Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe bułeczki ziemniaczane

drozdzowe_buleczki_ziemniaczane_19_of_11

drozdzowe_buleczki_ziemniaczane_2_of_1

drozdzowe_buleczki_ziemniaczane_11_of_1

Drożdżowe bułeczki ziemniaczane, to kolejny wypiek, który przygotowałam w ramach blogerskiego wirtualnego wypiekania na śniadanie. Tym razem mieliśmy duży wybór, bo oprócz bułeczek, można było przygotować dowolny omlet.

Ja omlety jem często i kilka przepisów znajduje się na blogu, jak choćby omlet biegacza, omlet cesarski Kaiserschmarrn czy omlet pomidorowy z warzywami, więc bułeczki były dla mnie naturalnym wyborem. Tym bardziej, że akurat domowy chleb na zakwasie szybko się kończył.

Bułeczki przygotowywaliśmy z przepisu z blogu Kuchnia nad Atlantykiem. Przyznaję szczerze, że po pobieżnym zapoznaniu się z recepturą byłam lekko przerażona. Skąd ja bowiem wytrzasnę mąkę o typie 110 ? Szybko jednak przyszło otrzęsienie i wyciągnęłam po prostu mąkę chlebową o typie 750. Praktycznie nie zmieniłam ilości, ale to dlatego, że miałam mocno skrobiowe ziemniaki. W przeciwnym wypadku konieczne byłoby podsypanie ciasta odrobiną mąki tortowej lub chlebowej. 

Do bułek użyłam ziemniaków ugotowanych w niesolonej wodzie i ciasto wyszło w sam raz słone. Jeśli będziecie dodawać ziemniaków wcześniej solonych, ograniczcie nieco ilość soli dosypywanej do ciasta.

 

 Drożdżowe bułeczki ziemniaczane

 

Składniki:

300 ml mleka 2 %

270 g mąki pszennej tortowej

190 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)

140 g ugotowanych ziemniaków 

30 g masła (ok. 2 łyżki)

1 łyżeczka soli

1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży

mak lub sezam

 

Przygotowanie:

Od razu po ugotowaniu rozgniatamy ziemniaki tłuczkiem, odstawiamy do przestudzenia. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Również studzimy.

Obie mąki mieszamy z drożdżami. Mleko z masłem wlewamy do utłuczonych ziemniaków, dodajemy sól i miksujemy dokładnie blenderem. 

Gdy masa mleczno- ziemniaczana osiągnie temperaturę ok. 30-35 stopni, wlewamy ją do mąki z drożdżami i zagniatamy energicznie gładkie ciasto. Jeśli ziemniaki będą mocno wodniste, trzeba będzie ciasto podsypać odrobiną mąki. 

Ja wyrabiałam ciasto w robocie przy użyciu haka, ale możecie to zrobić także ręcznie,

Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Mniej więcej po godzinie rozciągamy ciasto na kształt kwadratu i dwukrotnie składamy na 3- najpierw zaginając boki ciasta na siebie, a następnie górę i dół. Po każdym złożeniu, dociskamy lekko ciasto, a następnie formujemy je w kulę i ponownie wkładamy do miski. Na tym filmie możecie zobaczyć dokładnie, jak należy składać ciasto. 

Czynność powtarzamy po około 30 minutach.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i obsypujemy mąką. 

Ciasto dzielimy na 10- 12 (w oryginale jest 16, ale dla mnie bułeczki byłyby za małe) równych części i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Na środku dociskamy ciasto drewnianą łopatką lub trzonkiem łyżki, tworząc rowek.

Odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut. Gdy bułeczki już wyrosną, nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i smarujemy bułki odrobiną wody, a następnie posypujemy makiem lub sezamem. 

Na górną półkę piekarnika ustawiamy 2 kokilki wypełnione wodą, dzięki czemu bułeczki będą miały piękną, rumianą, lekko chrupiącą, ale jednocześnie miękką skórkę.

Pieczemy około 20-25 minut, aż ładnie się przyrumienią.

Sprawdzamy czy bułki są upieczone, wyjmując jedną z piekarnika i stukając w jej spód. Jeśli usłyszymy "głuchy dźwięk", wyciągamy pozostałe. W razie potrzeby wydłużamy odrobinę czas pieczenia.
drozdzowe_buleczki_ziemniaczane_6_of_1

drozdzowe_buleczki_ziemniaczane_15_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Razem ze mną wypiekali: Marzena, Aneta, Marzena, Ewa, Eksplozja Smaku, Ewa, Dorotka z blogu Moje Małe Czarowanie, Patrick z blogu What Patrick Ate, Sławek, Iwonka z blogu bloGotowanie, Kinga z blogu Małe Kulinaria oraz Paulina czyli Buszująca w kuchni.

 

niedziela, 22 listopada 2015, bernadettap
Komentarze
2015/11/22 17:14:15
Wyglądają rasowo, jak z najlepszej piekarni :-)
-
2015/11/22 17:14:44
Wspaniałe bułki, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
-
2015/11/22 18:04:15
Choć moje bułki były smaczne to pierwszy raz wyszły mi takie nijakie z wyglądu. Twoje są piękne.
Dzięki za wspólne wypiekanie :)
-
2015/11/22 18:34:29
Piękne Ci wyszły :)
-
2015/11/22 18:40:24
Juz słysze jak chrupiącą mają skórkę, dzięki Berni :-)
-
Gość: Angelika, *.adsl.inetia.pl
2015/11/22 20:59:47
Tym razem tylko przyglądam się waszym przesmacznym wypiekom...cukowne bułeczki ;-)
-
2015/11/22 22:40:52
wspaniałe bułeczki! przepiękne
-
2015/11/24 22:04:12
Bernadetko, dziękuję za wspólne wypiekanie, pysznie było :-)
-
Gość: Ja, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2016/01/31 13:58:24
Witam, bułeczki cudowne, aż nabrałam ochoty na ich upieczenie :) Tylko nie mam suchych drożdży a zwykłe drożdże piekarskie. Ile powinnam ich dodać żeby moje bułeczki wyszły równie smaczne?
-
2016/01/31 17:54:12
Ja, myślę, że 20-25 g będzie okey :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi