Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Ambasador ze śliwką w czekoladzie

ciasto_Ambasador_ze_sliwka_w_czekoladzie_2_of_1

ciasto_Ambasador_ze_sliwka_w_czekoladzie_7_of_1

Ciasto Ambasador robiłam kilka razy. Zawsze było pyszne, ale dopiero ostatnio udało mi się zrobić kilka znośnych zdjęć, więc mogę podzielić się przepisem, który bazuje na recepturze Siostry Anastazji. Przyznaję, że gdy zabrałam się za niego pierwszy raz, postanowiłam ograniczyć nieco ilość dodanego masła. Przepis, na który trafiłam, nakazywał dodanie nawet 500 g masła. Ja zaś dodałam go 300 g i choć ciasto wyszło pyszne, to absolutnie nie dało się go zaserwować gościom. Na szczęście najbliższa Rodzina nie narzekała i wszyscy zjedli je ze smakiem, od razu sięgając po dokładki. Później zwiększyłam ilość masła do 400 g i choć masa nadal nie jest super twarda i nie może być zbyt długo przechowywane w pokojowej temperaturze, to jednak jeśli wyciągnie się je bezpośrednio przed podaniem, prezentuje się całkiem przyzwoicie i nie zabija ilością masła.

Choć to ciasto ma sporo kalorii, to jednak nie spotkałam jeszcze nikogo, komu by nie posmakowało. Koniecznie spróbujcie, a jestem pewna, że niedługo ponownie zagości na Waszych stołach.

 

Ciasto Ambasador ze śliwką w czekoladzie

 

Składniki- biszkopt:

3 jaja

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz i krupczatka do formy

 

Dodatkowo:

1 l mleka 2 %

400 g masła 82 %

150 g drobnego cukru

2 budynie waniliowe (na 500 ml mleka każdy)

2 żółtka

1 jajko

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1 puszka ananasa

200 g śliwek w czekoladzie

100 g żurawiny

100 g gorzkiej czekolady

100 g orzechów nerkowca lub włoskich

kakao lub gorzka czekolada do posypania

 

Przygotowanie- biszkopt:

Dno blachy o wymiarach 23x34 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy krupczatką. Boki pozostawiamy suche. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie po jednym żółtku.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy przez sito, bezpośrednio do jajek. Dokładnie, ale delikatnie, mieszamy. Masę przekładamy do formy. Wyrównujemy powierzchnię i od razu wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 25-30 min do tzw. suchego patyczka. 

Po upieczeniu wyciągamy blachę z piekarnika i gdy biszkopt lekko ostygnie, obkrawamy boki nożem od formy i wyciągamy ciasto na kratkę do ostudzenia. 

 

Masa:

W szklance zimnego mleka roztrzepujemy dokładnie oba proszki budyniowe, mąkę ziemniaczaną, całe jajko i wszystkie żółtka.

Pozostałe mleko zagotowujemy i przygotowujemy na nim budyń. Odstawiamy do wystudzenia. 

Czekoladę i orzechy drobno siekamy. Każdą śliwkę w czekoladzie kroimy na 8-10 kawałków. Ananasa odsączamy z zalewy i również drobno kroimy.

Blachę wykładamy folią aluminiową i wkładamy ostudzony biszkopt.

Miękkie masło kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do misy robota i ucieramy na puszystą masę przy pomocy mieszadła K, dodając partiami cukier, a następnie po łyżce zimnego budyniu.

Masę dzielimy na mniej więcej 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao, czekoladę i orzechy. Dobrze mieszamy i masę wykładamy na biszkopt. 

Do pozostałego kremu dodajemy żurawinę, ananasy i śliwki w czekoladzie. Masę delikatnie wykładamy na ciemny krem. Wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki co najmniej na całą noc. 

Przed podaniem posypujemy kakao lub startą gorzką czekoladą.

ciasto_Ambasador_ze_sliwka_w_czekoladzie_15_of_1

ciasto_Ambasador_ze_sliwka_w_czekoladzie_8_of_1

 ciasto_Ambasador_ze_sliwka_w_czekoladzie_1_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

 

 

poniedziałek, 16 listopada 2015, bernadettap
Komentarze
2015/11/22 20:17:24
Zjadłabym kawałeczek z prawdziwą rozkoszą :)
-
Gość: Anita, *.play-internet.pl
2018/02/10 10:14:41
Dziękuję za ten przepis placek jest wyborny przepyszny ;)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi