Blog > Komentarze do wpisu

Placki ziemniaczano- dyniowe

placki_ziemniaczano_dyniowe_2_of_1

 

placki_ziemniaczano_dyniowe_5_of_1

Placki ziemniaczano- dyniowe to kolejny przepis, który postanowiła odświeżyć po kilku latach od jego zamieszczenia na blogu. Te placki robię w sezonie kilka razy i aż sama nie mogę zrozumieć jak to się stało, że do tej pory nie zrobiłam nowych zdjęć. Poprzednie tak straszyło, że nie mogłam już na nie patrzeć. 

Te placki ziemniaczano- dyniowe możecie jeść tak, jak zwykłe placki ziemniaczane, a więc z gulaszem, z cukrem i/lub śmietaną, z fetą i szpinakiem. Niech ogranicza Was tylko wyobraźnia.

 

Placki ziemniaczano- dyniowe

Składniki

800 g ziemniaków

400 g miąższu dyni

100 g cebuli

3 jajka

4 łyżki mąki pszennej

sól

pieprz

olej rzepakowy

 

Przygotowanie:

Dynię obieramy, usuwamy miękki środek, a twardy miąższ ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy. Również ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy dokładnie cały sok. Aby placki były bardziej chrupiące, połowę ziemniaków możemy zetrzeć na grubych oczkach. Ziemniaki dodajemy do dyni. Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę.

Dokładnie mieszamy. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz dużą szczyptę pieprzu. 

Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano niewielkie placuszki. Najpierw przygotowujemy jeden placek, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze surowe ciasto odrobiną soli i/lub pieprzu. Placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ze śmietaną i cukrem lub z gulaszem.

placki_ziemniaczano_dyniowe_1_of_1

placki_ziemniaczano_dyniowe_6_of_1 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

wtorek, 29 września 2015, bernadettap
Komentarze
2015/09/29 14:34:37
Z racji zboczenia zawodowego wszędzie widzę tłuszcz, dlatego dla zdrowia spróbowałabym upiec je w piekarniku. Ciekawe czy by wyszły równie chrupiące ;)
-
2015/09/29 14:59:27
Iga, z piekarnika niestety nie wychodzą takie chrupiące. Też są fajne, ale wolę jednak smażoną wersję. Tylko ja najpierw nagrzewam dobrze patelnię i smaruję ją cienką wartwą oleju, żeby jednak aż tak bardzo tłuszczu nie piły :D
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi