Blog > Komentarze do wpisu

Gravlax marynowany w burakach

gravlax_z_lososia_marynowany_w_burakach_3_of_1

gravlax_z_lososia_marynowany_w_burakach_11_of_1

Jedną z przekąsek, które przygotowałam na imprezę urodzinową młodszej Córki, był gravlax marynowany w burakach, który wszystkim bardzo smakował. Jest banalnie prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Można go przygotować na kilka dni przed imprezę, a później tylko pokroić i doprawić. Świetnie smakuje sam, ale możecie go również wykorzystać do przygotowania sushi czy przekąsek z ciasta francuskiego, albo kanapek. 

 

 Gravlax marynowany w burakach

 

Składniki:

1 kg fileta z łososia (najlepiej bez skóry, ale może być także ze skórą)

70 g cukru

45 g soli

1 surowy buraczek o wadze 140-150 g

1 cytryna

pęczek koperku

pieprz

 

Przygotowanie:

Łososia oczyszczamy, usuwamy tłuszcz (zarówno białe fragmenty, jak i ciemne od strony skóry- są niesmaczne i psują efekt wizualny). Płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Wybieramy jak najgrubszy filet, aby po zamarynowaniu go można było otrzymać ładne plasterki, a nie cienkie paseczki.

Do soli dodajemy cukier, obranego i startego na dobnych oczkach buraczka oraz skórkę startą z całej cytryny. Dokładnie mieszamy. Marynatę nakładamy na łososia, dokładnie go smarując z obu stron.

Rybę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do dużego naczynia (np. żaroodpornego lub blaszki, aby łosoś leżał dobrze rozłożony). Wstawiamy do lodówki na 2 dni. Mniej więcej po 24-36 godzinach zlewamy cały sok, który wytrąci się z ryby i marynaty. 

Po 48-60 godzinach opłukujemy łososia pod bieżącą wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w bardzo cienkie plasterki i obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Po opłukaniu łososia, a przed doprawieniem go sokiem z cytryny, koperkiem i pieprzem, można go przechowywać w lodówce przez max. 5-6 dni. Oczywiście dobrze jest go wsadzić do szczelnego pojemniczka lub zawinąć w folię spożywczą.

gravlax_z_lososia_marynowany_w_burakach_12_of_1
gravlax_z_lososia_marynowany_w_burakach_4_of_12

Pozdrawiam,

Bernadetta

wtorek, 12 stycznia 2016, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi