Blog > Komentarze do wpisu

Pasta do chleba z suszonych pomidorów

pasta_do_chleba_z_suszonych_pomidorow_3_of_1

pasta_do_chleba_z_suszonych_pomidorow_4_of_1

Z uwagi na detoks cukrowy miałam kilka tygodni przerwy od wypiekania na śniadanie, ale teraz już nie odpuściłam. Wraz z innymi blogerami zrobiłam śródziemnomorską pastę z suszonych pomidorów z blogu Smaki Alzacji. Do pasty nie dawałam pieprzu, gdyż była już wystarczająco ostra. Pasta jest smaczna, ale o wiele bardziej smakowała mi przed dodaniem soku z cytryny. Była wtedy taka "charakterna" z mocnym aromatem czosnku. Po dodaniu soku z cytryny zrobiła się nieco "płaska", ale również smaczna.

Do pasty dałam odrobinę więcej ziaren słonecznika, a także zmniejszyłam ilość oleju, który częściowo zastąpiłam wodą. Dzięki temu pasta wyszła lżejsza, nic nie tracąc na smaku.

 

Pasta do chleba z suszonych pomidorów 

Składniki:

słoik pomidorów suszonych z kaparami (280g)

70 g ziaren łuskanego słonecznika

garść czarnych oliwek

garść świeżej bazylii

2 duże łyżki domowej pasty tahini 

1 duży ząbek polskiego czosnku

opcjonalnie sok z całej cytryny (choć ja polecam bez)

 

Przygotowanie:

Słonecznik zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na godzinę, a następnie odcedzamy.

Do pojemnika blendera wsypujemy słonecznik. Dodajemy suszone pomidory z kaparami i połowę oleju. W oryginalnym przepisie jest cały olej, ale wg mnie taka ilość jest zupełnie niepotrzebna i tylko zwiększa kaloryczność pasty.

Dodajemy oliwki, bazylię, tahini i przeciśnięty przez praskę czosnek. Miksujemy w miarę dokładnie przez około 2,5-3 minuty, robiąc w tym czasie krótkie przerwy, aby nie spalić blendera. W razie potrzeby dodajemy nieco wody (ja wlałam około 50 ml). Do pasty możemy dodać sok z cytryny, ale wg mnie o wiele lepsza jest bez niego. 

Pastę można także doprawić solą i pieprzem, ale wg mnie naprawdę nie jest to konieczne. 

Pastę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni (najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku).

 pasta_do_chleba_z_suszonych_pomidorow_5_of_1
pasta_do_chleba_z_suszonych_pomidorow_2_of_11

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta 

 

Pastę znajdziecie także na blogach u Dorotki z Moje Małe Czarowanie, Laury z Cafe Babilon, Agnieszki z blogu Eksplozja Smaku, Jagody z Magia w kuchni, Magdy z Apetyt na smaka, Joanny z blogu Notatki kulinarne, Agata z Pożeracze Czasu, Alicja z blogu Nie-ład Malutki, Kasia z Gotuj z Kasią, Marzena z blogu Zacisze kuchenne, Łucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracji oraz Para w kuchni.

 

poniedziałek, 22 lutego 2016, bernadettap
Komentarze
2016/02/22 09:08:20
Pasta jest super, chociaż ja nie trzymałam się w 100% oryginalnego przepisu :)
-
2016/02/22 17:36:50
A mnie z kolei zdecydowanie lepiej smakuje z cytryną :-) Pasta tak czy siak jest pyszna :-) Dzięki Berni za kolejny wspólny raz:-)
-
2016/02/22 17:40:16
Jak patrzę teraz na te wszystkie pasty, to znowu mi się jej chce. Przed chwilą poszłam do kuchni, posmarowałam sobie kawałek bagietki i obłożyłam grubo tą pastą, bo jest pyszna. Dzięki za wspólny czas:-)
-
2016/02/22 17:43:47
Zapomniałam dodać, że sugerowałam się twoim suwagami i nie dodałam cytryny w ogóle ;-) I myślę, że dobrze :-)
-
2016/02/23 09:07:20
Gotuj z Kasią, ja też trochę zmieniłam ;)
Dorotko, nam bardziej smakowała ostrzejsza wersja, ale dla każdego coś dobrego :)
Marzena, ja to bym ją najchętniej łyżką wyjadała :D
-
2016/02/23 09:22:40
Ja też bardzo dziękuję za wspólne gotowanie, a pasta jest rewelacyjna
-
2016/02/23 17:37:35
Ja cytrynę dałam od razu, ale po spróbowaniu dodałam jeszcze ząbki czosnku :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi