Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki drożdżowe z czekoladą i cynamonem

buleczki_drozdzowe_z_czekolada_i_cynamonem_7_of_1

buleczki_drozdzowe_z_czekolada_i_cynamonem_11_of_1

Bułeczki drożdżowe z czekoladą i cynamonem z przepisu Erica Lanlarda z książki Czekolada przygotowałam wczoraj w ramach kolejnego wirtualnego wypiekania na śniadanie. Od razu, gdy zobaczyłam ciasto po wyrobieniu, pomyślałam, że wyjdzie z niego coś smacznego. Ponieważ jednak ogólna ilość cukru wydawała mi się lekko przesadzona, dałam go odrobinę mniej do nadzienia. 

Poniżej podaję proporcje wszystkich składników, które ja zastosowałam, bo mimo iż robiłam bułeczki z połowy przepisowej porcji (autor proponował je aż z kilograma mąki), to jednych składników dałam nieco mniej (jak cukru czy cynamonu; tego ostatniego użyłam świeżo mielonego, który jest o wiele bardziej aromatyczny), a innych odrobinę więcej (jak masła do nadzienia). 

Bułeczki wyszły przepyszne. Rosły, jak szalone. Były puszyste, aromatyczne, słodkie, ale nie za bardzo. Doskonałe do kawy czy kubka mleka, albo herbaty. Bez nich tez są świetne !

 

Bułeczki drożdżowe z czekoladą i cynamonem

 

Składniki- ciasto:

500 g mąki pszennej

250 ml mleka

100 g masła

70 g drobnego cukru trzcinowego

20g świeżych drożdży

2 jajka

1/2 laski wanilii



Nadzienie:

70 g masła

70 g cukru trzcinowego

40 g gorzkiej czekolady

1 łyżka cynamonu


Lukier:

40 g cukru pudru 

1 łyżka wody



Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wyciągamy z lodówki co najmniej na godzinę przed przygotowaniem bułeczek, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. 

Do misy robota wlewamy mleko i ostudzone masło. Dodajemy cukier, jedno jajko, ziarenka z połowy laski wanilii oraz drożdże. Dokładnie mieszamy. Stopniowo wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Mieszamy do chwili aż ciasto zacznie odchodzić od miski.

Misę oprószamy odrobiną mąki, wkładamy ciasto i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

 

Masło rozpuszczamy. Gdy ostygnie, dodajemy cukier oraz cynamon. Dokładnie mieszamy. 

Blat delikatnie oprószamy mąką. Rozkładamy ciasto, aby uwolnić znajdujące się w nim powietrze. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30x40 cm.

Całą powierzchnię ciasta smarujemy nadzieniem (ja zrobiłam to po prostu ręką). Zwijamy w niezbyt ciasną roladę, zaczynając od dłuższego boku.

Kroimy bardzo ostrym nożem na plastry o grubości około 2-2,5 cm (w oryginale było 6 cm, ale to ewidentnie jakiś błąd). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na pół godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pozostałe jajko rozkłócamy widelcem z odrobiną wody. Smarujemy nim wyrośnięte bułeczki.

Wstawiamy do piekarnika, a po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni (w oryginalnym przepisie było 180 stopni przy grzaniu góra-dół, a 160 przy termoobiegu, ale ja ustawiłam na 160 góra-dół). Pieczemy jeszcze 15-20 minut aż bułeczki będą złocisto- brązowe (u mnie było to około 18 minut, a więc w sumie około 28).

Cukier puder mieszamy dokładnie z wodą i tak przygotowanym lukrem smarujemy gorące bułeczki.

buleczki_drozdzowe_z_czekolada_i_cynamonem_3_of_1
buleczki_drozdzowe_z_czekolada_i_cynamonem_9_of_1
buleczki_drozdzowe_z_czekolada_i_cynamonem_14_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

W tym tygodniu piekłam razem z Izą z blogu Smaczna Pyza, Monika czyli Matka Wariatka, Iwonka z bloGotowanie z pasją, Lidia...., AlinaEwa, Agata z Kulinarne przygody Gatity, Aneta, Bożena, Dorotka z blogu Moje Małe Czarowanie, Joasia z Grunt to przepis, Ania z Everyday Flavours, Kasia z blogu Mia Cucina, Gosia z blogu Smaki Alzacji oraz Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie I love it.

sobota, 28 listopada 2015, bernadettap
Komentarze
2015/11/28 15:44:40
Śliczne wyszły, dziękuję za udział w wypiekaniu :)
-
Gość: Ewa, *.play-internet.pl
2015/11/28 19:13:35
Piękne i smakowite bułeczki.
Dzięki za wspólne pieczenie Bernatko :)
-
Gość: Kulinarne przygody Gatity, *.play-internet.pl
2015/11/29 15:47:20
Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-).
-
2015/11/29 18:28:45
pięknie dziękuję za wspólne pieczenie bułeczek :)
-
Gość: Alina, *.leon.com.pl
2015/11/29 22:30:23
Fajne bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie.
-
2015/11/30 10:07:13
Przepiękna aranżacja zdjęć! Dzięki za wspólne wypiekanie i do następnego wkrótce :)
-
Gość: kasia sofieta , *.244-95-r.retail.telecomitalia.it
2015/11/30 12:57:25
Przepieknie wygladaja! Dziekuej za wspolne wypienaknie)
-
2015/11/30 16:31:46
Dzięki za wspólne wypiekanie :-)
-
2015/11/30 17:04:29
Dzięki wielkie za wspólne wypiekanie :-)
-
2015/11/30 17:44:42
Wspaniałe bułeczki, dzięki za wspólne pieczenie :)
-
2015/12/01 22:20:00
Tak były przepyszne, aż mam ochotę znowu je przygotować :) Dzięki za wspólne pieczenie ;)
-
2015/12/02 00:46:01
Uwielbiam drozdzowe buleczki, a do tego jeszcze kawka...Pycha :-)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi