Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto szkolne

ciasto_szkolne_3_of_1

ciasto_szkolne_8_of_1

Ciasto szkolne pierwszy raz jadłam w ubiegłym roku. Poczęstowała mnie nim koleżanka, która zdradziła, że przygotowała je wg przepisu Siostry Anastazji. Ciasto bardzo mi posmakowało, więc poprosiłam, aby podzieliła się ze mną tajemną recepturą. Oczywiście Madzia nie oponowała, więc zadowolona wróciłam do domu ze spisaną na karteczce recepturą. Trochę czasu jednak minęło i zanim zabrałam się za przygotowanie ciasta w mojej kuchni, karteczka gdzieś zaginęła. 

Pamiętałam jednak, że potrzebny jest biszkopt z 6 jaj, 2 litry śliwek i masa śmietanowa. No i zrobiłam. Smakowało mi nawet bardziej, niż przed rokiem. Słodki biszkopt, lekko kwaskowaty mus śliwkowy i bita śmietana- to naprawdę pyszne połączenie.

 

Ciasto szkolne

 

Składniki- biszkopt:

6 jaj

4/5 szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz i krupczatka do formy

 

Mus śliwkowy:

2 kg dojrzałych śliwek

250 ml wody

4 czerwone galaretki (ja zmieszałam: 2 truskawkowe i po jednej wiśniowej i żurawinowej)

 

Masa śmietanowa:

400 ml śmietany 30 %

2 czubate łyżki cukru

2 łyżki żelatyny

70-80 ml wody

 

Dodatkowo:

herbatniki

cukier puder

 

Przygotowanie- biszkopt:

Dno blachy o wymiarach 23x34 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy krupczatką. Boki pozostawiamy suche. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier, a następnie po jednym żółtku.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy przez sito, bezpośrednio do jajek, i dokładnie, ale delikatnie, mieszamy. Masę przekładamy do formy. Wyrównujemy powierzchnię i od razu wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 40 min do tzw. suchego patyczka. 

Po upieczeniu wyciągamy blachę z piekarnika i gdy biszkopt lekko ostygnie, obkrawamy boki nożem od formy i wyciągamy ciasto na kratkę do ostudzenia. Przecinamy na 2 równe blaty.

Blachę myjemy, osuszamy i wykładamy folią aluminiową. Wkładamy jeden blat ciasta.

 

Mus śliwkowy:

Śliwki płuczemy, usuwamy pestki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Odstawiamy do przestudzenia i miksujemy na gładką masę. Powinniśmy otrzymać 2 litry musu, jeśli jest go mniej, dodajemy wody i zagotowujemy. 

Ściągamy z ognia, od razu do gorących owoców dodajemy wszystkie galaretki i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Dzielimy na dwie równe części i gdy przestygną do temperatury pokojowej, jedną wkładamy do lodówki do szybszego stężenia.

Gdy galaretka z lodówki zacznie tężeć, wykładamy ją na biszkopt. Przykrywamy warstwą herbatników.

 

Masa śmietanowa:

Żelatynę zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier oraz żelatynę ostudzoną do temperatury pokojowej. Masę wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Nakładamy pozostałą tężejącą masę śliwkową i przykrywamy drugim blatem biszkoptu.

Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

 ciasto_szkolne_11_of_11

ciasto_szkolne_4_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

niedziela, 25 października 2015, bernadettap
Komentarze
2015/10/25 08:52:52
fajne ciasto
-
2015/10/25 11:11:36
wow pięknie wygląda !
-
2015/10/25 11:35:29
Wyglada spektakularnie!
Zaproszona chetnie skorzystam!
;)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi