Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki wielkanocne gniazdka

babeczki_wielkanocne_gniazdka_6_of_1

babeczki_wielkanocne_gniazdka_9_of_1

babeczki_wielkanocne_gniazdka_15_of_1

Babeczki wielkanocne gniazdka to propozycja na ostatnie weekendowe wypiekanie, która bardzo mi się spodobała. Wizualnie wyglądały świetnie, a nadto w składzie znalazł się rum, którego po ostatnich wakacjach mam pod dostatkiem. Do oryginalnego przepisu z blogu Kuchnia w formie wprowadziłam sporo zmian, nie tyle w liście składników, co w ich ilości. Dobre ubicie ciasta sprawiło, że babeczki wyszły puszyste. Do tego nie są zbyt słodkie, a zwieńczenie ich kremem z gorzkiej czekolady to bardzo dobry pomysł.

Ja użyłam czekolady z dużą ilością kakao, stąd konieczność dodania większej ilości śmietany w porównaniu do oryginalnej receptury. Wychodzę jednak z założenia, że czekolada do deserów obowiązkowo musi być dobrej jakości, a im więcej kakao, tym czekolada bardziej mi smakuje.

 

 Babeczki wielkanocne gniazdka

Składniki:

350 g mąki pszennej typ 450

180 ml mleka

100 g miękkiego masła

100 g brązowego cukru

1/4 szklanki rodzynek

2 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

rum



Krem:

150 ml śmietany 30 %

100 g gorzkiej czekolady min. 80 % kakao

kolorowe jajka i posypka do dekoracji 

 

Przygotowanie- babeczki:

Rodzynki wsypujemy do szklanki i zalewamy taką ilością rumu, aby sięgał do połowy szklanki. Odstawiamy na 30-60 minut. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół). Formę do babeczek wykładamy papilotkami.

Miękkie masło kroimy w kostkę, ucieramy dokładnie z cukrem. Ciągle miksując wbijamy po jednym jajku, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce mąki na zmianę z mlekiem i rumem z rodzynek. Gdy wykorzystamy wszystkie składniki, wyłączamy robota. Do ciasta dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy.

Masą napełniamy papilotki.

Pieczemy około 25 minut. Na ostatnie 5 minut ustawiamy termoobieg. Suchym patyczkiem sprawdzamy czy babeczki są dobrze upieczone. Odstawiamy do wystudzenia. 



Krem:

Śmietankę wlewamy do garnka i podgrzewamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia Gdy garnek wystygnie, wstawiamy do lodówki do lepszego schłodzenia.

Średnio gęsty krem ubijamy na puszystą masę. Przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki, zostawiając na środku wolną przestrzeń. Dekorujemy kolorową posypką oraz jajeczkami. 

babeczki_wielkanocne_gniazdka_10_of_1 babeczki_wielkanocne_gniazdka_12_of_1

babeczki_wielkanocne_gniazdka_17_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

poniedziałek, 21 marca 2016, bernadettap
Komentarze
2016/03/21 13:25:40
Bardzo fajny przepis :)
-
2016/03/21 14:11:33
cudne babeczki, będą ślicznie wyglądały na świątecznym stole
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi