Blog > Komentarze do wpisu

Różowe kotlety mielone z buraczkami

rozowe_kotlety_mielone_z_buraczkami_4_of_1

rozowe_kotlety_mielone_z_buraczkami_10_of_1

Mam nadzieję, że lubicie różowy, bo to już 4 z rzędu różowa potrawa, na którą Was zapraszam w tym tygodniu. A będzie ich jeszcze więcej, bo menu na pierwsze urodziny mojej młodszej Córki było dosyć bogate, a każda z zaserwowanych potraw z założenia miała być w odcieniu różu. Niektóre bardziej wpadały w fiolet, ale generalnie wszystko wyszło tak, jak chciałam i co najważniejsze smakowało Gościom. 

Dziś więc przepis na różowe kotlety mielone z buraczkiem, które przygotowałam głównie z myślą o młodszych uczestnikach imprezy, ale zajadali się nimi również starsi. Przygotowywałam je trochę wcześniej i dlatego wstępne smażenie trwało krótko, a kotlety dochodziły później w piekarniku. Dzięki dodatkowi buraka kotlety są bardzo soczyste i mają fajny różowy kolor. Na zdjęciach niestety nie wyszedł tak ładny, jak w realu, ale czasem tak niestety bywa. 

Jeśli i Wy macie ochotę na różową imprezę, polecam Wam również chłodnik z pieczonych buraków czy gravlaxa marynowanego w burakach

 

 Różowe kotlety mielone z buraczkami

 

Składniki:

500 g chudego mięsa z szynki

2 średnie czerwone buraki (o łącznej wadze około 300 g)

2 jajka

ok. 50 ml wody

1 duża czerstwa bułka

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

bułka tarta

sól

pieprz

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Czerstwą bułkę zalewamy letnią wodą i odstawiamy do namoczenia.

Mięso z szynki mielimy na średnich oczkach maszynki. Buraczki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce. Obraną cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę.

W dużej misce mieszamy mięso, buraczki, surowe jajka, cebulę, odciśniętą z wody bułkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy mniej więcej 50 ml wody i dobrze wyrabiamy masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy nieco bułki tartej, ale nie za dużo, tylko tyle, aby masa była w miarę zwarta.

Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju. Z mięsa formujemy niewielkie kotlety i smażymy najpierw jednego na próbę, a gdy smak będzie nam odpowiadał, postępujemy tak samo z resztą masy. W razie potrzeby doprawiamy surowe mięso solą i/lub pieprzem.

Po lekkim obsmażeniu kotletów z obu stron umieszczamy je na blaszce, przykrywamy folią aluminiową i dopiekamy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni lub podduszamy na wolnym ogniu, nakrywając patelnię szczelnie pokrywką.

Kotlety serwujemy z ulubionymi dodatkami. 

 rozowe_kotlety_mielone_z_buraczkami_3_of_1

 rozowe_kotlety_mielone_z_buraczkami_13_of_1

rozowe_kotlety_mielone_z_buraczkami_7_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

czwartek, 14 stycznia 2016, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi