Blog > Komentarze do wpisu

Szakszuka z bakłażanem

szakszuka_z_baklazanem_14_of_1

szakszuka_z_baklazanem_8_of_1

Szakszuka to bez wątpienia jedna z moich ulubionych śniadaniowych potraw. Na blogu znajdziecie już przepis na tradycyjną szakszukę oraz szakszukę z chorizo. Dziś pora na szakszukę z bakłażanem, która jest równie pyszna, jak pozostałe 2 wersje, a może nawet i lepsza. Bakłażan doskonale komponuje się z pomidorami, a jajko z płynnym żółtkiem jeszcze dodatkowo podkręca ich smak. Szakszukę możecie zaserwować z pieczywem, ale szczerze powiedziawszy doskonale smakuje sama. Najlepiej wyjadana wprost z patelni. 

 

Szakszuka z bakłażanem

Składniki:

400 g pomidorów z puszki 

1/2 średniego bakłażana

1/2 żółtej papryki

100 g cebuli

3 jajka

1 duży ząbek polskiego czosnku

1/2 papryczki chili

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżki oleju

sól

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w drobną kostkę.

Do garnka wlewamy około 800 ml letniej wody. Rozpuszczamy dużą łyżkę soli i wrzucamy bakłażana. Po 10-15 minut odcedzamy, dzięki czemu pozbędziemy się goryczki.

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Żółtą paprykę kroimy w drobną kostkę. Chili pozbawiamy ziarenek i białego albedo, drobniutko siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Lekko szklimy cebulę. Dodajemy chili, żółtą paprykę i czosnek i co chwilę mieszając smażymy przez 2 minuty. Dorzucamy bakłażana, a po kolejnych 2-3 minutach pomidory. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Odkrywamy i smażymy do odparowania nadmiaru soku. 

Warzywa doprawiamy do smaku solą oraz mielonym kminem indyjskim.

Wypukłą stroną łyżki robimy w warzywach 3-4 wgłębienia i wbijamy w nie surowe jajka. Patelnię podownie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 4-5 minut, tj. do czasu aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. 

Szakszukę podajemy od razu po przygotowaniu, obficie posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.

 szakszuka_z_baklazanem_13_of_1

Pozdrawiam serdecznie,

Bernadetta

 

W tym tygodniu szakszukę zrobili także: Insulina, Misiek Misiek, Dorotka z blogu Moje Małe Czarowanie, Iza czyli Smaczna Pyza, Wiosenka Eksplozja Smaku, Gosia ze Smaków Alzacji, Kulinarne przygody Gatity, Monika z blogu Z Chaty Na Końcu Wsi, Magda czyli Kulinarna Piniata, Laura z Cafe Babilon oraz Ania z blogu Teatr Gotowania.

 

 

poniedziałek, 25 stycznia 2016, bernadettap
Komentarze
2016/01/25 10:29:13
Ale fajna zabawa te wspólne śniadania :) Do kolejnego !
-
2016/01/25 11:07:25
dziękuję za wspólne śniadanie
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2016/01/25 15:16:04
Dzięki za wspólne pyszne śniadanko :-).
-
2016/01/25 15:56:11
dziękuję za udział w smażeniu i do następnego razu mam nadzieje :-)
-
2016/01/25 18:19:54
Fajnie znów razem zasiąść do śniadania o nie? Twoja szakszuka przepysznej urody :-)
-
Gość: Laura, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/01/26 07:35:36
Dzięki wielkie za wspólną zabawę w odkrywanie szakszuki :)
Było cudnie
-
2016/01/30 17:30:22
Z tym bakłażanem musiała być extra:-)
-
2016/12/18 19:09:40
Nie robiłam z bakłażanem, ale "wersją minimum" wygrałam nawet jeden z konkursów kulinarnych :-) To pyszne zastawienie!
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi