Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny drożdżowe zawijane z jabłkami i cynamonem

Muffiny_drozdzowe_zawijane_z_jabkami_i_cynamonem_13_of_1

Muffiny_drozdzowe_zawijane_z_jabkami_i_cynamonem_6_of_1

W ubiegłym tygodniu w ramach wypiekania na śniadanie wraz z innymi blogerami piekliśmy dyniowe scones, w tym przyszła pora na muffiny drożdżowe zawijane z jabłkami i cynamonem z blogu Smakołyki Bereniki

Miałam bardzo słodkie jabłka, więc zmniejszyłam nieco ilość cukru. Dałam natomiast więcej cynamonu. Mimo, że użyłam świeżo mielonego i bardzo intensywnego w smaku, żałowałam, że nie wsypałam jeszcze więcej, bo uwielbiam mocno cynamonowe wypieki. Te babeczki są świetne, puszyste, słodkie i bardzo aromatyczne. Idealne na śniadanie lub kolację z kubkiem mleka, albo do południowej kawki.

Muffinkami zostały one jednak nazwane chyba tylko przez użycie formy, bo na pewno nie sposób przygotowania. 

Spróbujcie koniecznie. U nas zniknęły w ciągu godziny i jestem pewna, że Wam również zasmakują.

Muffiny zawijane znajdziecie także u AnnyBożenyMarzenyWiosenki, Patrycji z blogu Patison w kuchni, Izy znanej wszystkim jako Smaczna Pyza, Joli, Justyny na blogu Gotowanie i pieczenie I love it, Dorotki z Moje Małe Czarowanie, 6niebo, Edyty z blogu Pasja Smaku, Kasi z blogu Mia Cucina, Aliny z blogu Ala piecze i gotuje, Agaty z blogu Kulinarne przygody Gatity, Marzeny z blogu Zacisze kuchenne, Magdaleny w kuchni, Gosi ze Smaków Alzacji, Kasi.in oraz Monika z blogu Matka Wariatka, z którymi miałam przyjemność je wspólnie wypiekać w tym tygodniu i na których blogi Was serdecznie zapraszam.

 

Muffiny drożdżowe zawijane z jabłkami i cynamonem

 

Składniki- ciasto:

250 g mąki pszennej

125 ml mleka

30 g masła 

15 g świeżych drożdży

1 żółtko

2 łyżki cukru

szczypta soli



Składniki- nadzienie:

2 duże słodkie jabłka

40 g masła

2 czubate łyżki cynamonu

1 czubata łyżka cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki soku z cytryny 

 

Dodatkowo:

1 białko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta

masło i mąka krupczatka do formy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego wyciągamy z lodówki co najmniej godzinę przed przygotowaniem "muffinek", gdyż powinny one mieć temperaturę pokojową

Masło rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia. Mleko podgrzewamy do temperatury 36-37 stopni (nie więcej). Do połowy mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15 minut.

Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtko, sól, rozczyn drożdżowy i pozostałe mleko. Wyrabiamy dokładnie. Gdy ciasto zacznie się robić zwarte, wlewamy powoli masło. Energicznie wyrabiamy do chwili aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni (ja ułatwiłam sobie życie, wyrabiając ciasto robotem).

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę).

 

Przygotowanie nadzienia:

Wgłębienia foremki na muffiny smarujemy masłem i oprószamy krupczatką.

Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy, studzimy.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Po 5 minutach cały sok odsączamy na sicie. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.

Ciasto chwilę zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na delikatnie oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30x40 cm. Na całej powierzchni rozsmarowujemy masło i rozkładamy jabłka. Zwijamy rulon wzdłuż krótszego boku. Tniemy na 10-11 równych części (po ok. 3 cm grubości każda).

Wkładamy w zagłębienia foremki na muffiny (jednym z nacięć do dołu, drugim do góry). Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20-25 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Muffiny smarujemy przy pomocy pędzelka białkiem zmieszanym z mlekiem.

Pieczemy około 20-25 minut.

Gdy muffinki lekko przestygną, wyciągamy je z foremek i odstawiamy do całkowitego schłodzenia, choć najlepiej smakują jeszcze gorące.

Muffiny_drozdzowe_zawijane_z_jabkami_i_cynamonem_3_of_1

Muffiny_drozdzowe_zawijane_z_jabkami_i_cynamonem_9_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

piątek, 02 października 2015, bernadettap
Komentarze
2015/10/02 14:07:31
przepis troszkę skomplikowany jak dla mnie ale wyglądają smakowicie...;)
-
2015/10/02 16:03:12
Jacek6220, przepis jest naprawdę prosty :) A "muffinki" pyszne, więc może się skusisz ?
-
2015/10/02 18:36:58
Bardzo efektowne i na pewno pyszne!
-
2015/10/04 18:22:33
dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
Gość: kasia sofieta , *.17-79-r.retail.telecomitalia.it
2015/10/04 19:25:26
Berni, idealne! Juz nam chyba w krew weszlo to wspolne wypiekanie! Dziekuje!
-
Gość: Alina, *.leon.com.pl
2015/10/04 19:29:23
Dziękuję za kolejne wspólne wypiekanie.
-
2015/10/04 19:31:18
Dziękuję za wspólne pieczenie:-)
-
2015/10/04 19:35:25
Pięknie dziękuję za wspólne pieczenie :-)
-
2015/10/04 20:03:56
Muffinki wspaniałe, dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam
Asa_6niebo
-
2015/10/04 20:35:17
dziękuję za udział we wspólnym pieczeniu :) Wyglądają bajecznie :)
-
2015/10/04 20:48:49
Wspaniałe muffinki, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
-
Gość: Cup Cakes, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/10/05 08:55:25
Piękne muffiny! Dzięki za wspólne pieczenie.
-
2015/10/05 10:35:59
Dziękuje za wspólne pieczenie :)
-
2015/10/06 10:53:38
Dziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam Kasia.in
-
2015/10/06 12:56:45
Piękne Ci wyszły ... a cynamonu nigdy dość:) Dziękuję za wspólne kulinarne spotkanie:)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi