Blog > Komentarze do wpisu

Omlet hiszpański z piekarnika na zdrowy lunch

Omlet_hiszpanski_z_piekarnika_6_of_1

Omlet_hiszpanski_z_piekarnika_2_of_1

Zamawiacie jedzenie do pracy, czy też przynosicie swoje ? Na co stawiacie, czy tak jak większość na nudne kanapki, albo zupy ? Może brakuje Wam pomysłów co można zabrać do pracy ? Jeśli tak, przychodzę Wam z odsieczą oraz przepisem na danie, które równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno i można je z powodzeniem zabrać na lunch do pracy.

Omlet hiszpański z piekarnika to danie nie tylko banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, ale przede wszystkim kolorowe, smaczne i zdrowe. Stanowi także doskonały sposób na przemycenie warzyw do diety osób, które za nimi nie przepadają, w tym zwłaszcza dzieci. U nas jeszcze się nie zdarzyło, aby któryś maluch nie chciał tego omletu zjeść, co więcej- zawsze dzieci prosiły o dokładkę.

 

 Omlet hiszpański z piekarnika

 

Składniki:

mini marchewki Marwitki

200 g młodej cukinii

200 g ugotowanych ziemniaków

1/2 czerwonej papryki

100 g cebuli

80 ml kwaśnej śmietany 12 %

6 jaj

2 czubate łyżki tartego sera żółtego

2 ząbki czosnku

pęczek szczypiorku

3 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie: 

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i białe błonki. Myjemy, kroimy w drobną kostkę. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w nieco większą kostkę.

Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy cebula lekko się zrumieni, dodajemy cukinię, paprykę, 5 pokrojonych w cienkie plasterki Marwitek oraz przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany czosnek. Dusimy 5-6 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Do pokrojonych w kostkę ziemniaków dodajemy starty na grubych oczkach ser, drobno posiekany szczypiorek oraz wystudzone warzywa. Wlewamy jajka zmiksowane ze śmietaną. Dodajemy pieprz ziołowy, roztarte w dłoni zioła prowansalskie oraz sól. 

Masę wlewamy do foremki o wymiarach 18/33 cm. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu i lekki przestudzeniu kroimy w kwadraciki lub prostokąty. 

Do pracy zabieramy w szczelnie zamykanym pojemniczku z surowymi mini Marwitkami.

 Omlet_hiszpanski_z_piekarnika_3_of_1

Omlet_hiszpanski_z_piekarnika_6_of_11

Omlet_hiszpanski_z_piekarnika_10_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

Wpis dodaję do akcji:

Twój zdrowy lunchbox z Marwit

czwartek, 24 września 2015, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi