Blog > Komentarze do wpisu

Rustykalne pączki z jabłkami

rustykalne_paczki_z_jablkami_12_of_1

rustykalne_paczki_z_jablkami_5_of_1

Mniej więcej 2 tygodnie temu siedziałam sobie w domu i nic nie robiłam. Rzadko mi się to zdarza, więc mózg od razu postanowił się uaktywnić i dał mi znać, że chce coś słodkiego. Pierwszą rzeczą, o której pomyślałam, były pączki pomarańczowe, które wykombinowałam w ubiegłym roku. Od razu naszła mnie jednak też ochota na jabłka i po chwili zadecydowałam, że zrobię po prostu pączki z jabłkami, na bazie przepisu na pączki pomarańczowe. 

Ponieważ było późno, postanowiłam jednak poczekać do następnego dnia. Pączki są bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne. Puszyste, delikatne, wilgotne, z lekkim różanym posmakiem. Do ciasta dodałam domowy ekstrakt różany, a pączki obsypałam różanym cukrem pudrem. Zdecydowanie warto było latem zbierać płatki róż. 

 

 Rustykalne pączki z jabłkami

 

Składniki:

300 g mąki pszennej (typ 450) + mąka do podsypania stolnicy

200 g twardych słodkich jabłek

80 ml mleka 2 %

65-70 g masła 82 %

20 g świeżych drożdży

4 łyżki domowego ekstraktu różanego

2 łyżki domowego cukru różanego

3 źółtka jaj

1 całe jajko

1,5 litru oleju do smażenia

150 g smalcu

cukier puder różany

surowe ziemniaki

 

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu, studzimy. Mąkę przesiewamy przez sito. 

Mleko podgrzewamy do temperatury 36 stopni (nie więcej). Dodajemy 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 15 minut.

Całe jajko i żółtka jaj ubijamy na najwyższych obrotach z łyżką cukru. Jajka powinny być mocno ubite, ale nie sztywne.

Do pozostałej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy. Miksujemy na niewielkich obrotach robotem z hakiem, dodając ubite jajka, ekstrakt różany oraz wystudzone masło. W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w drobną kostkę. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, wyłączamy robota i dodajemy jabłka. Energicznie zagniatamy ciasto rękoma do chwili aż owoce dobrze się z nim połączą. 

Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu mniej więcej na godzinę. 

Gdy masa co najmniej podwoi swoją objętość, zagniatamy ją chwilę na lekko oprószonej mąką stolnicy. Odrywamy kawałki ciasta, z których formujemy okrągłe lub owalne pączki i układamy je na blaszce posmarowanej odrobiną oleju. Czynność powtarzamy z resztą ciasta. Przykrywamy ścierką i wkładamy do wyrośnięcia do piekarnika z włączoną lampką na około 30-45 minut.

W szerokim garnku dobrze nagrzewamy olej ze smalcem. Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy. Do gorącego oleju wrzucamy 2-3 cienie plasterki, aby wyrównać temperaturę.

Wrzucamy po 3-4 pączki i pieczemy w niezbyt wysokiej temperaturze pod przykrywką z obu stron na rumiano. Gdy ziemniaki się przyrumienią, wyciągamy je, a na ich miejsce, wrzucamy świeże plastry.

Pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Po ostudzeniu oprószamy różanym cukrem pudrem. 

 rustykalne_paczki_z_jablkami_2_of_1

rustykalne_paczki_z_jablkami_8_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

wtorek, 26 stycznia 2016, bernadettap
Komentarze
2016/01/27 10:33:10
Smakowita przekąska! Zawsze żałuję, że nie mam ręki do gotowania ani pieczenia!
Ja prowadzę bloga o tematyce rękodzielniczej. Zapraszam serdecznie do siebie.

P.S. Z chęcią dodam Twojego bloga do ulubionych i będę częstym gościem :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi