Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami

buleczki_faszerowane_pieczarkami_i_suszonymi_pomidorami_6_of_1

buleczki_faszerowane_pieczarkami_i_suszonymi_pomidorami_9_of_1

Bułeczki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami to kolejna propozycja, którą upiekłam w ramach wypiekania na śniadanie. Tym razem korzystaliśmy z przepisu Elizy z blogu Pracownia wypieków. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się mleko w proszku, ale ja nie miałam go akurat pod ręką, a nie chciało mi się specjalnie ubierać siebie i Małej i lecieć 2 km do sklepu, więc zastąpiłam je po prostu zwykłym mlekiem. 

Do farszu do 2 ostatnich bułek dodałam trochę drobno posiekanej natki pietruszki i to te bułeczki najbardziej mi smakowały. Oczywiście Wam pozostawiam do uznania czy chcecie je upiec z natką czy bez. 

W każdym bądź razie polecam Wam spróbować, gdyż bułki są bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. A jak dodacie do farszu trochę żółtego sera, to będziecie mieć taką oszukaną pizzę.

 

Bułeczki faszerowane z pieczarkami i suszonymi pomidorami


Składniki- ciasto:

400 g mąki pszennej typ 450

240- 250 ml mleka 2 % (w oryginalnym przepisie jest 200 ml wody i 50 g mleka w proszku)

60 g miękkiego masła

12 g świeżych drożdży 

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

Składniki- farsz:

300 g świeżych pieczarek

12 połówek suszonych pomidorów (mogą być z zalewy, ale należy je dokładnie odsączyć)

1 cebula

1 łyżka masła klarowanego

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

1 jajko

mak lub sezam

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski robota, dodajemy sól.

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w mleku. Po 2 minutach  dodajemy do mąki. Przy użyciu haka zagniatamy elastyczne ciasto (oczywiście można to także zrobić rękoma). W trakcie zagniatania dodajemy porcjami pokrojone w kostkę masło. 

Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.



W tym czasie pieczarki oczyszczamy, delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy cebulę, smażymy ją na średnim ogniu 2-3 minuty. Dodajemy posiekane pieczarki. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie odkrywamy pokrywkę i smażymy kolejne 10 minut, aby odparować nadmiar płynu. Dorzucamy posiekane suszone pomidory i ponownie dusimy pod przykryciem do chwili aż pomidory wchłoną nadmiar płynu. Jeśli używamy pomidorów z zalewy, dodajemy je dopiero, gdy cały płyn z pieczarek odparuje. Jeśli jest go dużo, a pieczarki już zmiękły, należy go po prostu odlać. 

Pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do wystudzenia. Jeśli lubicie, możecie do farszu dodać 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki. Ja dodałam ją do 2 bułek i te najbardziej mi smakowały.



Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części (każda o wadze 110-120 g). Formujemy płaskie prostokątne placuszki i na każdy nakładamy po 2 łyżki farszu. Modelujemy podłużne bułeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i jeśli lubimy posypujemy makiem lub białym sezamem.

Pieczemy około 25 minut. Rumiane bułeczki układamy na kratce i odstawiamy do wystudzenia.

 buleczki_faszerowane_pieczarkami_i_suszonymi_pomidorami_10_of_1

buleczki_faszerowane_pieczarkami_i_suszonymi_pomidorami_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Razem ze mną wypiekali: Ewa, Wiosenka Eksplozja Smaku, Ewa w kuchni, Iza czyli Smaczna Pyza, Ala piecze i gotuje, Marzena, Joanna z blogu Grunt to przepis, Marta i Gosia ze Smaków Alzacji.

 

sobota, 05 grudnia 2015, bernadettap
Komentarze
2015/12/06 20:04:14
Te bułeczki są pyszne, super ci wyszły, dziękuje za wspólne śniadanko :-)
-
Gość: Ewa, *.play-internet.pl
2015/12/07 08:09:13
Pyszne bułeczki. Dzięki za kolejny weekend :)
-
Gość: Alina, *.leon.com.pl
2015/12/07 19:24:29
Dziękuję za wspólne wypiekanie na śniadanie.
-
2015/12/07 20:05:25
dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
2015/12/08 10:22:52
Herbatka w takiej szklance do faszerowanej buły - istny rarytas! :D Dzięki za wspólne wypiekanie :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi