Blog > Komentarze do wpisu

Chleb bezglutenowy na domowej mieszance z burakami

chleb_bezglutenowy_na_domowej_mieszance_z_burakami_10_of_1

chleb_bezglutenowy_na_domowej_mieszance_z_burakami_5_of_1

Po świątecznej przerwie wróciliśmy do weekendowego wypiekania na śniadanie. Bazowaliśmy na przepisie Gosi ze Smaków Alzacji, który ja dosyć mocno zmodyfikowałam. Przede wszystkim zrobiłam własną mieszankę bezglutenową, gdyż takie gotowe omijam szerokim łukiem. Do ciasta dodałam startego buraczka, zmodyfikowałam ilość wody. Zrezygnowałam z błonnika i użyłam greckiej mieszanki ziół, zamiast samego tymianku. Ponadto świeże drożdże zastąpiłam suszonymi.

Smak chleba pozytywnie mnie zaskoczył. Był puszysty, delikatny, odrobinę się kruszył, ale to żaden problem. Chleb syci na długo. 

 

Chleb bezglutenowy na domowej mieszance z burakami

 

Składniki:

400 g mixu mąki bezglutenowej (u mnie 1/3 mąki ryżowej, jaglanej i owsianej )

100 g mąki bio gryczanej

340 g wody

100 g surowego czerwonego buraczka

100 g oleju od suszonych pomidorów

10 suszonych pomidorów pokrojonych na drobno

½ łyżeczki soli

łyżka greckiej mieszanki ziół

5-7 g suszonych drożdży

 

Przygotowanie:

Aby przygotować mieszankę bezglutenową, w młynku elektrycznym mielimy kolejno ryż (około 2-3 minut), płatki owsiane (mąka będzie gotowa już po mniej więcej 25-30 sekundach) oraz kaszę jaglaną. Kaszę należy uprzednio lekko podprażyć na suchej patelni, aby pozbawić ją goryczki. Tak przygotowane mąki mieszamy ze zmieloną na pył kaszą gryczaną, mieszanką ziół, solą i suszonymi drożdżami.

Buraczka obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do mąki. Wlewamy olej i wodę, dorzucamy posiekane drobno pomidory. Ciasto dokładnie wyrabiamy (robotem lub ręcznie). Przekładamy do keksówki o wymiarach 11 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię zwilżoną dłonią. Wkładamy do piekarnika z włączoną lampką na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyjmujemy formę z piekarnika i nagrzewamy go do 180 stopni. Na blasze z wyposażenia kładziemy kokilkę napełnioną wodą. Pieczemy około 35-40 minut do suchego patyczka. 

chleb_bezglutenowy_na_domowej_mieszance_z_burakami_8_of_1

chleb_bezglutenowy_na_domowej_mieszance_z_burakami_1_of_1

chleb_bezglutenowy_na_domowej_mieszance_z_burakami_12_of_1 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Razem ze mną wypiekali: Patrycja, Ewa, Dorotka z blogu Moje Małe Czarowanie, Joanna z blogu Grunt to przepis, Angelika oraz Asa.

 

poniedziałek, 11 stycznia 2016, bernadettap
Komentarze
2016/01/11 12:02:41
Piękny Ci wyszedł. Dzięki za wspólne wypiekanie.
Patrycja <www.patisonwkuchni.pl>
-
Gość: ewa w kuchni, *.play-internet.pl
2016/01/11 13:52:20
Świetne kolorki ma Twój chlebek. Do następnego razu i dzięki za ten weekend .
-
2016/01/11 14:18:47
Śliczny "buraczkowy" marmurek. Dziękuję za wspólne pieczenie:) Pozdrawiam
-
2016/01/11 15:09:31
Z burakami super wyszedł, dzięki za wspólne pieczenie.
-
2016/01/11 17:53:49
Świetna edycja Wypiekania! Moja pierwsza przymiarka do bezglutenowego pieczywa :) Dziękuję i do następnego, wkrótce :)
-
Gość: Angelika, *.centertel.pl
2016/01/14 21:37:10
Super wygląda chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi