Blog > Komentarze do wpisu

Orkiszowe bułeczki czosnkowe

orkiszowe_buleczki_czosnkowe_8_of_1

orkiszowe_buleczki_czosnkowe_11_of_1

To kolejny wypiek, który przygotowałam z innymi blogerami w ramach wypiekania na śniadanie. Orkiszowe bułeczki czosnkowe są banalnie proste do przygotowania, szybkie i naprawdę smaczne. Jedyne co może odstraszać to zapach czosnku, który unosi się w kuchni w trakcie ich pieczenia. Zapach jest dosyć drażniący i to nawet dla mnie, mimo, że uwielbiam czosnek. Na szczęście po upieczeniu bułki ładnie pachną i są bardzo dobre.

Przyznaję szczerze, że choć piekę mnóstwo domowego pieczywa, to mąki orkiszowej nie używałam chyba ze 2 lata. Teraz udało mi się ją dostać w pobliskim sklepie, ale lekkiego szoku doznałam przy kasie, gdy za 2 opakowania zapłaciłam blisko 24 złote. Wypieki orkiszowe są jednak bardzo zdrowe, więc muszę się następnym razem rozejrzeć w innych sklepach i zrobić nieco większe zapasy.

W oryginalnym przepisie, pochodzącym z bloga Najedzeni, jest 500 g mąki orkiszowej jasnej lub razowej i 200-250 g wody. Ja użyłam po 250 g mąki orkiszowej typ 720 i 2000 i wody musiałam dać więcej, więc z pewnością jeśli skusicie się na bułki z samej mąki razowej, będziecie musieli wlać jeszcze więcej płynu. Oczywiście zmniejszyłam także ilość soli, bo 1,5 łyżeczki na te proporcje to zdecydowanie za dużo. Po poprawkach bułeczki wyszły bardzo smaczne i intensywnie czosnkowe, mimo że zamiast sugerowanych 5 ząbków czosnku, użyłam 3 dużych. Ja jednak zawsze daję czosnek polski, który jest bardzo aromatyczny. I Wam również zdecydowanie polecam nasz czosnek, a nie ten chiński, który jest po prostu bez smaku.

Po zwinięciu nie smarowałam także bułeczek masłem z zewnątrz, jak proponuje autor przepisu, bo nie lubię po prostu zbytnio brudzić się przy jedzeniu, a bułki oblepione masłem średnio do mnie przemawiają.

 

 Orkiszowe bułeczki czosnkowe

Składniki:

250 g mąki orkiszowej typ 720 +mąka do podsypania stolnicy

250 g mąki orkiszowej typ 2000

ok. 280 ml letniej wody

1 paczka suchych drożdży (7 g)

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy z oliwek przeznaczonej do gotowania i pieczenia lub bezzapachowego oleju


Nadzienie:

80 g masła

3 duże ząbki polskiego czosnku

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

sól



Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wrzucamy do misy robota, lekko mieszamy. Włączamy pierwszą prędkość i partiami dolewamy wodę. Gdy składniki dobrze się połączą, a ciasto uformuje w kulę, zwiększamy prędkość do 3-4 i wyrabiamy jeszcze około 3-4 minuty. Oczywiście ciasto można także wyrobić ręcznie. Miskę przykrywamy czystą ścierką i wstawiamy do piekarnika z włączoną lampką lub w ciepłym miejscu na 60-90 minut. 

Masło rozpuszczamy, po przestudzeniu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy odrobiną soli. 

Ciasto wyrabiamy przez 10 sekund na oprószonej mąką stolnicy. Dzielimy na 2 części i każdą z nich cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Połowę każdego prostokąta smarujemy masłem z czosnkiem. Przykrywamy drugą połówką ciasta, lekko dociskamy. Każdy prostokąt kroimy w paski o szerokości 3-4 centymetrów. 

Każdy pasek zwijamy po obu stronach do środka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając 2-3 cm odstępy między bułeczkami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. 

Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15-17 minut.

orkiszowe_buleczki_czosnkowe_13_of_1

 

orkiszowe_buleczki_czosnkowe_14_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

 

Bułeczki wypiekali także: Asia z blogu Sama słodycz u Asi, Bożena z Moje Domowe Kucharzenie, Iwona z Izioni pyszne smaki, Dorotka z Moje Małe Czarowanie, Nina z blogu Gotuj- Sam, Aneta z Piekielna Kuchnia Anety, Ewcia z blogu Ewa w kuchni, Jagoda z Magia w kuchni, 6niebo, Magda z Apetyt na smaka, Joanna z Grunt to przepis oraz Kamila z Kamciss życie ze smakiem.

 

poniedziałek, 14 marca 2016, bernadettap
Komentarze
Gość: ewa w kuchni, *.play-internet.pl
2016/03/14 08:17:46
Dzięki za pyszne pieczenie :)
-
2016/03/14 09:21:59
Mi ten zapach przeszkadzał,oj nie lubię takiego zapachu, ale warto było..dzięki za wspólne pieczenie.
-
2016/03/14 12:05:52
A ja zapach czosnku lubię i mi nie przeszkadzał :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
Gość: iziona, *.icpnet.pl
2016/03/14 13:32:58
Dziękuję za wspólne wypiekanie:)
-
2016/03/14 17:31:22
Ja robiłam z samej razowej i wyszło mi na 500 g mąki 250 ml wody, wyszły pyszne :-) Twoje się pięknie upiekły :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
-
2016/03/14 18:41:49
ja posmarowałam sobie z wierzchu mlekiem:) dziękuję za wspólną zabawę przy piekarniku
-
2016/03/14 19:04:40
Było bardzo smacznie. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
-
2016/03/14 22:23:43
Pyszne wypieki!
Dzięki za wspólne pieczenie :)
-
2016/03/15 13:02:18
Ja też jakoś niezbyt często mąki orkiszowej używam w kuchni, ale po tych zawijasach na pewno się to zmieni! Szkoda tylko że zakupy tego rodzaju mąki tak mocno biją po kieszeni... Dzięki za wspólne wypiekanie :)
-
2016/03/18 21:09:48
Ale piękne Ci wyszły , dzięki za wspólne wypiekanie ;-)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi