Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowa baba drożdżowa

czekoladowa_baba_drozdzowa_2_of_1

czekoladowa_baba_drozdzowa_7_of_1

Dziś mam dla Was dwie niespodzianki: przepis na pyszną czekoladową babę drożdżową oraz zaproszenie do konkursu „Wielkanocne przepisy naszych Mam” który znajdziecie na wielkanocneprzepisy.biedronka.pl

W konkursie możecie zgarnąć robot wielofunkcyjny marki Tefal, jeden z dziesięciu Blenderów Bosch lub 1 z 50 drewnianych deseczek z imieniem Waszej Mamy. Wystarczy, że w okresie od dnia 18.01.2016 r. do dnia 29.01.2016 r. za pośrednictwem serwisu wielkanocneprzepisy.biedronka.pl prześlecie recepturę Waszej Mamy na wielkanocne danie. Przepis powinien być oparty na jednym z głównych składników, zamieszczonych na stronie. Dodatkowo zgłoszenie winno zawierać rodzinne wspomnienie, potwierdzające wyjątkowość Waszej propozycji.

Jestem pewna, że Wasza kreatywność zostanie dostrzeżona przez jury, więc bierzcie się do dzieła !

A jaki jest wielkanocny przepis mojej Mamy ?

Co prawda w moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia wielkanocnych babek piaskowych, ale jakaś baba zawsze na stole musiała się pojawić. I odkąd pamiętam była to czekoladowa babka drożdżowa. O ile oczywiście Mamie udało się ją tak schować, abyśmy jej z Braćmi wcześniej nie zjedli.

20 lat temu drożdżowa babka była bowiem towarem niemal luksusowym i gościła na stole raz, a maksymalnie 2 razy w roku, zawsze w Święta. Gdy Mama pierwszy raz ją upiekła, zjedliśmy ją z Chłopakami, zanim zdołała dobrze ostygnąć. Od tamtej pory Mama zazwyczaj piekła dwie na raz.

 

Czekoladowa baba drożdżowa

Składniki:

450-500 g mąki pszennej tortowej

200 ml mleka

120 g masła

120 g cukru

3 żółtka

2 całe jajka (oddzielić białka od żółtek)

2 czubate łyżki kakao

20 g świeżych drożdży

szczypta soli

 

Polewa:

80 g masła

2/5 szklanki cukru pudru

2 łyżki kakao

1 łyżeczka żelatyny

 

Dodatkowo:

tłuszcz i krupczatka do formy

płatki migdałów

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny mieć temperaturę pokojową.

Drożdże kruszymy, dodajemy czubatą łyżkę mąki i cukru. Zalewamy połową mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, studzimy.

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy pozostały cukier oraz kakao mieszamy.

Wlewamy mleko oraz zaczyn drożdżowy. Dodajemy wszystkie żółtka jaj.

Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego do chwili aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy. Ciągle ugniatając cienkim strumieniem wlewamy przestudzone masło.

Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta, dokładnie wyrabiamy. W razie potrzeby podsypujemy ciasto odrobiną mąki.

Misę przykrywamy czystą lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe nieprzewiewane miejsce do czasu aż ciasto dobrze wyrośnie i podwoi swoją objętość.

Dużą formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy krupczatką. 

Wykładamy ciasto drożdżowe, zwilżoną ręką wyrównujemy powierzchnię. Formę przykrywamy ściereczką i umieszczamy w piekarniku z włączonym światełkiem na mniej więcej 30 minut.

Gdy ciasto wyrośnie do brzegów formy, wyciągamy je z piekarnika i nagrzewamy go do 180 stopni.

Wstawiamy blaszkę z babką i pieczemy około 55-60 minut. W razie potrzeby przykrywamy ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia (najlepiej po lekkim przestudzeniu wyciągnąć babkę z formy i zostawić ją na kratce).

Masło na polewę rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier puder oraz kakao i energicznie mieszamy do dobrego połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w 4-5 łyżkach wrzącej wody i wlewamy do polewy. Ponownie mieszamy.

Babkę dekorujemy obficie czekoladową polewą i posypujemy płatkami migdałów.

 czekoladowa_baba_drozdzowa_4_of_1

czekoladowa_baba_drozdzowa_11_of_1

czekoladowa_baba_drozdzowa_12_of_1

Pozdrawiam serdecznie,

Bernadetta

BiedronkaJakuMamy_blogerzy_2 

 

Wpis powstał przy współpracy z organizatorem konkursu.

środa, 20 stycznia 2016, bernadettap
Komentarze
2016/01/20 15:44:33
W wersji czekoladowej baby drożdżowej nie piekłam i nie jadłam .... wygląda zjawiskowo:)
-
2016/01/20 16:14:20
Ale cudna babka! Zapisuję na liście do zrobienia i dzięki za cynk o konkursie. Muszę wziąć udział, bo fajne nagrody :)
-
Gość: Nick, *.centertel.pl
2017/03/27 07:33:45
Witam, korzystałem już z Twoich przepisów i jak do tej pory są doskonałe, po prostu palce lizać. Zbliża się Wielkanoc, więc zapragnąłem zrobić Twoją czekoladową babę drożdżową, bo wygląda naprawdę apetycznie, a i z przepisu wynika, ze to niebo w gębie. Napisałaś, by użyć dużej blachy. Mam prośbę, byś podała jej średnicę, od do, bo nie chciałbym zbierać ciasta z blachy piekarnika. Pozdrawiam.
-
2017/04/05 17:42:22
Polecam dosyć dużą foremkę. Ja zazwyczaj robię w takiej o średnicy 24 cm i wysokości co najmniej 11 czy 12 cm.
-
Gość: Nick, *.centertel.pl
2017/04/06 10:48:33
Dziękuję za odpowiedź i już szykuję się do wypieku - najpierw na Niedzielę Palmową, a jak rodzinie posmakuje, w co nie wątpię, to na samą Wielkanoc. Mam zamiar wzbogacić babę rodzynkami, orzechami włoskimi i skórką pomarańczową. Gdybyś miała chwilę czasu, by odpowiedzieć, co o tym sądzisz, byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.
-
2017/04/09 08:23:59
Orzechy nie bardzo mi smakują w drożdżowcu, ale rodzynki i skórka jak najbardziej będą pasować :)
Pozdrawiam,
Bernadetta
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi