Blog > Komentarze do wpisu

Chatka Baby Jagi. Sernik na zimno z twarogu

chatka_Baby_Jagi_11_of_1

chatka_Baby_Jagi_5_of_1

Do dziś pamiętam, gdy pierwszy raz zjadłam Chatkę Baby Jagi, zwaną także u nas chatką Puchatka. Po "Mikołaju" w kościele poszłyśmy z Mamą do sąsiadki, a tam czekała Chatka z prawdziwego zdarzenia. Wysoka na 2 herbatniki + spadzisty dach, do tego mnóstwo cukierków i pyszna masa serowa. Później już tak okazałej chatki nie widziałam, ale kilka razy jadłam popularną i szybką do przygotowania chatkę trójkątką.

A dziś mam dla Was nieco inną wizualnie chatkę z częściowo prostym dachem i sercem z galaretki. Dzieciakom aż się oczy zaświeciły, gdy ją zobaczyły.

 

Chatka Baby Jagi. Sernik na zimno z twarogu

 

Składniki:

750-800 g tłustego twarogu

200 g masła

100 g cukru pudru

herbatniki (około 53-55 sztuk)

2 czerwone galaretki (u mnie wiśniowe)

50 ml mleka 2 %

 

Polewa:

80 g masła

2/5 szklanki cukru pudru

2 czubate łyżki kakao

1 łyżeczka żelatyny

4-5 łyżek wrzącej wody

 

Dodatkowo kolorowe cukierki czekoladowe i żelki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody. Gdy lekko przestygnie wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy folią spożywczą i wlewamy tężejącą galaretkę. Gdy będzie już całkowicie zastygnięta, foremką do ciastek wycinamy z niej małe serduszka lub np. gwiazdki.

Ser mielimy 2-3 razy na drobnych oczkach. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodając partiami cukier puder, a następnie po łyżce sera.

Na folii aluminiowej rozkładamy 3 rzędy herbatników po 8 sztuk w każdym rzędzie. Smarujemy warstwą sera- powinniśmy wykorzystać nieco mniej niż połowę masy. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Na środkowy rząd nakładamy 2-3 łyżki masy i wbijamy w nią serduszka z galaretki. Przykrywamy pozostałym serem.

Chwytając za folię aluminiową, składamy boczne herbatniki tak, aby na górze ułożyć jeszcze 1 warstwę ciastek, imitującą dach.

Chatkę zawijamy w folię i wkładamy na całą noc do lodówki.

 

Polewa:

Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Dodajemy cukier i kakao i energicznie mieszamy do połączenia się składników. 

Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody, dodajemy do polewy, ponownie dobrze łączymy. Smarujemy chatkę i dekorujemy ją cukierkami oraz żelkami. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Kroimy ostrym nożem, zanurzanym każdorazowo we wrzącej wodzie.

chatka_Baby_Jagi_3_of_1

 

chatka_Baby_Jagi_7_of_1

chatka_Baby_Jagi_12_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

piątek, 15 stycznia 2016, bernadettap
Komentarze
2016/01/15 10:14:16
ale super! Uwielbiam serniki wszelakie, ten też na pewno by mi posmakował. Musiałabym tylko czymś innym zastąpić pszenne ciastka, pewnie sama bym jakieś upiekła.
-
2016/01/15 11:09:05
Ten przepis spada mi z nieba! Ostatnio mam wielką ochotę na sernik z twarogu, ale mój piekarnik odmawia posłuszeństwa i muszę zadowolić się "wypiekami" na zimno. Dziękuję!
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi