Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto kukułka

ciasto_kukulka_16_of_1ciasto_kukulka_5_of_1

Znacie kukułki ? Takie karmelki z nadzieniem z dodatkiem alkoholu ? Przyznaję, że jako dziecko je uwielbiałam. Pewnie dlatego, że rodzice zazwyczaj je przed nami chowali (wszystko przez ten alkohol) ;) I nawet nie wiem, jak długo ich nie jadłam, ale myślę, że spokojnie przez całe studia i okres, który upłynął po nich, a więc ponad 10 lat... 

W ogóle o nich zapomniałam. Aż tu nagle, stojąc ostatnio w kolejce w pobliskim sklepie, Pani przede mną poprosiła sprzedawcę o 10 dag kukułek. Myślę sobie... No dobra, też kupię, wrócę do tego smaku.

Poprosiłam 20 dag. W drodze do domu pomyślałam, że fajnie by było zrobić z nimi jakieś ciacho. Wrzuciłam w google hasło "ciasto kukułka" i przeczytałam kilka przepisów. Żaden jakoś szczególnie mnie nie zachwycił, ale wszystkie razem pomogły mi stworzyć wizualizację wymarzonego deseru. 

Było przy nim sporo pracy, ale po jej skończeniu byłam zadowolona z siebie. Wiedziałam, że będzie pysznie. Niestety po chwili mina mi trochę zrzedła. Uświadomiłam sobie, że zapomniałam nasączyć biszkoptów. Oczywiście, gdy rozkroiłam ciasto po 4 godzinach były lekko twarde. Następnego dnia jednak świetnie złapały wilgoć od kremu czekoladowego i ciasto było przepyszne. Zniknęło w ekspresowym tempie. 

W mojej wersji to ciasto nie jest zbyt słodkie, a w zasadzie można je spokojnie zaliczyć do kategorii bardziej wytrawnych deserów. Posmak alkoholu jest mocno wyczuwalny, ale przez podgrzewanie poszczególnych mas nie musicie się martwić, że zbyt dużo procentów pozostanie w kremie. Z filiżanką kawy smakuje wyśmienicie. 

 

 Ciasto kukułka

Składniki- biszkopt:

6 jaj

4/5 szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej tortowej

2 czubate łyżki ciemnego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem kakaowy:

300 ml śmietany 30 %

1 czubata łyżka ciemnego kakao

1 czubata łyżka cukru

1 czubata łyżka żelatyny

50 ml wrzącej wody

 

Krem czekoladowy:

200 g gorzkiej czekolady

150 ml likieru jajecznego

 

Krem kukułkowy:

500 ml śmietany 30 %

150 g cukierków kukułek

1 łyżka żelatyny

 

Dodatkowo:

podłużne lub okrągłe biszkopty

2-3 kostki gorzkiej czekolady

opcjonalnie 50-70 ml naparu kawowego

 

Przygotowanie:

Dzień przed przygotowaniem ciasta, do garnuszka wlewamy 300 ml śmietany 30 %, przeznaczonej do przygotowania kremu kukułkowego. Dodajemy cukierki i podgrzewamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia słodyczy. Po przestudzeniu wkładamy garnek do lodówki na całą noc.

 

Biszkopt:

Dno tortownicy o średnicy 26 cm lub blachy o wymiarach 23x34 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy krupczatką. Boki pozostawiamy suche.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier, a następnie- ciągle miksując- po jednym żółtku.

Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy przez sito, bezpośrednio do jajek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy. Wyrównujemy powierzchnię i od razu wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. 

Po upieczeniu wyciągamy blachę z piekarnika i gdy biszkopt lekko ostygnie, obkrawamy boki nożem od formy i wyciągamy ciasto na kratkę do ostudzenia. Przecinamy na 2 blaty.

Blachę myjemy, osuszamy i wykładamy folią aluminiową. Wkładamy jeden blat ciasta.

 

Krem kakaowy:

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia. Do gorącej mieszaniny wsypujemy kakao i dobrze łączymy. Dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany, mieszamy, aby wyrównać temperaturę. Miksturę wlewamy do bitej śmietany i dokładnie miksujemy. Krem od razu nakładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię i układamy na nim warstwę biszkoptów. Jeśli ciasto planujemy podać tego samego dnia, biszkopty skrapiamy delikatnie naparem kawowym. Jeśli natomiast zaserwujemy je dopiero następnego dnia, dodatkowe nasączanie biszkoptów nie będzie konieczne.

Blachę z ciastem wkładamy do lodówki.

 

Krem czekoladowy:

Likier wlewamy do garnka. Dodajemy czekoladę, połamaną na drobne kawałki. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, do dokładnego rozpuszczenia.

Gdy krem przestygnie do temperatury pokojowej, od razu nakładamy go na biszkopty i wyrównujemy powierzchnię. Ponownie schładzamy.

 

Krem kukułkowy:

Schłodzoną masę kukułkową przekładamy do miski blendera i miksujemy dokładnie końcówką do ubijania przez około 2 minuty. Gdy masa się dobrze napowietrzy, ciągle miksując wlewamy powoli pozostałe 200 ml mocno schłodzonej śmietanki. 

Żelatynę zalewamy mniej więcej 40 ml wrzącej wody i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Po lekkim przestudzeniu wlewamy do masy kukułkowej i chwilę miksujemy. 

3-4 łyżki kremu zostawiamy, a resztę rozsmarowujemy na kremie czekoladowym. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym rozsmarowujemy pozostały krem kukułkowy. Posypujemy startą na grubych oczkach czekoladą.

Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Jeśli lubicie desery bardziej słodkie, możecie dodać do kremów nieco więcej cukru lub zamiast samej gorzkiej czekolady, użyć gorzkiej, zmieszanej pół na pół z mleczną. 

 ciasto_kukulka_18_of_1

ciasto_kukulka_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Ciasta z kremem znajdziecie także na blogach: Marzeny, Joanny, Aliny, Szóste Niebo, Bożeny, z którymi w tym tygodniu miałam przyjemność wirtualnie piec ciasto z kremem w ramach akcji Ciasto na niedzielę.

poniedziałek, 19 października 2015, bernadettap
Komentarze
Gość: Alina, *.leon.com.pl
2015/10/19 09:54:05
To się napracowałaś. Ale wyszło cudnie. Dziękuję za wspólne pieczenie.
-
2015/10/19 10:03:52
Przepięknie ci wyszło. Smakołyk na 10+ . Dziękuje za wspólne pieczenie .
-
2015/10/19 13:44:39
Moja babcia bardzo często robiła ciasto kukułka. Szczerze powiedziawszy te wygląda lepiej, ciekawe jak smakuje :)
-
2015/10/19 14:17:33
Dzięki Dziewczyny. Kaśka, spróbuj. U nas zniknęło w ekspresowym tempie i wszystkim baaaardzo smakowało :)
-
2015/10/19 14:55:51
Rewelacyjne ciasto, pięknie wygląda, same smakowite składniki. Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam Asa
-
2015/10/19 15:14:11
Mniam...normalnie ślinka cieknie..od takich pyszności...dzięki za wspólne pieczenie.
-
Gość: ala, *.dynamic.mm.pl
2015/10/19 16:18:23
likier jajeczny czy czekoladowyma byc ? bo sie pogubilam
-
2015/10/19 17:05:00
Ala, zwykły likier jajeczny.
-
2015/10/19 17:17:15
Cudowne ciasto :-) z chęcią bym zjadła kawałek. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
-
2015/10/19 17:28:42
Wygląda wspaniale i baaardzo pysznie :)
-
2015/10/19 19:06:21
Wygląda niczym tort, doskonałe ciacho:)
-
Gość: iziona, *.tktelekom.pl
2015/10/20 10:08:15
Wszystkie dziewczyny upiekły super ciasta, ale ten przepis zapisuję i za kilka dni zrobię na imieniny będzie idealny. Dziękuje za wspólne pieczenie i do następnego :)
-
Gość: Kasia, 82.139.190.*
2015/10/20 10:14:17
Jak długo cukierki rozpuszczają się w śmietanie? Mam wrażenie, że to długotrwała czynność.
-
2015/10/20 12:15:44
Dzięki Dziewczyny za ciepłe komentarze i zachęcam do wypróbowania przepisu.
Kasiu, zależy jak mocno podkręcisz gaz tudzież prąd, ale powinno się je rozpuszczać na wolnym ogniu, aby wykluczyć ryzyko przypalenia. I z tego względu trochę to trwa. Na zegarek nie patrzyłam, ale od wlania śmietany do całkowitego rozpuszczenia cukierków minęło jakieś 8-10 minut, więc nie jest tak źle.
-
Gość: aniabed2, *.dynamic.chello.pl
2015/10/20 12:21:48
Czy w przepisie na biszkopta wszystko jest ok? Pytam ponieważ podała Pani aż 4,5 szklanki cukru?To bardzo dużo? Czy oby napewno ma być 4,5szkl. cukru?
-
2015/10/20 13:33:48
Aniabed2, w przepisie wszystko jest ok, tylko Pani źle odczytała :D Do biszkoptu dajemy 4/5 (słownie cztery piąte) szklanki cukru, a nie 4,5 szklanki. To nie jest przecinek tylko ukośna kreska, którą używa się do oznaczania ułamków.
Pozdrawiam
-
2015/10/20 20:14:26
Ja też już wieki całe kukułek nie jadłam... Jak gdzieś dostanę, to z pewnością kupię :)
-
2015/10/21 00:12:17
Świetne :) Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam kukułki ;)
-
Gość: anka, *.adsl.inetia.pl
2015/11/08 16:13:12
Ciasto pyszne, pracochłonne bardzo, tylko jestem troszke rozczarowana smakiem kukułek został załkiem zabity przez mase czekoladowo jajeczną wiec nastepnym razem zrobie podrojną ilosć masy czekoladowej zamiast kukułek, a Mase kukułkowa wykorzystam do jakiegos innego przepisu. Mała modyfikacja przepisu i ciasto poprostu idealne
-
2015/11/08 17:17:08
Anka, cieszę się, że ciasto smakowało. Jeśli chodzi o smak kukułek, to myślę, że to kwestia indywidualna. Moi Goście od razu rozszyfrowali, że to kukułki, a na mój gust większa ilość tej masy trochę by zabiła jego urok. Taka masa kukułkowa jest też fajna z suchymi waflami, więc polecam wypróbować, jeśli bardzo lubisz intensywny smak kukułek :)
-
Gość: miczki, 46.186.109.*
2016/03/06 19:13:57
Czy zamiast żelatyny można dać śmietan fix? Jeśli tak to ile? Mam strasznego pecha przy łączeniu śmietany z żelatyną. A ciasto jest cudne,chciałam takie zrobić na urodziny.
-
2016/03/06 19:45:28
Miczki, z usztywniaczem nie próbowałam, ale raczej nie bardzo tutaj pasuje. Przed połączeniem żelatyny ze śmietaną, trzeba wyrównać jej temperaturę, co zapobiegnie powstawaniu grudek. Po prostu do rozpuszczonej żelatyny trzeba dodać 2-3 łyżki śmietany czy np. jogurtu, jeśli robimy jakiś deser na bazie jogurtu. Dopiero po dokładnym wymieszaniu mikstury, wlewamy ją do pozostałej porcji śmietany, jogurtu czy jakiegoś kremu.
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi