Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki maślane z kruszonką

buleczki_maslane_z_kruszonka_3_of_1

buleczki_maslane_z_kruszonka_9_of_1

Weekendowe wirtualne wypiekanie z innymi blogerami to już tradycja. Tym razem padło na bułeczki maślane z kruszonką z blogu Pracownia wypieków. Bułeczki od razu przypadły mi do gustu i wiedziałam, że choćby świat się walił i palił, to je upiekę. Od razu uznałam także, że 240 ml mleka na 600 g mąki pszennej to trochę mało i wlałam 320 ml. Niestety w trakcie wyrabiania ciasta okazało się, że i tak mleka jest za mało i dolałam jeszcze jakieś 70-80 ml. W sumie zamiast 240 ml wlałam aż 390-400. Okazało się, że większość z nas musiała dolać mleka. Oczywiście nie wykluczam, że bułeczki wyjdą Wam, gdy dacie tylko 240 ml mleka, ale bez względu na to, jak suchą będziecie mieć mąkę, przy tak małej ilości płynu, nie będą one tak puszyste. Polecam więc zwiększyć ilość mleka co najmniej do 300-320 ml.

Siłą rzeczy trzeba też będzie dać odrobinę więcej cukru. Ale po wszystkich w/w zmianach bułeczki wyszły pyszne i na pewno jeszcze je upiekę.

Spróbujcie też moje bułeczki odrywane z serem i śliwkami.

 

Bułeczki maślane z kruszonką


Składniki:


600 g mąki pszennej

240 ml mleka + 80-160 ml mleka (u mnie dodatkowo około 150 ml)

50 g masła

40 g cukru (u mnie dodatkowo 30 g cukru)

20 g świeżych drożdży

1 jajko


Kruszonka:
50 g miękkiego masła

50 g mąki

50 g drobnego cukru

2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych

Dodatkowo:

białko jaja

cukier puder

 

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy do szklanki. Dodajemy łyżkę cukru, mąki oraz około 50 ml mleka.

Pozostałe mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim masło i cukier. Odstawiamy do wystudzeniu do temperatury 35-36 stopni. Dodajemy jajko i dokładnie miksujemy.

Całą mąkę wsypujemy do misy robota. Dodajemy zaczyn oraz mleko z cukrem i masłem. Przy użyciu haka wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 1,5 godziny. 

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy z niego niewielkie bułeczki (u mnie 8 czy 9 większych bułeczek i 14 malutkich), które wkładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Z miękkiego masła, cukru, mąki i pokruszonych migdałów wyrabiamy kruszonkę. 

Bułeczki smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy kruszonką.

buleczki_maslane_z_kruszonka_12_of_1

 

buleczki_maslane_z_kruszonka_13_of_1

Pieczemy do ładnego zrumienienia (u mnie trwało to blisko 30 minut, a w oryginalnym przepisie podano 15-20 minut).

Po lekkim przestudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.

 buleczki_maslane_z_kruszonka_5_of_1

buleczki_maslane_z_kruszonka_11_of_1

Pozdrawiam,

Bernadetta

 

 

Wspólnie ze mną wypiekali:

Bożena

Ewa

Jola

Aneta

Piekę bo lubię

Asia z blogu Sama słodycz

Edyta

Beata 

Angelika

Małgosia

6niebo

Marzena

Ewa

Agnieszka

Iza czyli Smaczna Pyza

Małgosia

Alina

Olga

Dorotka z blogu Moje Małe Czarowanie

Iwona

Eksplozja Smaku

Joanna z blogu Grunt to przepis

Coś słodkiego, poproszę

Iwonka z blogu BloGotowanie z pasją

Agulinka

Małgosia z blogu W garze mieszane

Ela

Kasia z blogu Mia cucina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

niedziela, 08 listopada 2015, bernadettap
Komentarze
Gość: Alina, *.leon.com.pl
2015/11/08 17:31:55
Pyszne i pachnące bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie.
-
2015/11/08 18:30:35
Dziękuję za wspólne śniadanko i do zobaczenia przy kolejnym wypiekaniu :-)
-
2015/11/08 18:55:07
Fajnie je umieściłaś w formie. Dzięki Berni i dużo zdrówka dla córci :-)
-
2015/11/09 00:19:06
dzięki za wspólne pieczenie :)
-
2015/11/09 13:51:20
Cudne i pyszne! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
-
2015/11/09 14:31:08
Te bułeczki wyglądają tak zachęcająco, drożdżowo i przepysznie, że mam ochotę jeść je wprost ze zdjęcia. Cudo!
-
2015/11/09 16:22:31
wow! jakie wyrośnięte!! dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
2015/11/09 17:33:17
Ależ "ciasno" upchałaś te swoje bułeczki-ślicznie:) Dziękuję za wspólne pieczenie
-
Gość: Kasia sofieta, *.8-87-r.retail.telecomitalia.it
2015/11/09 21:01:24
Pysznie wyglądają  dziękuję za wspólne wypiekanie
-
2015/11/10 08:41:00
Też dolewałam mleka, żeby cisto było miękkie i puchate:) ... cudownie Ci sie upiekły:) Pozdrawiam
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi