni miksujemy z jajkami i mlekiem. Dodajemy rodzynki, mieszamy.

Mąkę przesiewamy przez drobne sito. Dodajemy sól, proszek do pieczenia i cukier, mieszamy. Mocno schłodzone masło kroimy na drobne kawałki, dorzucamy do mąki. Wyrabiamy palcami do dokładnego połączenia.

Sypkie składniki przekładamy do płynnych i od razu szybko zagniatamy ciasto. Będzie się lepiło do ręki, ale nie dodajemy więcej mąki. 

Stolnicę obsypujemy obficie mąką. Kładziemy dyniowe ciasto i posypujemy je sporą ilością mąki. Rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. 

Dużą obręczą do przystawek lub okrągłą foremką do ciastek o ostrej krawędzi wycinamy kółka o średnicy około 5 cm. Pozostałe ciasto zagniatamy i ponownie wycinamy kółka. Z ostatnich ścinek formujemy ręką okrągłą bułeczkę.

Scones układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy około 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

 scones_dyniowe_5_of_1

scones_dyniowe_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

W wypiekaniu udział wzięli także: Kinga z Małe Kulinaria, Bożena, Alina z blogu Ala piecze i gotuje, Agata czyli Kulinarne przygody Gatity, Edyta a więc Pasja Smaku, Kamila, Wiosenka Eksplozja Smaku, Olga z Cukry Proste, MajaAgnieszka, Kasia z Dietetic Lifestyle, Dorotka z Moje Małe Czarowanie, Gosia czyli Smaki Alzacji oraz Kamila z blogu Ogrody Babilonu

 

 

niedziela, 27 września 2015, bernadettap
Komentarze
2015/09/27 16:52:51
Miałam dokładnie te same odczucia co do soli i proszku do pieczenia. Dziękuję za wspólne czas:)
-
2015/09/27 17:25:24
Moje zjedzone ale zabieram jednego twojego :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
-
2015/09/27 19:13:41
Dziękuję za udział i do następnego razu :-)
-
2015/09/27 22:39:01
z wiśniową konfiturą musiały być pyszne! Dziękuję za wspólne wypiekanie
-
2015/09/28 08:21:11
Świetnie Ci się upiekły! Dziękuję za wspólne weekendowe pieczenie! Pozdrawiam
-
2015/09/28 12:42:25
Cudne! Dziękuje za wspólne wypiekanie:)
-
Gość: Alina, *.leon.com.pl
2015/09/29 10:33:46
Dziękuję za wspólne wypiekanie.
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi