Blog > Komentarze do wpisu
Keks pomarańczowyZe Świętami Bożego Narodzenia nieodzownie kojarzy się nam kilka ciast. Z pewnością są to wszelkiego rodzaju pierniki, makowce, serniki, ale także keks. Koniecznie z dużą ilością bakalii, puszysty i aromatyczny. Jednym z moich ulubionych jest keks pomarańczowy z domową skórką pomarańczową. Jak wszystkie keksy, najlepszy jest 2-3 dni po przygotowaniu. Dlatego po upieczeniu warto go odstawić do ostygnięcia, a następnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić w suche i chłodne miejsce, aby "nabrał mocy".
Keks pomarańczowy
Składniki: 200 g masła 220 g mąki pszennej typ 450 120 g domowej skórki pomarańczowej (+2-3 łyżki syropu, którym była zalana) 1/3 szklanki cukru 4 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70-80 g orzechów nerkowca 50 g rodzynek 50 g żurawiny kandyzowanej cukier puder szczypta soli
Przygotowanie: Orzechy drobno siekamy. Dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodajemy po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Zmieszane bakalie dokładnie obtaczamy w 40-50 g mąki. Pozostałą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy razem z syropem z pomarańczy do masła utartego z cukrem i żółtkami, dokładnie mieszamy. Dorzucamy obtoczone w mące bakalie, ponownie łączymy składniki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie, ale dokładnie łączymy je z masą. Przekładamy do 2 niewielkich foremek keksowych i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Keks można także upiec w jednej większej formie, ale należy go wtedy trzymać około 50-55 minut. Po ostudzeniu oprószamy ciasto cukrem pudrem. Pozdrawiam i życzę smacznego, Bernadetta
piątek, 04 grudnia 2015, bernadettap
|
Ostatnie wpisy
Kategorie |