Blog > Komentarze do wpisu

Bułki drożdżowe z suszonymi pomidorami i parmezanem

bulki_drozdzowe_z_suszonymi_pomidorami_i_parmezanem_1_of_1

bulki_drozdzowe_z_suszonymi_pomidorami_i_parmezanem_4_of_1

bulki_drozdzowe_z_suszonymi_pomidorami_i_parmezanem_8_of_1

Bardzo łatwe do przygotowania bułki drożdżowe z suszonymi pomidorami i parmezanem wg lekko zmodyfikowanego przepisu Insuliny powstały w mojej kuchni w ramach kolejnego wypiekania na śniadanie. Uwielbiam te nasze wspólne weekendowe wypiekanie, które mobilizują mnie do wypróbowywania nowych przepisów i serwowania Rodzinie świeżego pieczywa czy słodkich bułek, albo smażenia tostów francuskich

Stali czytelnicy blogu wiedzą zapewne, że namiętnie piekę chleby na zakwasie. Ostatnio zrobiłam choćby chleb pszenno- żytni na zakwasie z superfoods, który zjedliśmy w ciągu niespełna 2 dni. Mąż i Córka cieszą się jednak, gdy od czasu do czasu zaserwuję im jakieś drożdżowe wypieki na słodko lub wytrawnie, a dzięki temu naszemu weekendowemu wypiekaniu nie muszę się zastanawiać co zrobić, gdyż wszystkie propozycje, wybrane przez Dziewczyny, są tak smakowite, że od razu przystępuję do działania. I Was również do tego zachęcam.

 

 

Bułki drożdżowe z suszonymi pomidorami i parmezanem

 

Składniki- zaczyn:

100 g mąki pszennej

150 g wody

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki suszonych drożdży

 

Ciasto właściwe:

400 g mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy

200 g wody

100 g parmezanu

12 połówek suszonych pomidorów odsączonych z zalewy

10 g soli

3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów

1 łyżka ulubionych ziół

1-2 duże ząbki polskiego czosnku

 

Przygotowanie- zaczyn:

Do mąki dodajemy cukier, drożdże i wodę. Bardzo dokładnie mieszamy, do całkowitego połączenia składników. Miskę z zaczynem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na całą noc.

 

Ciasto właściwe:

Do zaczynu dodajemy mąkę, olej, sól i wodę. Wyrabiamy hakiem robota lub ręcznie do chwili aż ciasto zacznie odchodzić od miski. 

Parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2 łyżki odkładamy do posypania, a resztę dodajemy do ciasta wraz z roztartymi w dłońmi ziołami, obranym i pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem oraz posiekanymi w kostkę suszonymi pomidorami. Krótko wyrabiamy do chwili aż ciasto wchłonie dodatki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 1,5 godziny. 

Stolnicę oprószamy mąką i po lekkim odgazowaniu ciasta rozwałkowujemy je delikatnie na kształt prostokąta. Składamy na 3 części- jak kartkę papieru przed włożeniem do koperty. Obracamy o 90 stopni. Ponownie rozwałkowujemy i składamy na 3 części. Znowu obracamy o 90 stopni i lekko rozwałkowujemy. Przecinamy na 5-6 prostokątów (u mnie każdy miał szerokość około 5 cm). Każdy lekko rolujemy, aby nadać im kształt paluchów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 

W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 

Bułki posypujemy pozostałym parmezanem i pieczemy około 25 minut aż ładnie się zarumienią.

bulki_drozdzowe_z_suszonymi_pomidorami_i_parmezanem_3_of_1 bulki_drozdzowe_z_suszonymi_pomidorami_i_parmezanem_6_of_1

bulki_drozdzowe_z_suszonymi_pomidorami_i_parmezanem_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Razem ze mną wypiekali:

Magda z blogu Kulinarna Piniata

Iza czyli Smaczna Pyza

Ania z blogu Everyday Flavours

Adrian

Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity

Monika czyli Matka Wariatka

poniedziałek, 02 listopada 2015, bernadettap
Komentarze
2015/11/02 10:17:21
Dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
2015/11/02 16:36:53
Idealne wyszły :) dziękuję za udział w wypiekaniu :)
-
Gość: Kulinarne przygody Gatity, *.play-internet.pl
2015/11/02 20:50:22
Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :).
-
Gość: Ania, *.centertel.pl
2015/11/05 21:49:55
Bułeczki były przepyszne, aż mam ochotę upiec je ponownie. Dzięki za wspólne pieczenie :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi