Blog > Komentarze do wpisu

Karkówka z solanki pieczona w niskiej temperaturze

karkowka_z_solanki_pieczona_w_niskiej_temperaturze_2_of_1

karkowka_z_solanki_pieczona_w_niskiej_temperaturze_4_of_1

Niedawno podrzuciłam Wam mój przepis na karkówkę pieczoną w niskiej temperaturze, która robi u nas prawdziwą furorę i zjadamy ją na obiad oraz na kanapki. Teraz przyszła pora na karkówkę z solanki pieczoną w niskiej temperaturze, która również spotyka się z mnóstwem zachwytów i każdy, kto jej próbował, prosił mnie o przepis. 

Tak przygotowana karkówka jest bowiem bardzo aromatyczna, soczysta i co najważniejsze każdy fragment mięsa- a nie tylko skórka- są odpowiednio słone. Dzięki marynowaniu karkówki w solance, mięso jest również dosyć trwałe. Polecam zwłaszcza na kanapki, choć na upartego do obiadu również ją można podać.

 

 Karkówka z solanki pieczona w niskiej temperaturze

 

Składniki:

1 niezbyt gruby kawałek karkówki i wadze ok. 2 kg

3 litry wody

6-7 czubatych łyżek soli

10 ziaren ziela angielskiego

3-4 liście laurowe

1 czubata łyżka ulubionej mieszanki naturalnych ziół

 

Przygotowanie:

Karkówkę oczyszczamy z błonek i nierówności. Dokładnie płuczemy.

W garnku zagotowujemy wodę z zielem angielskim i liściem laurowym. Rozpuszczamy całą sól. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do zimnej solanki wsadzamy mięsa- tak, aby całe było przykryte i wstawiamy do lodówki na 24-36 godzin. 

Po tym czasie mięso wyciągamy z zalewy i dokładnie wycieramy ręcznikiem kuchennym. Jeśli chcemy otrzymać ładnie uformowaną wędlinę, wkładamy karkówkę do siatki wędliniarskiej- ja tak zawsze robię, ale nie jest to konieczne. W mięso wcieramy ulubioną mieszankę ziół (polecam zioła prowansalskie lub transylwańskie). 

Karkówkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni i pieczemy mięso około 4-5 godzin. Grubszy kawałek mięsa należy piec nieco dlużej.

Po upieczeniu odstawiamy mięso do wystudzenia, a następnie schładzamy przez co najmniej 3-4 godziny w lodówce. 

Karkówkę kroimy w cienkie plastry. W środku kolor mięsa powinien być jednostajny- lekko różowy, ale nie krwisty.

 karkowka_z_solanki_pieczona_w_niskiej_temperaturze_10_of_1

karkowka_z_solanki_pieczona_w_niskiej_temperaturze_5_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

czwartek, 19 listopada 2015, bernadettap
Komentarze
2015/11/19 18:16:06
Uwielbiam takie domowe wędliny!
-
2015/11/23 13:07:31
Koniecznie do zrobienia, zwłaszcza, że ostatnio nie kupuję już wędliny:)
-
Gość: gosia021958, *.toya.net.pl
2016/01/02 11:33:08
Zrobiłam tą karkówkę, ale mięso nie dawało się pokroić w plastry i kruszyło się przy krojeniu , wg mnie było zbyt kruche
-
2016/01/02 18:54:26
Gosia021958, z pewnością ustawiła Pani za wysoką temperaturę, albo piekła mięso zbyt długo. W przyszłości polecam trzymać się przepisu :)
-
Gość: bartus40, *.dynamic.chello.pl
2016/01/17 15:35:19
Witam,
czy karkówkę należy piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywą ?
-
2016/01/17 19:03:21
Bartus40, nie. Karkówkę pieczemy w naczyniu bez pokrywki.
-
Gość: Krysma, *.dynamic.mm.pl
2016/12/21 09:40:45
Czy w ten sposób można zrobić schab?
-
2016/12/21 12:37:13
Krysma, jasne. Możesz tak zrobić w zasadzie każde mięso. Na blogu mam też przepis na pyszną roladę schabową pieczoną w niskiej temperaturze (ale nie z solanki): prawodogotowaniazpasja.blox.pl/2015/10/Rolada-schabowa-pieczona-w-niskiej-temperaturze.html
Pozdrawiam,
Bernadetta
-
Gość: Nick, *.centertel.pl
2016/12/21 15:50:44
Chciałbym Cię zapytać w sprawie tej karkówki z solanki, czy po upieczeniu przykrywamy naczynie, czy też pozostawiamy bez pokrywki? Jestem na etapie marynowania, a jutro zabieram się za pieczenie. Pozdrawiam.
-
2016/12/21 16:12:14
Nick, po upieczeniu odstawiamy bez pokrywki. Jak ostygnie, możesz mięso włożyć do lodówki w zamkniętym pojemniku, to nie obeschnie tak szybko, ale podczas pieczenia i studzenia karkówki nie przykrywamy.
Pozdrawiam,
Bernadetta
-
Gość: Nick, *.centertel.pl
2016/12/21 17:59:30
Serdeczne podziękowania. Bardzo miło uzyskiwać od Ciebie tak szybkie i fachowe informacje. Wszystkiego NAJ.., NAJ... Najcudowniejszego na Święta. Pozdrawiam i dam znać, czy smakowało. Ciao.
-
Gość: Judka, 188.95.28.*
2016/12/22 12:04:38
A czosnku się nie daje ??
-
Gość: Nick, *.centertel.pl
2016/12/25 12:13:56
Już jestem z rodziną po śniadaniu Bożonarodzeniowym. Absolutnym HITEM były Twoje domowe wędliny - karkówka z solanki, schab gotowany 10 minut, boczek pieczony w niskiej temperaturze. Jeśli mogę ponarzekać, a Polak ma to w swej naturze, to boczuś byś odrobinę za mało słony. Już przeglądam pozostałe Twoje przepisy na domowe wyroby, bo sklepy zamknięte, a korci mnie ich wypróbowanie. Ale we wtorek jestem już na zakupach. TWOJE wędliny to PYSZNOŚCI, SERDECZNIE DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM.
-
2016/12/30 17:27:37
Judka, jeśli chcesz, możesz dać, ale ja tę karkówkę robię bez czosnku.
-
2016/12/30 17:29:12
Nick, *.centertel.pl cieszę, się że wszystko Wam smakowało :) Ja ten boczek jem często na ciepło, a na kanapki dodaję odrobinę musztardy, więc tyle soli wystarczy, ale oczywiście można dać więcej.
Pozdrawiam,
Bernadetta
-
Gość: szuela, 151.248.56.*
2017/04/07 19:25:33
Witam Pani Bernadetto, schab 10-minutowy stał się w mojej rodzinie prawdziwym hitem Sama piekłam go już dwa razy, ale też robiłam mamie i teściowej.Tym razem chcę wg powyższego przepisu przygotować szynkę, ciekawe czy wyjdzie równie smaczna
Natomiast karkówkę z tego przepisu robiłam raz i też mi smakowała.
Przygotuję ją na święta i boczek pieczony w niskiej temperaturze w marynacie z miodem.
Mam jednak pytanie, czy mogę oba mięsa piec jednocześnie na dużej blasze z piekarnika? Nie wiem czy to nie zaburzy procesu pieczenia. A tak po prostu byłoby oszczędniej.
W tym roku Wielkanoc będzie u mojej synowej, więc mięsko piekę głównie dla niej a trochę zostawię sobie.
A to z racji choroby, która mnie podstępnie zaatakowała, chociaż nie - nadal twierdzę, że jestem zdrowa tylko mam intruza w sobie, którego chcę się jak najszybciej pozbyć. Jestem już po operacji i 10 chemii i nadal w pełni sił i energii
Pięknie dziękuję za te fantastyczne przepisy i mam nadzieję, że uda się Pani odpowiedzieć jeszcze przed świętami.
Pozdrawiam cieplutko i życzę, dobrych, ciepłych i zdrowych świąt
-
2017/04/09 08:27:17
Pani Szuela, oczywiście może Pani oba mięsa piec razem, ja tak czasem robię, gdy przygotowuję dania na większe imprezy i wszystko jest ok.
Cieszę się, że dzielnie Pani walczy i wierzę, że tę wojnę Pani wygra.
Mocno trzymam kciuki i życzę spokojnych i zdrowych Świąt, spędzonych w rodzinnej atmosferze.
Pozdrawiam serdecznie,
Bernadetta
-
Gość: krystyna, *.adsl.inetia.pl
2017/04/11 09:06:12
temperatura 140 stopni w termoobiegu?
-
Gość: szuela, 151.248.56.*
2017/04/11 09:42:51
No to fajnie że mogę upiec dwa mięska na jednej blasze.
Co prawda ja raczej należę do roślinożerców ale plasterek takiego domowego mięska też czasami chętnie skubnę.
Muszę się jeszcze przyjrzeć Pani przepisom na wolnowar, bo wczoraj z ciekawości taki nabyłam :-)
Pięknie dziękuję za miłe słowa i też Pani życzę pogody ducha i dużo miłości. Nie tylko od święta :-)
-
2017/04/11 10:23:16
Krystyna, nie. Grzanie "góra- dół", gdy ma być termoobieg, zawsze to w przepisach zaznaczam. Z termoobiegiem to już by było jakieś 160 stopni.
Pozdrawiam,
Bernadetta
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi