Blog > Komentarze do wpisu
Dżem z aronii
Dziś dzielę się z Wami przepisem na dżem, który wykombinował mój Teściu, a ja później odtworzyłam w swojej kuchni. Dżem z aronii z gruszką, jabłkiem, śliwką i brzoskwiniami. Świetne połączenie smaków. Doskonałe nie tylko do naleśników czy z chlebem, ale także do mięsa lub serów pleśniowych. Teraz jest najlepszy czas do jego przygotowania, bo wszystkie owoce są najbardziej soczyste, a aronia w większości miejsc jest już po pierwszych przymrozkach. Lećcie więc szybko na działki i zamykajcie się w kuchni. Co prawda myślałam, że już w tym roku koniec z przepisami na przetwory, ale oprócz tego dżemu z aronii, będę dla Was miała niedługo pyszną żurawinę, a w zanadrzu czeka też pigwa. Szykujcie więc słoiczki :)
Dżem z aronii Składniki: 1,5 kg aronii 1,5 kg dojrzałych gruszek 1 kg soczystych jabłek 1 kg dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek) 0,8-1 kg brzoskwiń cukier
Przygotowanie: Aronię dokładnie płuczemy, osuszamy z wody i wrzucamy do woreczków lub pojemników przystosowanych do mrożenia. Wsadzamy do zamrażarki na 2-3 dni. Pozostałe owoce dobrze myjemy. Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Brzoskwinie również obieramy, usuwamy pestki, siekamy. Śliwki pozbawiamy pestek, także kroimy na drobniejsze kawałki. Wszystkie owoce wrzucamy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 15 minut. Gdy owoce puszczą sporo soku, zwiększamy nieco ogień, ściągamy pokrywkę i gotujemy przez godzinę, kilka razy w tym czasie mieszając. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i następnego dnia ponownie smażymy około 45 minut. W tym czasie dżem powinien już dobrze zgęstnieć. Dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Ponownie podgrzewamy i smażymy do chwili osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. W zależności od tego czy będziecie planować używać dżemu do mięsa, ciasta czy innych deserów, możecie go nieco bardziej lub odrobinę mniej odparować. Powinien mieć jednak dosyć gęstą konsystencję, ale zawierać nieco soku. Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10-15 minut od momentu zagotowania. Dokręcamy słoiki, odstawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Pozdrawiam i życzę smacznego, Bernadetta
wtorek, 20 października 2015, bernadettap
|
Ostatnie wpisy
Kategorie |