Blog > Komentarze do wpisu

Boczek pieczony w wolnowarze

boczek_pieczony_w_wolnowarze_2_of_1

 boczek_pieczony_w_wolnowarze_6_of_11

Czy to jeszcze boczek pieczony, czy nie ? Szczerze, sama do końca nie wiem, ale niech będzie boczek pieczony w wolnowarze. Najważniejsze, że jest pyszny, a podczas długiego pieczenia wytapia się z niego niemal cały tłuszcz. Pozostałe mięso jest zaś bardzo aromatyczne i soczyste. 

Boczek pieczony w wolnowarze przygotowałam na obiad podczas detoksu cukrowego i zaserwowałam go z surówką z kiszonej kapusty, ale już wiem, że na stałe włączę go do naszego menu. Tak naprawdę to 2 minuty roboty, a w smaku jest super. Możecie go podać na obiad, ale świetnie się też będzie nadawał na kanapki. Ja na czas detoksu odstawiłam pieczywo, więc póki co jadłam go tylko z warzywami, ale na pewno już niedługo przygotuję go ponownie.

Dopiero po zgraniu zdjęć zobaczyłam, że tło z tyłu mięsa dało strasznie dziwne światło, przez co skórka mięsa wygląda, jaby była czarna. Nie bójcie się jednak. Boczek jest przypieczony, ale średnio, a mięso robi się brązowe, a nie czarne :D

Polecam Wam także mój przepis na boczek pieczony w niskiej temperaturze.

 

Boczek pieczony w wolnowarze 

 

Składniki:

1,2 kg surowego boczku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki chili

1 łyżka majeranku

 

Przygotowanie:

Boczek płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy skórę. 

Mięso nacieramy ze wszystkich stron solą, słodką papryką oraz chili. Umieszczamy w garnku wolnowaru (tłuszczem do dołu). 

Włączamy urządzenie na pierwszy stopień mocy i pieczemy boczek przez 12 godzin (mniej więcej po 8 godzinach posypujemy mięso roztartym w dłoni majerankiem). Jeśli boczek jest bardzo cienki lub bardzo gruby, odpowiednio skracamy lub wydłużamy czas pieczenia.

Boczek podajemy na obiad, pokrojony w grube plastry lub dobrze studzimy, kroimy w cienkie plastry i używamy do przygotowania kanapek. Można go również piec 1,5-2 godziny dłużej i "poszarpać" na ciepło.

boczek_pieczony_w_wolnowarze_3_of_1

boczek_pieczony_w_wolnowarze_9_of_1 boczek_pieczony_w_wolnowarze_11_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

poniedziałek, 01 lutego 2016, bernadettap
Komentarze
2016/02/01 10:03:42
Wygląda niezwykle smakowicie!
-
Gość: Jacek, Grudziądz, *.smgr.pl
2017/03/06 19:56:51
Pozwoliłem sobie zmienić troszkę przepis. Dodałem 4 ząbki czosnku i pół cebuli . Wszystko rozdrobione, na wierzch położyłem plastry jabłka, 0,5 cm. Jutro napiszę co wyszło.
-
Gość: Jacek, Grudziądz, *.smgr.pl
2017/03/07 14:12:54
Witam. Dodałem 4 ząbki czosnku i pół dużej cebuli. Wyszło czadowo.
-
2017/03/09 09:28:21
Jacku, cieszę się, że boczek smakuje. Muszę spróbować opcję z jabłkiem :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi